szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szép és olcsó lakásról szóló hirdetésekkel verik át megint az érdeklődőket, de a módszer most más, mint korábban.

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyértelműen szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata, a sokszor kétségbeesett keresgélőket könnyebb átverni, mint bármikor. Az új trükkben szép és olcsó lakásokról tesznek fel hirdetést, és bár a a telefonszám valós, nem veszi fel senki. Viszont az érdeklődő egy emelt díjas telefonszámot tartalmazó automata sms-t kap, azt tárcsázva másodpercenként 15 forintért lehet érdeklődni a meghirdetett ingatlanról.

Az új trükkre a Pénzcentrum egyik olvasója hívta fel a figyelmet, aki az ingatlan.com-on keresgélve bukkant T. Attila hirdetéseire. A bőven áron alul kínált, szép lakásokhoz nincsen túl sok információ megadva, egy a kerületben jellemző, 700 ezer forintos négyzetméterár helyett 460 ezer/nm-ért kínált felújított lakásról például csak ennyit lehet megtudni: "Eladó lakás az 5. kerületben. Második emeleti, világos, tehermentes.1/1 tulaj, nem banki.... Bővebb információ telefonon."

A másik lakást a 13. kerületben 23 millió forintért hirdeti, itt a négyzetméterár 370 ezer forintra jön ki az átlagos 500 ezer helyett, a pluszinformáció itt is kevés. A portál felhívta a megadott számot, nem vette fel senki, majd megkapták az smst: „…mobilszámon tud a megtekintéssel kapcsolatban hívni. Aktuális az ingatlan. Díja: 15 Ft per másodperc.”

Percenként 900 forintért lehet tehát érdeklődni a lakásokról. Ingatlanszakértők arról számoltak be a portálnak, hogy általuk is ismert átverős trükkről van szó. A T. Attilához hasonló „ingatlanosok” úgy védekeznek, hogy ők nem kérnek közvetítői díjat vagy jutalékot, nekik ebben az emelt díjas hívás az üzlet. A szakértők szerint viszont nincs is ingatlan az ilyen hirdetések mögött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!