Ritka bepillantást nyerhetünk Stephen Hawking magánéletébe

Ritka bepillantást nyerhetünk Stephen Hawking magánéletébe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Meg lennék átkozva, ha azelőtt halnék meg, hogy megfejtem az univerzum dolgait" – nyilatkozta a BBC-nek a világhírű fizikus, aki az eutanáziát sem utasítaná el, ha akkora fájdalmai lennének, vagy ha úgy érezné, hogy már csak teher a környezete számára. Hawking szeretne újra úszni és sajnálja, hogy betegsége miatt nem tudott játszani a gyerekeivel.

Ritkán enged magánéletébe ekkora bepillantást a világ egyik leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking. Hawking több mint 40 éve szenved az idegeket érintő amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS), ami kerekesszékbe kényszerítette. A BBC-nek adott interjújában betegségéről és a halálról is beszélt.

©

A professzor azt mondta, a halál témaköre nagyon is foglalkoztatja. Szerinte a legnagyobb megalázása egy embernek az, ha életben akarják tartani, akarata ellenére. Számára két esetben jöhet szóba az eutanázia: ha ő maga úgy érzi, már csak teher a környezete számára, vagy ha nagy fájdalmai lennének.

Jelenleg nincsenek fájdalmai és úgy érzi, még nem végzett a munkájával sem. "Átkozott legyek, ha azelőtt halok meg, hogy még több dolgot feltárnék az univerzum rejtelmeiből" – mondta az interjúban. Azt is elárulta, hogy nem mindig egyszerű együtt élnie a betegségével. "Néha nagyon magányos vagyok, mert az emberek félnek velem beszélgetésbe bocsátkozni" – tette hozzá.

A fizikusprofesszor saját bevallása szerint félénk és néha fáradt is, ezért nehezen veszi fel olyanokkal a kapcsolatot, akiket nem ismer.

"Szeretnék újra úszni. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, hiányzott, hogy nem tudtam velük játszani" – nyilatkozta a BBC-nek adott interjújában, amit június 15-én tűz műsorra a brit közszolgálati csatorna.