Tetszett a cikk?

Kíváncsiak volt, miként tudtak segíteni a fővárosi és a kerületi hatóságok helyi vállalkozóknak a mostani válsághelyzetben a bérleti szerződések megtartásában, illetve a díjak kifizetésében. Kiderült, hiába az igyekezet, így is voltak vállalkozók, akik elvéreztek a járványhelyzet idején.

A magyar társas vállalkozások több mint 40 százalékát tömörítő Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemrégiben online felmérést végzett a fővárosi vállalkozások körében. Arra volt kíváncsi, melyek azok a területek, ahol a kis- és középvállalkozások a legnagyobb segítségre szorulnak. Kiderült, hogy a cégek pénzügyi problémákkal küzdenek, se megtakarításuk, se válságtervük nincsen.

A kormány segítsége sem ért el mindenkit. Például hiába döntött úgy a kabinet még március közepén, hogy helyiségbérleti szerződést nem lehet felmondani, sem a bérleti díjat megemelni, ez az intézkedés csak bizonyos szektorokra igaz: a turisztikaira, a vendéglátó-, a szórakoztató-, a filmiparira, a szerencsejátékkal, az előadóművészettel, a rendezvényszervezéssel és a sportszolgáltatással kapcsolatosra. A többieknek a veszélyhelyzet idején is fizetniük kellett, hacsak nem tett a bérlő velük kivételt, vagy engedte el a fizetést a nehezebb hónapokra.

Összeszedtük, hogy Budapesten miként vészelték át a kereskedők a járványt, tudtak-e bérleti díjat fizetni, kaptak-e kedvezményt, ha igen, mennyit és mire számíthatnak, ha a fővárosban is újraindulhat az élet.

 

©

Budapesten például március 1-jétől június végéig nem kell a mikro- és kisvállalkozóknak bérleti díjat fizetniük, ha a használatukban levő ingatlan tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. Ez a rendelkezés 104 bérlő 119 bérleti szerződését érinti. Több olyan vállalkozó is van, akik több üzlethelyiségre is kötöttek szerződést. A Fővárosi Önkormányzat a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy ha vége a moratóriumnak, lehet kérni részletfizetést, a bérleti díj csökkentését, illetve, ha indokolt, a teljes díj elengedését.

A kisvállalkozókon kívül 21 nagyobb vállalkozó kérte, hogy a főváros csökkentse vagy engedje el a bérleti díjat a járványhelyzet miatt. Itt minden ügyben egyedi döntés születik - közölték.

Ami az egyes kerületeket illeti, vegyes a kép: a legtöbb helyen áprilistól júniusig nem kell fizetni. Az azt követő időszakra viszont kerülete és költségvetése válogatja, hogy az önkormányzat milyen kedvezményt tud adni a kereskedőknek. Egyáltalán, tud-e.

Pesterzsébeten például nem kell fizetni június végéig. Júliustól viszont 6 hónap alatt, havi részletekben kell törleszteniük a bérlőknek az elmaradt díjakat.

A XVI. kerületben április elején arról döntöttek, hogy azok a vállalkozások és vállalkozók, akik az önkormányzattól bérelnek üzlethelyiséget és a kormány rendelete szerint zárva kell tartaniuk, 100 százalékos bérletidíj-kedvezményt kapnak áprilisra, májusra és júniusra. Azoknak a vállalkozásoknak pedig, amelyek csak korlátozott nyitvatartási idővel működhetnek, elengedték a kerületben a bérleti díj 50 százalékát. Az önkormányzat a hvg.hu-val azt közölte, hogy ennek köszönhetően nem adódtak gondok a bérleti díjak fizetésével, és bérleményeket sem mondott vissza senki.

©

Az V. kerületben a veszélyhelyzet kezdete óta egy tucat önkormányzati bérleti szerződést mondtak fel, felét kifejezetten a járványhelyzetre hivatkozva. Vannak köztük olyanok is, akik a vásárcsarnokban árultak eddig – tudtuk meg az önkormányzattól. Azok, akik kérik, kaphatnak 50 százalékos kedvezményt a bérleti díjból, amíg a veszélyhelyzet fennáll.

Csepelen is 50 százalékos kedvezményt tudott adni az önkormányzat a vállalkozásoknak – közölte Takó Szabolcs sajtófőnök. Ezzel a lehetőséggel a kerületben hatan éltek. Másik 21 vállalkozó azt kérte, hogy az önkormányzat csökkentse vagy engedje el a bérleti díját a veszélyhelyzet idejére. Szerződést itt senki sem bontott az önkormányzattal.

