A Köztársasági Etikai Tanács foglalkozhat az Oktatási Minisztériummal kapcsolatos, az elmúlt hetekben középpontba került ügyekkel, de eddig ezt senki nem kezdeményezte a testületnél, derült ki Solt Pálnak, a tanács elnökének szavaiból, a testület első ülése után.

A Tanács működésével kapcsolatban az elnök elmondta: bárki kezdeményezheti az etikai tanács eljárását, de a kezdeményezésnek kettős szűrőn kell keresztülmennie, s csak akkor kerülhet a testület elé, ha azt valamelyik tag indítványozza, és szavazással napirendre tűzik. Ugyanakkor hozzátette: hivatalból csak a közéleti etikai kódex körvonalainak kialakításával foglalkoznak, s ezzel is kezdik majd meg munkájukat. Az etikai kódex - elmondása szerint - öt pilléren alapul majd: az összeférhetetlenségi szabályokon, a vagyonnyilatkozati rendszeren, az ösztönző rendszeren, a kifejezett etikai normákon és a büntetőjogi normákon. A Tanács működéséről minden évben jelentést készítenek. Solt Pál közölte: a döntéseket egyszerű szótöbbséggel hozzák meg.
A testület munkájáról elmondta: közérdekű javaslatot fogalmaznak meg akkor, ha a joggyakorlat, vagy bármely közéleti gyakorlat megítélésük szerint etikai normába ütközik, véleményt nyilváníthatnak állami döntések tervezeteivel kapcsolatban, állásfoglalást hozhatnak hatályos jogszabályok etikai tartalmáról, illetve ajánlásokat tehetnek hiányzó és az etikai normák érvényesüléséthez elengedhetetlen jogi rendelkezésekre. A tanács tagjainak száma jelenleg tíz, s az alapszabály létszámát 12-ben maximálja. Új tag úgy kerülhet a testületbe, ha valakit a tagok felkérnek arra, s ő elfogadja az alapszabályt. A tanács elnökét tagjai közül választja 3 évre. A tanács alapító tagja: Györgyi Kálmán egyetemi docens, miniszteri biztos, egykori legfőbb ügyész, Gönczöl Katalin egyetemi tanár, miniszteri biztos, volt ombudsman, Vértes András, a Gazdaságkutató Rt. elnöke, Berki Zolna, a Transparency International magyar tagozatának elnöke, Lévay Miklós kriminológus, Báger Gusztáv, az Állami Számvevőszék kutatóintézetének főigazgatója, Kilényi Géza egyetemi tanár, volt alkotmánybíró, Hankiss Elemér szociológus és Zlinszky János egyetemi tanár, nyugalmazott alkotmánybíró. Solt Pál kitért arra is: az alapszabályt és jövőbeni döntéseiket is eljuttatják majd a legfőbb közjogi méltóságoknak, és a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik.
A testület elnöke, aki új típusú közjogi intézményként beszélt a tanácsról, hangsúlyozta: szuverenitásuk teljes, a miniszterelnöknek - miután az ő kezdeményezésére jött létre - lehetősége van arra, hogy külön rendelkezzen a testület működését biztosító infrastrukturális kérdésekben. A Köztársasági Etikai Tanács Medgyessy Péter miniszterelnök javaslatára alakult meg május elején. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza