Kinyílt, de szétszakadt: Nem jött be a tökéletesített Mars-ejtőernyő sem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Mars-járművek landolásának új technológiáját tesztelő hétfői próbaúton teljesen kinyílt ugyan az óriási ejtőernyő, de utána máris darabokra szakadt – jelentette be az amerikai űrutazási hivatal. A NASA tanulmányozza, mi történt és miért, hogy olyan ejtőernyőt fejleszthessen, amelyikkel ez nem történik meg – mondta Steve Jurczyk, a hivatal űrtechnológiai igazgatóságának munkatársa.

A hétfői, Kauai szigetén végrehajtott teszttel azt a technológiát vizsgálták, amely az atmoszférán szuperszonikus sebességgel átzuhanó landolóegységet képes lenne lelassítani.

Tavaly hasonló gigantikus ejtőernyőt teszteltek, de az nem nyílt ki teljesen. Az idei tesztekkel az újratervezett eszközt próbálták ki.

"Nagyon szerettük volna, ha ezek a hibák a földi próbákon fordulnak elő és nem a Marson. Siker tehát, hogy többet tudtunk meg az ejtőernyőről, és kimagaslóan megbízható eszközünk lesz, amikor nagy missziót küldünk a Marsra" – magyarázta Jurczyk.

A NASA-nak új technológiára van szüksége, ha nagyobb súlyú szállítmányokat és embereket akar a vörös bolygóra küldeni. A hivatal a lassítóeszközöknek ugyanazt a típusát használja a Marsra szálláshoz az 1970-es évek óta, amikor a Viking leszállóegységek landoltak a bolygón.

A NASA a 2030-as években tervez embereket küldeni a Marsra. Ha a kísérleti technológia tesztjei nem sikerülnek, lehet, hogy a hivatal egyáltalán nem fogja használni.