Ideges sofőrök napja lesz a csütörtök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csütörtök hajnalban hidegfront érkezik, az esti órákig át is robog felettünk. Visszatérhetnek a kopásos eredetű ízületi fájdalmak. Gyakran jelentkezhet továbbá fejfájás, vérnyomás-ingadozás, valamint ingerültség. A levegő kitisztul, a parlagfűre allergiások fellélegezhetnek.

Országunk északnyugati részét elsőként éri el az a hidegfront, ami már szerda késő este megérkezett hazánkba. Hatására főként az Észak-Dunántúlon tapasztalhat ízületi fájdalmakat, akinek kopásos eredetű betegsége van. A fájó területeket érdemes melegen tartani és tehermentes mozgatással melegíteni a megerőltetések előtt. Az átmeneti ruhákat érdemes előkeresni a szekrényből, helyenként ugyanis 20 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála – írta humánmeteorológiai előrejelzésében a Meteoklinika.

Az ország nagy részében tehát hidegfronti hatás érvényesül, sokak körében fokozódó fejfájás, görcsös izomfájdalom jelentkezik, amire a borsmenta tea jelentheti a hatékony természetes segítséget. Aki szívbeteg, vagy keringési panaszokól szenved, gyakori rosszullétet, szédülést, vérnyomás-ingadozást tapasztalhat. Ők kerüljék a vörös húsok fogyasztását és növeljék a napi kalcium-, illetve magnéziumbevitelt.

Délen, délkeleten napközben folytatódik a kánikula, ezért aki itt él, fokozottan ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására.

Az UV-sugárzás csak a déli, délkeleti tájakon lesz számottevő. A hidegfront felhősávja egyre többfelé elér, napközben már a középső tájakon is csak a gyenge fokozatot éri el majd az UV-index. A keleten, délkeleten élők még számoljanak a bőrvédő krémek használatával, ugyanis a déli órákban az erős tartományban tetőzik az UV. A levegő tiszta, a parlagfűre allergiások is fellélegezhetnek: a Dunántúlon élők már a hajnali, a középső megyékben élők a délutáni, a délkeleten élők a késő esti óráktól számíthatnak panaszaik csökkenésére.

A vezetők az átvonuló hidegfront miatt fokozott igénybevételre számíthatnak. Az idegrendszert érő hatások miatt sokak tapasztalnak majd ingerültséget, türelmetlenséget. Emellett többfelé tartós eső nehezíti a közlekedést, a csúszóssá váló utak mellett sokfelé a látástávolság is tartósan alacsony marad. A fokozott baleseti veszély miatt csak indokolt esetben üljön autóba, vezessen fokozott körültekintéssel, tartsa be a követési távolságot és szánjon több időt az utazásra!