Az MSZP szerint a Polt Péter legfőbb ügyészt, illetve Szász Károly PSZÁF-elnököt vádló, rejtélyes eredetű dokumentumok a kormányt igyekeznek lejáratni, azt a látszatot keltve, hogy a kormányerők törvénytelen eszközökkel akarják megingatni a Fidesz-kormány idején kinevezett két tisztségviselő helyzetét. Medgyessy Péter miniszterelnök "valamifajta folyamatot" lát, amit Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke "kalandos-romantikus összeesküvés-elméletnek" minősít, s az ellenzék úgy véli, a kormány el akarja (akarta volna) távolítani Poltot és Szászt. Ön szerint kinek van - vagy senkinek sincs - igaza?

A kormány nyilvánosságra hozta azt a két "titkos jelentést", melyek Polt Péter legfőbb ügyészt és Szász Károly PSZÁF-elnököt vádolják, s közleményben jelentette ki, megakadályozza, hogy az ellenzék újra hisztérikus hangulatot keltsen. Az MSZP-frakció szerint a Fidesz és a polgári körök hiszterizálták annyira a közéletet, hogy fontos intézmények vezetőit lehessen névtelen üzenetekkel támadni. Medgyessy úgy véli, "valamifajta folyamat" kezdődött, amikor Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionáléval (CDI) Magyarországot elítélő határozatot fogadtatott el, majd felbukkantak a törvénytelen állapotokat sugalló iratok.
Polt Péter legfőbb ügyész és a nemrégiben az utcán ismeretlenek által megvert Szász Károly PSZÁF-elnök saját tevékenységükről szóló névtelen jelentéseket kaptak; mindketten eljuttatták a szövegeket Medgyessy Péter miniszterelnöknek és más közjogi méltóságoknak. Polt nehezményezte, hogy ő már két hónapja elküldte a dokumentumot - Medgyessy szerint az irat hozzá nem érkezett meg -, egy levél kíséretében, melyben a kormány segítségét kérte. Hol volt a legfőbb ügyész által elküldött anyag két hónapig, Medgyessy Péter miért nem látta, ha pedig mégis látta, miért mondta, hogy nem kapta meg? Miért nem kezdett a kormányfő vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatalban, és ki a felelős mindezért? - tette fel a kérdést erre Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. Csakhogy hamarosan kiderült: a levél kézhezvételét követően Medgyessy megbízásából Draskovits Tibor kabinetfőnök beszélt telefonon Polttal, hogy milyen segítséget kér a dokumentummal kapcsolatban. "E telefonbeszélgetésben tisztázódott, hogy a kormánynak nincsen semmilyen teendője egy ismeretlenek által készített, nem a kormány felügyelete alatt álló szerv tevékenységére vonatkozó irattal kapcsolatban. Tisztázódott az is, hogy amennyiben a Legfőbb Ügyészség megítélése szerint e dokumentum elkészítése büntetőjogi minősítést igényel, úgy az ezzel kapcsolatos kezdeményezések megtétele is az Ügyészség hatáskörébe tartozik" - írta Draskovits a legfőbb ügyészhez intézett levelében.
Mivel az utóbbi hónapokban folyamatosan napirenden voltak elsősorban a főügyész, de a PFÁSZ-elnök elleni, kormányoldali bírálatok is - Polt interpellációkra adott válaszait több alkalommal le is szavazták a parlamentben, Keller László közpénzügyi államtitkár pedig elismerte, korábban kezdeményezte Szász menesztését -, az ellenzék meggyőződése szerint a jelenlegi kormány ürügyet keres Polt és Szász eltávolítására. "Bizonyítéka a Fidesznek nincs arra, hogy a kormány, illetve a szocialisták állnak a megfigyelési és lejárató akciók mögött (...), de fel kell tenni a kérdést, hogy kinek az érdeke. A szocialisták felelősek azért, hogy olyan közállapotok alakultak ki Magyarországon, amikor a hatalom megszerzése és megtartása érdekében minden eszközt a maguk számára megengedhetőnek tartanak" - jelentette ki Áder János.
A névtelen iratok - a bennük foglaltak és előkerülésük módja - önmagukban mindkét álláspont alátámasztására alkalmasak. A vádak jó része azonos azokkal a bírálatokkal, amelyeket a baloldal vetett - már az Orbán-kormány-idején is - a legfőbb ügyész szemére, s amelyek lényege, hogy Polt Péter tendenciózusan, a Fidesz érdekeit tekintetbe véve mulaszt el vizsgálatot indítani bizonyos ügyekben, s olyan mozzanatok is akadnak a jelentésekben, melyekhez csak a kormány közeléből lehet jutni; Szász Károly szerint például a róla szóló irat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal titkos jelentéstervezetének elferdített változata. Ráadásul, korántsem mellékesen, az efféle titkos adatgyűjtés törvénytelen. Másfelől nem tudni, ki, hogyan és miért juttatta az iratokat a bennük bírált tisztségviselőkhöz az állítólagos megrendelők helyett: semmivel sem következik kevésbé ebből, hogy a Fidesz akarja az adatgyűjtés látszatának keltésével bebetonozni embereit és befeketíteni a kormányt, amelyet a lisszaboni CDI-határozattal nem sikerült elmeszelnie. E forgatókönyv erősen emlékeztetne a Fidesz 1998-as "megfigyelési" botrányára, amelynek lényege ugyanez a vád volt: hogy törvénytelenül gyűjtött adatokat róluk a szocialisták vezette kormány. Igaz, akkor végül kiderült, nem a Fidesz vezetőiről, egyedül Pokorniról volt szó, s nem a kormány, hanem egyetlen személy állt a figyeltetés mögött.
Önnek mi a véleménye minderről?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai