szerző:
MTI

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a bodroghalmi kettős gyilkosság elkövetője. A férfinak részeges életmódja miatt több kapcsolata is tönkrement, anyagilag csődbe jutott, majd egy bozótvágó késsel meggyilkolta két idős szomszédját.

Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a Debreceni Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki 2011 januárjában különös kegyetlenséggel megölt két idős embert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodroghalmon - közölte Koszta János, a táblabíróság szóvivője. A Balla Lajos vezette büntetőtanács Kardos Attilát előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében, kétrendbeli kifosztás bűntettében és lopás vétségében találta bűnösnek, s esetében a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét is kizárta.

A tényállás szerint a vádlott korábban Putnokon élt, szüleivel és az öccsével egy szolgálati lakásban. Szülei halála után el kellett költöznie. Apja sógoráék karolták fel, akik 2003-ban vásároltak egy ingatlant Bodroghalmon, a lakást 2007-ben használatra a vádlottnak adták, aki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozásban munkát is kapott.

Időközben Kardos Attila megismerkedett Z. Gabriellával, de későbbi élettársi kapcsolatuk a férfi italozásai miatt megromlott, s 2009 márciusában a nő közös gyermekükkel visszaköltözött az édesanyjához. A vádlott egyre jobban elhanyagolta a kisfia láthatását is, erre egyébként italozó életmódja miatt egy idő után már csak a polgármesteri hivatal hivatalos helyiségében volt lehetőség.

Második élettársával, P. Emíliával a férfi 2009 augusztusában ismerkedett meg, de e kapcsolatban is problémát jelentett az italozása. Amikor a vádlott 2010. november 30-án egy konyhakéssel ijesztgette párját és annak legidősebb gyermekét, a nő három saját gyermekével elköltözött a vádlottól. Innentől Kardos "megindult a lejtőn", állásából kirúgták igazolatlan hiányzásai és munkamoráljának romlása miatt. 2010 decemberének elejétől a gyilkosságokig a vádlott gyakorlatilag folyamatos alkoholmámorban töltötte a napjait, lezüllött, s amikor már nem volt kitől kölcsönkérnie, akkor eladta a lakás felszerelési tárgyait.

2011. január 1-én reggel a 38 éves Kardos Attila átment a szomszédban lakó M. házaspárhoz, hogy nekik boldog újévet kívánjon. Az idős, 70. életévüket betöltött házaspárral egyébként jó viszonyban volt, ha átment hozzájuk - ami napi rendszerességgel történt -, étellel, itallal kínálták, kisebb pénzösszegekkel is kisegítették.

Az idős férfit aznap a vádlott a kazánházban találta, ott beszélgetni kezdtek, ám rövidesen összeszólalkoztak, így a vádlott feldúltan távozott, a lakásában elfogyasztott 1-1,5 liter bort, majd magához vette baseballütőjét és a bozótvágó kését, s visszament a kazánházba. Ott ismét összeszólalkozott az idős emberrel, akit többször fejbe ütött a baseballütővel. Az idős férfi a földre zuhant, ezután Kardos a mintegy fél méter hosszú bozótvágó késsel addig csapkodta az áldozat fejét és a felső végtagjait, amíg az meg nem halt.

A holttestet a vádlott egy pokróccal letakarta, majd elhagyta a kazánházat. Hazafelé indult volna, de ekkor az idős asszony beinvitálta a konyhába. Beszélgetni kezdtek, eközben a vádlott úgy döntött, végez idős szomszédasszonyával is, hogy megakadályozza a megölt férfi felfedezését. Kilépett az udvarra, magához vette a korábban elrejtett bozótvágót és azzal szemből vágni, szabdalni kezdte az asszonyt; legalább 35-ször sújtott le a nő fejére.

Koszta János tájékoztatása szerint a bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott részbeni, ténybeli beismerését és büntetlen előéletét, bér ezeket csak elenyésző súllyal. A bíróság egyértelműen a súlyosító körülményeket látta meghatározónak, azt, hogy a cselekmény négyszeresen minősül (előre kiterveltség, aljas indok, különös kegyetlenség, több emberen elkövetett), a cselekményt a vádlott ittasan követte el, s különösen veszélyes eszközökkel, amelyek ellen puszta kézzel reménytelen védekezni.

További súlyosító körülmény, hogy a vádlott idős, védtelen emberek sérelmére, orvul követte el a cselekményét, s az közfelháborodást váltott ki és megingatta a tisztességes állampolgárok biztonságérzetét. A bíróság a feltételes szabadságra bocsátás kizárása mellett döntött, mégpedig a vádlott könyörtelensége, gátlástalansága, a társadalomra való, a személyében rejlő veszélyesség miatt - ismertette az ítéletet Koszta János.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beindultak a találgatások, miután kiderült, hogy nőt küld a NASA a Holdra

Beindultak a találgatások, miután kiderült, hogy nőt küld a NASA a Holdra

Máris kiesett Fucsovics Londonban

Máris kiesett Fucsovics Londonban

Milliárdokat kaptak az állami cégektől a kormány kedvenc üzletemberei

Milliárdokat kaptak az állami cégektől a kormány kedvenc üzletemberei

Nem lehet a három csík az Adidas védjegye az EU-ban

Nem lehet a három csík az Adidas védjegye az EU-ban

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében

Játszd újra!

Játszd újra!