Élete végéig börtönben ülhet a battonyai rém

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék pénteken a "battonyai rémként" elhíresült a férfit, aki a vád szerint szabadulása után nem sokkal, 2010 nyarán megerőszakolt, majd megölt egy nőt, röviddel később pedig egy másik nővel is erőszakoskodott, de azt a bűncselekményt megakadályozták.

A törvényszék a bizonyítékok, a vádlott vallomása és a tanúk kihallgatása alapján megállapította, hogy a júliusban megölt áldozat halála a vádlott bántalmazása miatt következett be, ezért ítéletében nem vette figyelembe a férfi vallomását, miszerint a szexuális esemény idején alakult ki benne az erőszakos tettvágy, és véletlen baleset történt.

A Mázor Róbert vezette bírói tanács a 2010 augusztusában elkövetett újabb erőszakosságot is szándékos, előre eltervelt, aljas indokból elkövetett cselekményként értékelte.

A törvényszék a férfit valamennyi vádpontban bűnösnek találta, és súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy 1995-ben szintén szexuális erőszak és gyilkosság miatt ült börtönbe, akkori tettéért 15 évet kapott. Jó magatartása miatt tizenegy év után, 2006-ban négy évre feltételes szabadlábra helyezték, ami 2010-ben járt le. Ezután követte el a hasonló bűncselekményeket.

A bírói tanács a vádlottat emberölés, illetve emberölés előkészületének bűntette, erőszakos közösülés kísérlete és különös visszaeső bűnözői magatartása miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre, szabadlábra helyezését élete végéig megtiltotta.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbez, így az ítélet nem jogerős. A fellebbezés bejelentése után az ügyész a vádlott előzetes fogva tartásának meghosszabbítását kérte a másodfokú eljárás befejezéséig.