szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzetközi autótolvaj bűnszervezetet lepleztek le Nyíregyházán - jelentették be a felderítésben közreműködő magyar és osztrák rendőrségi vezetők Nyírbátorban szerdán.

Balogh Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a döntően ukrán állampolgárokból álló banda tagjai főként Ausztriában loptak el nagy értékű személygépkocsikat, amelyeket aztán egy nyíregyházi telephelyen szerelték szét, és Ukrajnában értékesítettek alkatrészként. Az értékesíthetetlen karosszéria-elemeket pedig magyarországi méhtelepeken adták le.

Az eddig azonosított alkatrészek alapján a szakemberek 300-400 millió forint közötti összegre becsülik az autótolvajok által okozott kárt - közölte Balogh Barnabás. Az ügyben Magyarországon jelenleg hat - négy ukrán és két magyar - gyanúsított ellen folyik eljárás. Közülük négy embert már előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, egyet pedig lakhelyelhagyási tilalommal sújtottak.

Erhart Rainer, Burgenland tartomány rendőrségi bűnügyi igazgatója közölte: az osztrák rendőrök eddig egy ukrán állampolgárt fogtak el, illetve bírósági döntést várnak egy bécsi autótolvaj, valamint két, Pozsonyban elkövetett gépkocsilopás gyanúsítottjának ügyében is.

Balogh Barnabás tájékoztatása szerint a szabolcsi rendőrök a lopások felderítése közben jutottak el Nyíregyháza borbányai városrészének külterületén lévő autóbontó telephelyre, amit figyelni kezdtek. A magas kerítéssel körbevett telephelyről február 27-én erős zajt halottak, ezért behatoltak oda és tetten értek két ukrán állampolgárt, amikor egy korábban Nyíregyházáról ellopott Mercedes személygépkocsit vágtak szét.

A telephelyen a rendőrök nagy mennyiségben találtak autómotorokat, más alkatrészeket, sőt osztrák rendszámtáblát is, ezért az ügybe bevonták a burgenlandi rendőrkapitányságot, amelynek különleges egysége Ausztria teljes területén illetékes autólopási ügyekben. A nyíregyházi telephelyen több napig tartott a helyszínelés, végül 43 gépkocsit tudtak beazonosítani, és közben egy közúti ellenőrzés során feltartóztattak két Szlovákiában ellopott Mercedest is, amit ukrán állampolgárok vezettek. A telephelyre egy Budapestről ellopott Mercedessel is érkezett valaki, de ő a helyszínelő rendőröket meglátva, a kocsit hátrahagyva elmenekült.

Balogh Barnabás megjegyezte: a telephelyen összesen 77 jármű benzintankját találták meg, így elképzelhető, hogy a többi autó is illegális bontásból származik. Erhart Rainer ismertetése szerint a Nyíregyházán szétszerelt autókat nagyrészt Bécsben, illetve Ausztria más területeiről lopták el. A mai napig 28 osztrák járművet tudtak beazonosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban