Tetszett a cikk?

A magyar főváros nyerte el a 2006-os úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokság rendezési jogát, többek között azzal, hogy a pályázatban egy vadonatúj vizessport-komplexum építését ígérte meg. A legalább 6-7 milliárdos beruházás körül azóta is folynak a viták. Ön mit gondol, az úszópalota hasonló politikai torzsalkodásokra ad majd alkalmat, mint a Nemzeti Színház vagy a Budapest Sportaréna építése?

Hiába imádják a magyarok a vízisportokat, művelniük őket, s a versenyeken szurkolni alig-alig áll módjukban. A világ egyik legerősebb vízilabda-bajnokságának mérkőzéseit nem egy helyen csempézetlen, télen felfújható sátorral leborított medencében játsszák. Az úszók közül sokan – annak ellenére, hogy többnyire 50 méteres medencékben versenyeznek – edzéseiket 25-ös vagy 33 1/3 méteres uszodákban kénytelenek megtartani; kész csoda, hogy ennek ellenére jelentős nemzetközi eredményeket tudnak felmutatni. A Budapesti Spartacus Kőér utcai, szintén 33 méteres – de legalább fedett – uszodájában (itt készült fel például Egerszegi Krisztina vagy legutóbb Risztov Éva, a vízipoló csapatok közül pedig ez a bajnok Honvéd Dominó otthona) az a csúfság is megesik, hogy a mindössze 1,90 méteres vízmélység miatt a 2 méternél is magasabb játékosok egyszerűen leállnak a medence aljára.
Az áldatlan állapotok miatt a szokásosnál is harsányabbak az uszodakomplexum három lehetséges helyszíne – a Kőér utcai sporttelep, a lágymányosi egyetemi város, illetve a szintén lágymányosi Kopaszi-gát térsége – mögött álló lobbik. A pengeváltásokra az uszoda-beruházás politikai szereplőinek személye éppúgy elég okot adhat, ahogyan a különböző lobbiérdekek, annak ellenére, hogy a helyszínként szóba jöhető két kerület egyaránt szocialista vezetésű, ráadásul Lágymányoson Molnár Gyula, a párt egyik ismert személyisége áll az önkormányzat élén. Szilvásy György, a Gyermek Ifjúsági és Sport Minisztérium (GYISM) közigazgatási államtitkára szerint a legalább 6-7 milliárd forintos állami kezességvállalást kívánó komplexum ügyében a gazdasági kabinet ajánlása alapján a kormány legkorábban a jövő héten dönt.
A kőbányai helyszínt a már említett sporteredmények, a sportszakma jelentős része s az ottani sportolók, csapatok mögött álló erős szponzorok támogatják. A GYISM tulajdonában lévő Sportfolio Kht. által megrendelt előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint a Kőér utcában elegendő hely van a létesítmény továbbfejlesztésére, s kialakítható egy többmedencés uszodacentrum. A megközelíthetőség kiváló, hiszen a metró Határ úti megállója egy kőhajításnyira van, s ott kezdődik a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út is. Mindezek miatt a beruházás összköltsége több százmillió forinttal csökkenhet.
A két lágymányosi helyszín közül az egyetemi város a tanulmány szerint elsősorban az utóhasznosításban nyújt kiváló lehetőségeket, hiszen a diákság és a dél-budai polgárok is állandó látogatóközönséget jelentenének. Korábban az is felvetődött, hogy az egyetem informatikai épületével szemben még az expo-beruházásokból félkész állapotban visszamaradt, uszodaként elkezdett, majd sportcsarnokként folytatott, s az állagmegóvási pénzeket azóta is szorgalmasan nyelő épületet végre-valahára befejezhetnék, s szolgálatba állíthatnák.
A Kopaszi-gát térsége egy másik vizes sport számára is előnyökkel járna, hiszen az elsősorban élsportot szolgáló uszodakomplexum a kajak-kenusoknak és a mostanában egyre eredményesebb evezősöknek is korszerű bázisa lehetne. (Adott esetben nem lesz mellékes, hogy a kajak-kenu szövetség elnöke az a Baráth Etele, aki már expoügyekben is exponálta magát, s most a kormány stratégiai fejlesztésekért felelős államtitkára.) A vízisportokat jól ismerő szakemberek közül többen azon a véleményen vannak, hogy a beruházásnak, ha pusztán az ésszerűség alapján döntenek, a Duna-parton kellene megvalósulnia.
Bárhogyan is döntsön a kormány, nem úszhatja meg a heves vitákat. Az uszoda-beruházásról azonban elterelheti a figyelmet egy másik legalább 8-10 milliárd forintba kerülő, s 2,8 milliárdos állami garanciavállalást igénylő megaprojekt, a Puskás Ferenc Stadion átépítése, illetve a mellé, 6-7 ezer embert befogadására tervezett sportcsarnok kivitelezése. És ekörül az érzelmi hullámzások alighanem jóval magasabbra csapnak majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!