Kötszerekkel csaló orvosokat és patikusokat ítéltek el Tatabányán

Kötszerekkel csaló orvosokat és patikusokat ítéltek el Tatabányán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vád szerint több mint egymilliárd forint támogatást vettek fel jogtalanul fiktív receptekkel azok az orvosok és gyógyszerészek, akiket pénteken ítélt el első fokon a Tatabányai Törvényszék. Összesen huszonnégy embert állítottak bíróság elé.

Az elsőrendű vádlott kötszerügynökként orvosokat vett rá arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásának 30-40 százalékáért sebkötözőről írjanak recepteket. A vényeket a rokonai patikájában beütötték, így azok bekerültek az OEP rendszerébe, és így fel tudták venni a fiktíven felírt készítmények utáni támogatást. Az ügyben fegyveres erők üzemorvosai és megyei kórházak osztályvezető főorvosai is a vádlottak padjára kerültek.

A kötszerügynök országszerte tizenhárom orvossal állt kapcsolatban, nagy részük különböző nyilvántartásokból szerzett TAJ-számokkal írt fiktív recepteket. A vényekhez olyan emberek nevét használták fel, akiket nem ismertek, ráadásul speciális, drága kötszereket írtak fel nekik. Az orvosok a receptek átadásáért pénzt kaptak.

A fiktív receptek utáni támogatás felvételéhez két valóban működő, Baranya megyei patika mellett két fióktelepet alapítottak egy pesti ügyvéd segítségével. A fióktelepek csak azzal foglalkoztak, hogy a vények adatait az OEP számítógépes rendszerébe továbbítsák. Az ügyvéd hozzá kötődő cégeken keresztül a nem létező kötszerek beszerzésének legalizálásához fiktív számlákat is biztosított.

A csalássorozat leleplezését a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság egyik nyugdíjas rendőrének bejelentése indította el, aki ellenőrizte, hogy TAJ-számára milyen gyógyszereket számoltak el, és azt látta, hogy a rendőrség üzemorvosa olyan kötszerekről írt recepteket, amelyeket ő sohasem használt.

Az ügy iratanyaga csaknem tízezer oldalnyi. Az elkövetői körben budapesti, miskolci, tatabányai és sátoraljaújhelyi egészségügyi dolgozók szerepelnek.

A bíró felidézte: két évig senkinek nem tűnt fel, hogy Budapesten és Miskolcon felírt kötszereket nagy mennyiségben Baranyában váltanak ki. Kitért arra, az egyik osztályvezető főorvost az elsőrendű vádlottnak kellett "visszafognia", mert nem győzték a fiktív recepteket bevinni a rendszerbe.

A huszonnégy vádlott közül tizenhatot ítéltek letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetésre költségvetési csalás és vesztegetés miatt, hatot felmentettek, két embert pedig egy év próbára bocsátottak. Emellett összesen 14 millió forint pénzbüntetést szabtak ki a vádlottakra.

A kiszabott börtönbüntetések közül a leghosszabb kettő és öt év közötti. Az elsőrendű vádlott, valamint a két baranyai patika tulajdonosa, az őket segítő ügyvéd és a miskolci hálózat alapítója kapott egyenként öt év börtönt, valamint nyolcszázezer és kétmillió forint közötti pénzbüntetést.

Az ítélet csak egy vádlott esetében lett jogerős. A többiek esetében az ügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabásáért és a költségvetési csalás megállapításáért, a védelem pedig enyhítésért fellebbezett.