Tetszett a cikk?

A Köztársasági Etikai Tanács foglalkozhat az Oktatási Minisztériummal kapcsolatos, az elmúlt hetekben középpontba került ügyekkel, de eddig ezt senki nem kezdeményezte a testületnél, derült ki Solt Pálnak, a tanács elnökének szavaiból, a testület első ülése után.

A Tanács működésével kapcsolatban az elnök elmondta: bárki kezdeményezheti az etikai tanács eljárását, de a kezdeményezésnek kettős szűrőn kell keresztülmennie, s csak akkor kerülhet a testület elé, ha azt valamelyik tag indítványozza, és szavazással napirendre tűzik. Ugyanakkor hozzátette: hivatalból csak a közéleti etikai kódex körvonalainak kialakításával foglalkoznak, s ezzel is kezdik majd meg munkájukat. Az etikai kódex - elmondása szerint - öt pilléren alapul majd: az összeférhetetlenségi szabályokon, a vagyonnyilatkozati rendszeren, az ösztönző rendszeren, a kifejezett etikai normákon és a büntetőjogi normákon. A Tanács működéséről minden évben jelentést készítenek. Solt Pál közölte: a döntéseket egyszerű szótöbbséggel hozzák meg.
A testület munkájáról elmondta: közérdekű javaslatot fogalmaznak meg akkor, ha a joggyakorlat, vagy bármely közéleti gyakorlat megítélésük szerint etikai normába ütközik, véleményt nyilváníthatnak állami döntések tervezeteivel kapcsolatban, állásfoglalást hozhatnak hatályos jogszabályok etikai tartalmáról, illetve ajánlásokat tehetnek hiányzó és az etikai normák érvényesüléséthez elengedhetetlen jogi rendelkezésekre. A tanács tagjainak száma jelenleg tíz, s az alapszabály létszámát 12-ben maximálja. Új tag úgy kerülhet a testületbe, ha valakit a tagok felkérnek arra, s ő elfogadja az alapszabályt. A tanács elnökét tagjai közül választja 3 évre. A tanács alapító tagja: Györgyi Kálmán egyetemi docens, miniszteri biztos, egykori legfőbb ügyész, Gönczöl Katalin egyetemi tanár, miniszteri biztos, volt ombudsman, Vértes András, a Gazdaságkutató Rt. elnöke, Berki Zolna, a Transparency International magyar tagozatának elnöke, Lévay Miklós kriminológus, Báger Gusztáv, az Állami Számvevőszék kutatóintézetének főigazgatója, Kilényi Géza egyetemi tanár, volt alkotmánybíró, Hankiss Elemér szociológus és Zlinszky János egyetemi tanár, nyugalmazott alkotmánybíró. Solt Pál kitért arra is: az alapszabályt és jövőbeni döntéseiket is eljuttatják majd a legfőbb közjogi méltóságoknak, és a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik.
A testület elnöke, aki új típusú közjogi intézményként beszélt a tanácsról, hangsúlyozta: szuverenitásuk teljes, a miniszterelnöknek - miután az ő kezdeményezésére jött létre - lehetősége van arra, hogy külön rendelkezzen a testület működését biztosító infrastrukturális kérdésekben. A Köztársasági Etikai Tanács Medgyessy Péter miniszterelnök javaslatára alakult meg május elején. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó