Túlkapással vádolja a TASZ a hatvani rendőröket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetes letartóztatásba helyezte a Füzesabonyi Városi Bíróság azt a férfit, akit Hatvanban hivatalos személy elleni erőszak gyanújával vett őrizetbe a rendőrség - tájékoztatta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-t. A Társaság a Szabadságjogokért szerint súlyos jogsértések történtek, nőket és gyerekeket vertek meg a rendőrök.

A főkapitányság pénteken azt közölte: egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik előző nap a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak.

A tájékoztatás szerint a csütörtök délután Hatvanban történt jogsértő cselekménnyel kapcsolatban a rendőrség hat embert vett bűnügyi őrizetbe. A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le.

Soltész Bálint az MTI-nek azt mondta: a mintegy 40 fős csoport, azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

TASZ: nőket és gyerekeket vertek a rendőrök

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke ugyanakkor szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a TASZ feljelentést tesz, mert szerintük csütörtökön Hatvanban csoportos garázdaság felszámolása ürügyén indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat, illetve vétlen járókelőket. Ugyanis, miközben egy csoportos garázdaság kezelése rendőrszakmai kérdés, az hogy miként vernek meg embereket - gyanúsítottakat, vagy akár vétlen állampolgárokat - az emberi jogi kérdés - tette hozzá a jogvédő.

Dénes Balázs felidézte, hogy tudomásuk szerint egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt, majd az eset információik szerint sorozatos rendőrattakokba torkollt, amelyek során nőket, gyerekeket és idős embereket vertek meg a rendőrök. Állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, illetve a sértetteken szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai - mondta a jogvédő.

A rendőrség szerint nem történt túlkapás

A rendőrség szerint viszont "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a TASZ tájékoztatásában. A rendőrség szombati közleménye szerint a rendőrség a történtek során csupán megakadályozta azoknak a személyeknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt állókkal.

A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra.

A közlemény szerint az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrségre. A mintegy 40 fős, férfiakból, nőkből álló társaságot a rendőrök felszólították, hogy fejezzék be a garázda magatartást, de ennek ők nem tettek eleget. Ezután a rendőrkapitányság kerítését rángató, azon átmászni próbáló hangadókat a rendőrök kiemelték, az intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt embert közterületen, később pedig egy hatodikat egy közeli épületben elfogtak és előállítottak.

"A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket" - olvasható a rendőrség szombati közleményében.