A VIII. kerületben viszont mondtak fel bérleti szerződéseket, de nem tömegesen. Május 12-ig 5 bérleti szerződést bontottak fel, 1 helyiség esetében pedig az önkormányzattal közösen döntöttek a szerződés megszüntetéséről. A bérleti díjak fizetésével is akadtak gondok, az önkormányzat úgy fogalmazott, hogy „az adósságállomány növekszik, de még nem jelentősen”. Kedvezményt itt azoknak tudtak adni a bérleti díjak elhalasztására, akiknek nincs tartozásuk. Az így felhalmozott bérletidíj-hátralékot augusztustól kell majd kifizetni, és erre lehet részletfizetést kérni. Azoknak pedig elengedik a hátralék 10 százalékát, akik a veszélyhelyzet idején sem bocsátották el az alkalmazottjaikat.

©

A járványhelyzet Újpesten is befolyásolta az üzletek bérbeadását. Az önkormányzat 50 millió forintos, felülről nyitott alapot hozott létre a terhek enyhítésére, a bérlőknek – beleértve az önkormányzati lakásokban élőket is – pályázniuk kell a támogatásra. Az elmúlt másfél hónapban összesen 240 üzlethelyiség esetében érkezett fizetési kérelem, ebből eddig 58-at bíráltak el, ebből 45-öt elfogadtak. A fizetendő bérleti díjakat átlagosan 54 százalékkal csökkentették, ez összesen csak ennél a kerületnél 2,4 millió forint elengedését jelentette. Nyolc kérelmet elutasítottak, mert a méltányosság alapvető kritériumai nem álltak fenn. Öt vállalkozó pedig fizetési halasztást kapott.

Kispesten a veszélyhelyzet kihirdetése óta 35 bérlő kért kedvezményt az önkormányzattól. Ők 2 hónapra mentesülhetnek a díj fizetése alól. A hátralékot pedig 3 havi részletben kell törleszteniük.

A II. kerületben 88 bérleti szerződés van, és egyetlen vállalkozó sem mondta ezt fel eddig. Az önkormányzat április 22-én döntött a kereskedők támogatásáról: kamatmentes fizetési halasztást kérhetnek, illetve a bérleti díj határozott időre történő csökkentését, illetve elengedését.

 

©
Erzsébetvárosban 800 helyiségre 478 bérleti szerződése van az önkormányzatnak, amely itt is felajánlotta, hogy aki kéri, június végéig nem kell bérleti díjat fizetnie. A hátralékot pedig augusztustól 9 hónap alatt törlesztheti. 147 vállalkozó élt ezzel a lehetőséggel, tudtuk meg az önkormányzattól, bérleti szerződést a veszélyhelyzet miatt itt sem mondtak fel.

A vidéki városok közül Szegeden is próbálnak segíteni, hogy ne essen kútba minden: a város elengedte az önkormányzati ingatlanban működő vendéglátó bérleti díját, ha az arra kényszerült, hogy bezárjon.

Frissítés: Cikkünk korábbi változatában helytelenül állítottuk, hogy a bérleti díjak elengedéséről a kérelmek 54 százalékában döntöttek Újpesten. Írásunkat az önkormányzat által kapott adatoknak megfelelően javítottuk.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
HVG HVG Hetilap

Csökkenő bérleti díj

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta eltelt két hétben 4 százalékkal, 10 ezer fölé nőtt a kiadó lakások száma Budapesten – közölte az Ingatlan.com. Úgy látják, a többletkínálat nagy része abból származik, hogy a korábban lakáshotelként használt ingatlanokat most hosszú távra adnák bérbe, hiszen a turizmus leállt. A bővülés motorját jelentő lakások elsősorban Budapest belső kerületeiben találhatók – mondta Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a fővárosban még most is több mint 10 ezer, jellemzően jó állapotú lakás szerepel szálláshelyként a rövid távra kiadó lakáshotelek piacán. Ezeknek egy részét is eladhatják, illetve hosszabb távra adhatják bérbe a tulajdonosok. A hirtelen jött kínálatbővülés az árakat is lenyomja, az V., a VI., a VII. és a VIII. kerületben az átlagárak két hét alatt 1–4 százalékkal csökkentek. Az V. kerületben 220 ezer forintra mérséklődött az átlagos havi bérleti díj, a VII. kerületben pedig 150 ezer forintra. A főváros egészében ugyanakkor még nem változtak a bérleti díjak: továbbra is 165 ezer forint a havi átlag.

Százával rúghatták ki a magyarországi ruhaboltok a dolgozókat

Százával rúghatták ki a magyarországi ruhaboltok a dolgozókat

Amerikában bejött a nyitás: kétmillió ember már talált munkát

Amerikában bejött a nyitás: kétmillió ember már talált munkát

A trianoni évfordulóig kellett várni, hogy elkészüljön Nélküled angol nyelvű verziója

A trianoni évfordulóig kellett várni, hogy elkészüljön Nélküled angol nyelvű verziója