Pattanásokat kell takargatnia? Talán mert túl sok húst eszik

Pattanásokat kell takargatnia? Talán mert túl sok húst eszik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy amerikai kutatás szerint a húsokban, tengeri halakban, tejtermékekben és tojásokban is megtalálható vitamin túlzott mennyiségben pattanások kialakulását eredményezi.

Mivel alapvető, az idegrendszerünk és energiaellátásunk számára is fontos a B12-vitamin, ezért nem kell a kaliforniai UCLA egyetem kutatása miatt vegetáriánussá válni, de érdemes figyelni arra, hogy mennyi húst eszünk. Az eredmények szerint ugyanis elegendő mennyiség esetén ez a vitamin is aktivizálhatja a bőr propioni baktériumait, amelyektől gyulladás következik be, ebből pedig pattanás alakul ki.

Egyelőre még nem tudni, hogy ehhez pontosan mennyi hús, tengeri hal, tejtermék vagy éppen tojás - ezekben az ételekben különösen jellemző ez a vitamin - elfogyasztása szükséges ehhez a riasztó hatáshoz, mert csak laboratóriumi körülmények között vizsgálták a kölcsönhatást. A bőrbe injekciózták a vitamint és úgy vették észre a hatást, majd ezt tenyésztett baktériumokon is kipróbálták és ott is ugyanez volt a hatás. Ez persze jó hír is lehet, mert kutatók szerint az eredmény előrelépést jelenthet a pattanások kezelésében és megelőzésében.