Tetszett a cikk?

Személyes érintettség miatt csütörtökön lemondott az Oktatási Minisztérium (OM) Nemzeti Szakképzési Intézetét (NSZI) felügyelő helyettes államtitkár; Sári Lajos lemondását Magyar Bálint miniszter elfogadta.

Az OM közleménye szerint egy belső vizsgálat Sári Lajos esetében olyan belső - nem részletezett - érintettséget tárt fel, amely ugyan "nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának". Az OM szerint az NSZI és az Idea-Lab Kft. közötti - az informatikai információs terület fejlesztéséről szóló - megállapodás és az azt megelőző közbeszerzési eljárás belső vizsgálata jogszabálysértés tényét nem állapította meg. "Figyelembe véve azonban, hogy a sajtóban megjelent tények szerint aggályos az, hogy a pályázathoz nem kellett referenciát csatolni, illetőleg a pályázatra jelentkező nem jelölte meg, hogy a megbízás értékének több mint tíz százalékára alvállalkozókat kíván foglalkoztatni, ezért az oktatási miniszter a Közbeszerzési Tanácshoz fordult, hogy vizsgálja meg az adott szerződést" - áll a közleményben.
A tárca május 30-án, a sajtóhírekre reagálva arról adott tájékoztatást, hogy az NSZI március 3-án meghirdetett közbeszerzésére vonatkozó kiírás nyílt egyfordulós közbeszerzési eljárás volt, és a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben megjelent. Az említett pályázatot a minisztérium szakiskolai fejlesztési programja keretében az informatikai információs terület fejlesztésére írta ki. Sajtóinformációk szerint a győztes cégnek, az egyedül induló Idea-Lab Kft.-nek három évig egy negyven oldalas szakmagazint kell kiadnia CD-melléklettel, évi tíz alkalommal, egy weblapot kell készítenie, valamint egy bevásárlóközpontban információs pontot kell létesítenie. A cég félmilliárd forintért vállalta el a megbízatást.
Herényi Károly, az MDF parlamenti frakciójának vezetője szerint a "gyanús, egyszemélyes, testre szabott közbeszerzési eljáráson" győztes cégnek az az Urbán László az egyik tulajdonosa, akinek semmilyen újságkiadási múltja nincs, és 1999-ben érettségizett az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban, ahová Sári Lajos fiával, Sári Gergellyel járt együtt. A sajtóhírek szerint a cég február 4-én cserélt gazdát, a pályázat kiírása után három nappal módosította tevékenységi körét, ugyanis korábban telefonkártya-automaták kereskedelmével foglalkozott.
Az OM közlése szerint az ügy teljes kivizsgálásáig a tárca közigazgatási államtitkára utasította az NSZI-t, hogy a szerződéssel kapcsolatban semmilyen kifizetés ne történjen. A tájékoztatás szerint az "ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében" a minisztérium a törvényes kötelezettségnél is jobban megszigorítja a közbeszerzéseket, így a jövőben minden közbeszerzési eljárásban kérni kell a pályázók referenciáját, míg a 40 millió forintnál nagyobb összegű eljárásoknál - még a háttérintézeteknek is - kérniük kell a tárca előzetes jóváhagyását.
Sári Lajos 2002. július 1-jétől volt az OM szakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára. 1997-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közoktatás-fejlesztési főosztályának volt a helyettes vezetője.
Csütörtökön jelentette be hivatalosan lemondását Racskó Péter, az oktatási tárca Sulinet Programirodájának vezetője is. Racskó ellen Magyar Bálint oktatási miniszter indított fegyelmi eljárást, miután kiderült: Hriczu Anita kabinetfőnök és Koltai Péter - az azóta már szintén távozott - miniszteri biztos társaságában a Sulinet-program fővállalkozója, az Elender Kft. vendégeként töltött el egy hétvégét Balatonkenesén. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban