Személyes érintettség miatt csütörtökön lemondott az Oktatási Minisztérium (OM) Nemzeti Szakképzési Intézetét (NSZI) felügyelő helyettes államtitkár; Sári Lajos lemondását Magyar Bálint miniszter elfogadta.

Az OM közleménye szerint egy belső vizsgálat Sári Lajos esetében olyan belső - nem részletezett - érintettséget tárt fel, amely ugyan "nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának". Az OM szerint az NSZI és az Idea-Lab Kft. közötti - az informatikai információs terület fejlesztéséről szóló - megállapodás és az azt megelőző közbeszerzési eljárás belső vizsgálata jogszabálysértés tényét nem állapította meg. "Figyelembe véve azonban, hogy a sajtóban megjelent tények szerint aggályos az, hogy a pályázathoz nem kellett referenciát csatolni, illetőleg a pályázatra jelentkező nem jelölte meg, hogy a megbízás értékének több mint tíz százalékára alvállalkozókat kíván foglalkoztatni, ezért az oktatási miniszter a Közbeszerzési Tanácshoz fordult, hogy vizsgálja meg az adott szerződést" - áll a közleményben.
A tárca május 30-án, a sajtóhírekre reagálva arról adott tájékoztatást, hogy az NSZI március 3-án meghirdetett közbeszerzésére vonatkozó kiírás nyílt egyfordulós közbeszerzési eljárás volt, és a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben megjelent. Az említett pályázatot a minisztérium szakiskolai fejlesztési programja keretében az informatikai információs terület fejlesztésére írta ki. Sajtóinformációk szerint a győztes cégnek, az egyedül induló Idea-Lab Kft.-nek három évig egy negyven oldalas szakmagazint kell kiadnia CD-melléklettel, évi tíz alkalommal, egy weblapot kell készítenie, valamint egy bevásárlóközpontban információs pontot kell létesítenie. A cég félmilliárd forintért vállalta el a megbízatást.
Herényi Károly, az MDF parlamenti frakciójának vezetője szerint a "gyanús, egyszemélyes, testre szabott közbeszerzési eljáráson" győztes cégnek az az Urbán László az egyik tulajdonosa, akinek semmilyen újságkiadási múltja nincs, és 1999-ben érettségizett az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban, ahová Sári Lajos fiával, Sári Gergellyel járt együtt. A sajtóhírek szerint a cég február 4-én cserélt gazdát, a pályázat kiírása után három nappal módosította tevékenységi körét, ugyanis korábban telefonkártya-automaták kereskedelmével foglalkozott.
Az OM közlése szerint az ügy teljes kivizsgálásáig a tárca közigazgatási államtitkára utasította az NSZI-t, hogy a szerződéssel kapcsolatban semmilyen kifizetés ne történjen. A tájékoztatás szerint az "ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében" a minisztérium a törvényes kötelezettségnél is jobban megszigorítja a közbeszerzéseket, így a jövőben minden közbeszerzési eljárásban kérni kell a pályázók referenciáját, míg a 40 millió forintnál nagyobb összegű eljárásoknál - még a háttérintézeteknek is - kérniük kell a tárca előzetes jóváhagyását.
Sári Lajos 2002. július 1-jétől volt az OM szakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára. 1997-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közoktatás-fejlesztési főosztályának volt a helyettes vezetője.
Csütörtökön jelentette be hivatalosan lemondását Racskó Péter, az oktatási tárca Sulinet Programirodájának vezetője is. Racskó ellen Magyar Bálint oktatási miniszter indított fegyelmi eljárást, miután kiderült: Hriczu Anita kabinetfőnök és Koltai Péter - az azóta már szintén távozott - miniszteri biztos társaságában a Sulinet-program fővállalkozója, az Elender Kft. vendégeként töltött el egy hétvégét Balatonkenesén. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó