szerző:
hvg.hu

Nem akart elesni a megrendelésektől egy vállalkozó, ezért balesetben meghalt favágója holttestét átvitte egy másik erdőbe. Hamis helyszínt rendezett be alkalmazottaival, de lebukott – írják a police.hu-n a Zsaru magazin cikke alapján.

©

Erdőgyérítésre kapott megbízást az árvízvédelmi hatóságtól egy fakitermeléssel foglalkozó vállalkozó a Tisza árterének középső szakaszára. 2013. szeptember 20-án a cégvezető három favágót indított el a szórópusztai ártérre, de munkavédelmi felszerelésekről nem gondoskodott, sisak nélkül kezdtek dolgozni az erdőben az emberei.

Egyikük, egy 54 éves rákócziújfalui férfi olyan fa kivágásán dolgozott, amelyre felakadt egy 7,5 méter hosszú, 14 centiméter átmérőjű ág. Társai arra lettek figyelmesek, hogy hirtelen elhallgatott a motoros fűrész. Odarohantak, a favágó eszméletlenül feküdt a földön, betört koponyával, kiderült, hogy ráesett az ág. Nem lélegzett, pulzusa sem volt.

A munkások szóltak a vállalkozónak, aki megijedt, ha kiderül a baleset, nem kap több megbízást az árvízvédelemtől. A tanúvallomások szerint a favágók azt hitték, hogy a főnökük kórházba akarja vinni a társukat, amikor berakatta velük a terepjárójába. Az autóval azonban két kórház mellett is elhajtottak, végül a cégvezető a baleset helyszínétől nagyjából 25 kilométerre, egy magánerdőnél állt meg.

A nyomozás adatai szerint ott a vállalkozó megkérte az alkalmazottait, rendezzenek be egy helyszínt, mintha ott történt volna a halálos baleset. Kivágtak egy fát, letörtek egy ágat, összetörtek egy munkavédelmi sisakot, és lefektették munkatársuk holttestét. Oda hívták a mentőket, akik megállapították, hogy a favágó meghalt, és értesítették a rendőrséget.

Az összetört sisak
©

A favágók egy napig őrlődtek titkukkal, majd megmutatták a rendőröknek az eredeti helyszínt. A munkások már felaprították azt az ágat, amely társuk halálát okozta. A bűnügyi technikusok ennek ellenére találtak olyan nyomokat, melyek alapján pontosan megállapították, hol és hogyan történt a baleset.

Az igazságügyi orvos szakértő szerint betört a favágó koponyája, a nyakcsigolyája túlfeszült az ütéstől, és leállt a légzése. További orvos szakértők kirendelésére volt szükség annak megállapításához, mi történt volna, ha azonnal mentőt hívnak a férfihoz, vagy saját maguk viszik kórházba a sérültet.

A szakértői vizsgálat szerint a sértett olyan sérüléseket szenvedett, hogy menthetetlen volt, a balesetet nem élhette túl.

A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a 60 éves cégvezetőt, egy szolnoki férfit, aki elismerte: hibázott azzal, hogy alkalmazottait munkavédelmi felszerelések nélkül küldte dolgozni.

Ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A nyomozást december 4-én vádemelési javaslattal fejezték be – olvasható a cikkben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!