Százezreket hozhat az energetikai korszerűsítés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Főleg a fűtési szezonban lehet nagyot fogni a rezsiköltségeken, mert a fűtési kiadások jelentősen csökkenthetők a szigetelés javításával. Éves szinten többszáz ezer forint rezsiköltség megspórolása sem kizárt.

Akár két-háromszázezer forintnyi rezsiköltséget is meg lehet spórolni egy családi ház esetében az energetikai rendszer teljes kfelújításával – írja az ingatlanhirek.hu az OTP Lakástakarék számításai alapján.

Egy átlagos családi háznál hőszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét magában foglaló felújítással már 50 százalék körüli energia-megtakarítást is el lehet érni. Ha ehhez a fűtés korszerűsítése, megújuló energiás beruházás is társul, akár 75 százalékos összesített megtakarítás is elérhető – mondja Köntös Péter vezérigazgató-helyettes. Egy olyan családi háznál, amelynek az éves fölgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg, a hőszigeteléssel elérhető spórolás akár 100-150 ezer forintot is kitehet, míg a nyílászárócsere további 50-75 ezer forinttal csökkentheti a rezsiköltségeket. Az ablakcsere és a szigetelés utáni fűtés-korszerűsítéssel, vagy megújuló energiás beruházással pedig még egyszer ekkora, vagyis 50-75 ezer forintos megtakarítás érhető el.

A maximális energetikai felújítással megspórolható rezsiköltséget száz százaléknak véve az esetek többségében ennek kétharmadát a falak, nyílászárók, födémek, padozatok hőszigetelésével és nyílászárócserével lehet elérni, míg a fűtés-korszerűsítéssel és egyéb energetikai beruházásokkal a további egyharmadot. Igaz, az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei milliós nagyságrendűek, ám ezek a felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből. Ez a cég közleménye szerint még olyan esetekben is igaz, ha a családok nem, vagy csak minimális önerőt tudnak felmutatni, és így a beruházás döntő részét hitelből fizetik.

Számos olyan lehetőség létezik, amelyekkel tovább lehet csökkenteni az energetikai beruházások költségeit. Pályázni lehet például önkormányzati támogatásokra, illetve EU-s források, ezek keretösszege azonban elég alacsony, így kevés lakásra lehet igénybe venni. A lakástakarékkal kombinált hitelkonstrukciókban viszont szintén közvetlenül igénybe vehető állami támogatás a korszerűsítések megvalósításához, ezze 30-40 százalékkal csökkenhetnekl a beruházás költségei.