Előzetesbe került a kiskunhalasi ügyészre támadó kalasnyikovos férfi

Előzetesbe került a kiskunhalasi ügyészre támadó kalasnyikovos férfi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte pénteken annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki szerdán több lövést adott le a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen egy kalasnyikovból. A korábbi hírek szerint a vezető ügyésszel akart végezni. Ügyvédje szerint a férfi nem emlékszik a történtekre, be volt nyugtatózva, amikor belépett az épületbe.

Szerda délelőtt fél tíz körül dördültek el lövések a kiskunhalasi ügyészség épületében. Egy kiskunmajsai férfi ragadott fegyvert, és a helyi beszámolók szerint 4-5 lövést adott le a város vezető ügyészére, akivel régóta konfliktusa volt. Nem találta el, a támadót végül egy biztonsági őr fegyverezte le. Úgy tudni, a lövöldöző ezután elájult, mentőt hívtak hozzá.

©

A HalasInfo.hu szerint a támadó többször is korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta a vezető ügyészt a Facebookon. Az egyik posztjában azt írta, hogy az ő büntetőügyében tartott tárgyaláson felvételt készített, és a hanganyag nem egyezett azzal a jegyzőkönyvvel, amit később kézhez kapott. Emiatt feljelentést tett, de szerinte a nyomozást eltussolták.

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek és a Járásbíróságnak helyet adó épület folyosóján ismerete szerint 10-15 töltény nyomát látták.

Az édesanyja büszke rá 

A támadó édesanyja a Blikk szerint büszke a fiára, sőt, a 63 éves asszony is venni akar egy gépfegyvert, hogy megvédje magát.

A lap közzétette az előzetesbe került férfi búcsúlevelét is, amelyet édesanyjának írt. Ebben ismét az igazságszolgáltatással kapcsolatos sérelmeit emlegette. „Ha már el kell mennem, ne menjek egyedül, viszek magammal néhány korrupt, bűncselekményeket eltussoló bűnözőt is, hogy mással már ne tudják azt megtenni, amit velem” - írta, mielőtt az ügyészségre ment.

Elmegyógyintézetbe viszik

A bíróság a Központi Nyomozó Főügyészség indítványával egyezően a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt döntött az előzetes letartóztatás mellett. A bíróság nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedésre, mert a gyanúsított felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményt, továbbá más eljárás is folyamatban van ellene.

©

Horváth Róbert, a férfi ügyvédje annyit mondott a bíróságon várakozó újságíróknak: védence nem emlékszik a történtekre, és azt állítja, hogy több éve húzódó sérelem érte az igazságszolgáltatás részéről, ami miatt tönkrement az egészsége. A kiskunhalasi ügyészség épületébe is benyugtatózva lépett be – tette hozzá.

Az ügyvéd elmondta azt is: a bíróság 30 napra elrendelt jogerős végzése értelmében a férfi az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tölti előzetes letartóztatását.

Sírva mondtak köszönetet

A halasmedia.hu-n olvasható beszámoló szerint péntek délelőtt köszönetet mondott Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke a Kiskunhalasi Járásbíróságon azoknak, akik leszerelték szerdán a fegyveres ámokfutót. A cikkben azt írták, hogy az ünnepségen bírók, ügyészek sírták el magukat.

Ügyészi egyesület: hatékonyabb védelmet kell biztosítania az államnak

 Az Ügyészek Országos Egyesülete szerint okkal lehet tartani attól, hogy a jövőben hasonló esetek történhetnek, mint amilyen a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen szerdán, ezért az állam részéről konkrét intézkedésekre van szükség.

"Az igazságszolgáltatásban betöltött szerepe miatt az ügyész folyamatosan ki van téve különböző veszélyeknek" – olvasható a szervezet közleményében, amelyben emlékeztetnek: az ügyészek és a bírák biztonsága, védelme elsődlegesen az állam feladata, annak keretében jogszabályi háttérrel és anyagi forrásokkal biztosítani kell a szükséges szervezeti, személyi feltételeket.

Az egyesület abban bízik: az eset rávilágít arra, hogy "az állam részéről konkrét intézkedések szükségesek, mivel az igazságszolgáltatás csak úgy lehet hatékony, ha az ügyészek/bírák hivatali feladataikat megfélemlítés, akadályoztatás, zaklatás terhétől mentesen, biztonságos körülmények között tudják ellátni".