szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bérek és a lakásárak összehasonlításával mutatta be a Takarék Index az országon belüli különbségeket.

Több mint 11 évnyi átlagbért kell félrerakni Budapesten egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához – számolt a Takarék Index. Néhány szegényebb megyében – például Nógrádban, Hevesben, Békésben – 3–5 évi nettó átlagbérből lehet venni ekkora lakást. Vidéken Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megye lakásai a legdrágábbak, ott 8 évnyi átlagfizetésnek felel meg egy 60 négyzetméteres lakás ára.

Országos szinten 2014 és 2020 között a lakások és házak értéke 121 százalékkal növekedett 2020-ra, az átlagkereset viszont csak 66 százalékkal nőtt.

Ha járási szintre bonjuk ezt le, az látszik, hogy Budapesten és környékén, a Balatonnál, illetve Győr, Kecskemét, Debrecen, valamint Sopron, Mosonmagyaróvár és Szentgotthárd környékén a legnehezebb lakást venni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Novák Katalin: Biztosan növelte az ingatlanárakat a csok is, de nem tudjuk, mennyivel

A keresleti és kínálati ár egyszerű közgazdasági összefüggéseiből következik, hogy a csok miatt is nőttek az ingatlanárak – magyarázta Novák Katalin. Arról is beszélt, hogy ugyan két hónap alatt 1400-zal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban, nincs jele annak, hogy a családok lemondtak volna a gyerekvállalási terveikről.