szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határon túli magyarok választójogáról azonosan vélekedik a Jobbik és az MSZP szavazóinak bő fele – derül ki a Political Capital megbízásából készült közvélemény-kutatásból. Bár jelenleg a választók közel felének nincs pártja, a határon túli voksolásról van véleményük: a legnagyobb arányban épp ők utasítják el – írja László Róbert, a Political Capital Institute választási szakértője.

A válaszadók fele határozottan vagy inkább elutasítja, hogy a bejelentett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhassanak. Feltűnően alacsony a „nem tudom” válaszok aránya, ami jelzi, a választóknak határozott véleményük van ebben a kérdésben – írta a Political Capital a Tárki felmérésének eredményeivel kapcsolatban.

Az elutasító álláspontot részben az a félelem táplálja, hogy a határon túlról érkező szavazatok túlságosan befolyásolják majd a választási eredményt. A legnagyobb arányban az MSZP szavazói tartanak ettől, ami a párt politikája alapján nem meglepő. A Jobbik szimpatizánsainak többsége viszont annak ellenére utasítja el a határon túliak szavazati jogát, hogy pártjuk régóta teljes mellszélességgel követelte azt. A szélsőjobboldali párt támogatóinak 53 százaléka egyáltalán vagy inkább nem ért egyet már azzal sem, hogy kiterjesszék a választójogot, és ugyanilyen arányban ellenzik ezt a szocialista szavazók is. Az LMP-sek kicsivel még ennél is elutasítóbbak, de valószínűleg inkább elvi megfontolásokból, a külhoni voksok túlzott befolyásától ugyanis még annyira sem tartanak, mint a Fidesz választói.

©

Nem meglepő, hogy a kormánypárti válaszadók körében jelentős többségben vannak a külhoni voksolás támogatói, és az sem, hogy kisebbségben a határon túlról érkező szavazatok túlzott befolyására számítók. Ezek szerint a Fidesz-KDNP támogatói is arra – az egyelőre nyilvános közvélemény-kutatásokkal alá nem támasztott – feltételezésre építenek, hogy a jelenlegi kormánypártok számíthatnak a legtöbb külhoni szavazatra. Ez a vélekedés ugyanakkor annyiban lehet megalapozott, hogy a vélhetően többségében passzív határon túli választók aktivizálható része elsősorban a Fidesz számára elérhető. Bár jelenleg a választók közel felének nincs pártja, a határon túli voksolásról van véleményük: a legnagyobb arányban épp ők utasítják el.

©

A választójog alanyi jogon való megadásának valóban az a legfőbb kockázata, hogy a nemzetegyesítési céllal foganatosított intézkedés fordítva sül el, ha belföldön tömegek érzik úgy, hogy nem is maguk döntenek saját sorsukról.

©

A külhoni szavazatok hatására ugyanis 2-3 mandátum is gazdát cserélhet, ha jelentősen eltérően szavaznak határon innen és túl. Mivel csak 199 fős parlamentről beszélünk, egy a 2002-eshez hasonló szoros választási eredménynél ez már a kormánytöbbséget is átbillentheti. Ehhez jöhetnek hozzá az esetleges külhoni egyéni mandátumok, már ha elfogadják Kövér László módosító javaslatát javaslatát.

©

A kérdőíves adatfelvételeket a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. készítette 2011. november 10-15. között, 1000 felnőtt megkérdezésével, akik pontosan tükrözik a választókorú lakosság iskolai végzettség, településtípus, nem és életkor szerinti összetételét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél

Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi