Az ügyészség újra akarja tárgyaltatni a moszkvai ingatlanügyet

Az ügyészség újra akarja tárgyaltatni a moszkvai ingatlanügyet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Első fokon tárgyaltatná újra a moszkvai kereskedelmi kirendeltség épületének eladási ügyét a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – írja a Magyar Idők. Arra hivatkoznak, hogy a Budapest Környéki Törvényszék tavaly szerintük rosszul értékelte a bizonyítékokat, és nem is tárta fel teljesen az adásvétel körülményeit, amikor felmentette a hűtlen kezeléssel vádolt Székely Árpád nagykövetet és bűnpártolással vádolt társait.

Az ügyészség szerint Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet 2008-ban felettesei tudta nélkül írta alá a moszkvai ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott, köztük Tátrai Miklós volt MNV-vezérigazgató és Horváthné Fekszi Márta volt külügyminisztériumi államtitkár bűnpártoló módon próbálta őt fedezni a vád szerint.

Az ingatlant a magyar állam 23,7 millió dollárért értékesítette, de a vevő nem sokkal később több mint 100 millió dollárért adta tovább. Az ügyészség szerint az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett.

A Budapest Környéki Törvényszék tavaly novemberben első fokon felmentette a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatban hűtlen kezelés, bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt emelt vádak alól. Az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania, hogy a vádlottak összejátszva, tudatosan manipulálták az ingatlanértékesítést, mely pár évvel később majdnem négyszeres áron kelt el.

A szerdai Magyar Idők szerint a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség első fokon újra tárgyaltatná a moszkvai ingatlanügyet, arra hivatkozva, hogy a Budapest Környéki Törvényszék tavaly rosszul értékelte a bizonyítékokat, és nem is tárta fel teljesen az adásvétel körülményeit.

Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a társaság egykori értékesítési igazgatóját, továbbá két volt vezető munkatársát és egy beosztottjukat pedig – szintén az eredeti vádnak megfelelően – bűnpártolás és magánokirat-hamisítás miatt számoltatnák el.

A lap úgy tudja: a Fővárosi Ítélőtábla nyilvános ülésen foglalkozhat az ügyészség hatályon kívül helyezésre és új elsőfokú bírósági eljárás lefolytatásának elrendelésére tett indítványával, legkorábban 2017 januárjában. Néhány hét csúszást okozhat a menetrendben az, ha az ügy Budapest helyett Szegedre vagy Debrecenbe kerül.

Átlátszó: leigazolta Gyurcsányék egyik államtitkárát egy Portik-közeli cég

Vezető pozícióba került a Gyurcsány-kormány egyik külügyi államtitkára az Origo Film Groupban, amely Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne és családja érdekeltségébe tartozik - írja az Átlátszó. Horváthné Fekszi Márta neve a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése miatti büntetőperben lett igazán ismert. Tavaly novemberben első fokon felmentették a hűtlen kezelés vádja alól.