Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?

Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

Az állami lakástámogatások közelebb visznek a lakáscélok megvalósításához, a feltételeket azonban a folyósítás után is érdemes észben tartani, hiszen a szabályok utólagos megszegése akár a támogatási összeg visszafizetésével is járhat. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, hogy mire érdemes odafigyelni a lakásfelújítási támogatás igénylése után, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

Sok család vágott bele idén a lakásfelújításba, köszönhetően a legfeljebb hárommillió forintos állami támogatásnak, amelyből számos lakáscélt meg lehet valósítani, a fűtéskorszerűsítéstől a beépített konyhabútoron át egy egyszerű tisztasági festésig. Az igénylés menete egyszerű, a feltételek is kevésbé szigorúak, mint más, az elmúlt években bevezetett állami támogatásoknál. A jogosultságra vonatkozó feltételek akár percek alatt ellenőrizhetők

Az igénylés beadása előtt nem kell mást tenni, mint a munkálatok alatt gyűjteni a számlákat, és ha mindent kifizettünk, 60 napon belül benyújtani őket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) a vállalkozói szerződéssel együtt. Az államkincstár megvizsgálja a jogosultságot, és ha mindent rendben talál, folyósítja az összeget. 

Ezzel nincs még vége: jöhetnek ellenőrizni 

Az enyhébb szabályozás ellenére érdemes odafigyelni minden részletre, hiszen visszakövetés ennél a támogatási formánál is van. A rendelet szerint a folyósítást követő 180 napban a lakás fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal ellenőrizheti, hogy a felújítási munkálatok valóban úgy zajlottak-e le, ahogyan az a számlákon szerepel - vagyis nem biztos, hogy kijönnek ellenőrizni a lakást, de nem ebből érdemes kiindulni. 

Ha történik ilyen ellenőrzés, akkor arról a kormányhivatalnak jegyzőkönyvet kell készítenie, és továbbítania kell az államkincstárnak. Az esetleges jogosulatlanság tényét az államkincstár állapíthatja meg a jegyzőkönyv alapján, és a fizetési felszólítást is ők küldik ki, ha visszafizetésre kerül a sor.  

A rendelet más állami támogatásoktól eltérően csak röviden ír az esetleges visszafizetésről: az igénybe vett támogatást az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben kell visszafizetni, erről az államkincstár küld az érintetteknek pontos információt. 

Más a helyzet, ha a kamattámogatott hitelt is igénybe vettük 

Ha a támogatás előfinanszírozásához a kamattámogatott lakásfelújítási hitelt is igénybe vesszük, akkor több feltételre kell odafigyelni. Egyrészt fontos az alapanyagköltség és a munkadíjak megfelelő arányban történő elszámolása, mivel a kölcsön kamattámogatása csak akkor marad érvényes a teljes futamidőre nézve, ha a megítélt lakásfelújítási támogatás összege eléri a folyósított kölcsön 25 százalékát – hatmillió forint igénylése esetén tehát a támogatási összegnek el kell érnie legalább 1,5 millió forintot, ellenkező esetben elveszítjük a kamattámogatást. Fontos továbbá, hogy az utolsó számla kifizetése után legfeljebb 150 napon belül a kincstár kiállítsa a támogatói okiratot.

A kamattámogatás elvesztésének két következménye van: először egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást – ennek a pontos összegéről a folyósító hitelintézet küld értesítést az érintetteknek. Ezután a kamattámogatás nélkül kalkulált ügyleti kamattal terhelve kell folytatni a törlesztést – ez a havi törlesztőrészlet emelkedését vonja maga után.

Érdemes lehet figyelemmel követni a változásokat is – egy enyhítés például éppen április 21-től lépett hatályba a kölcsönnel kapcsolatban: már nem kötelező a hitelfelvételtől számított egy éven belül beadni az igénylést a támogatásra – vagyis nem kerülnek hátrányba azok, akik esetleg nem tudják egy év alatt befejezni a tervezett felújításokat. Így mindenkire ugyanaz a végső határidő vonatkozik, attól függetlenül, hogy igénybe vette-e a lakástámogatási kölcsönt a támogatás mellett – ez 2022. december 31.

Hozzászólások