Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint a Polt Péter legfőbb ügyészt, illetve Szász Károly PSZÁF-elnököt vádló, rejtélyes eredetű dokumentumok a kormányt igyekeznek lejáratni, azt a látszatot keltve, hogy a kormányerők törvénytelen eszközökkel akarják megingatni a Fidesz-kormány idején kinevezett két tisztségviselő helyzetét. Medgyessy Péter miniszterelnök "valamifajta folyamatot" lát, amit Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke "kalandos-romantikus összeesküvés-elméletnek" minősít, s az ellenzék úgy véli, a kormány el akarja (akarta volna) távolítani Poltot és Szászt. Ön szerint kinek van - vagy senkinek sincs - igaza?

A kormány nyilvánosságra hozta azt a két "titkos jelentést", melyek Polt Péter legfőbb ügyészt és Szász Károly PSZÁF-elnököt vádolják, s közleményben jelentette ki, megakadályozza, hogy az ellenzék újra hisztérikus hangulatot keltsen. Az MSZP-frakció szerint a Fidesz és a polgári körök hiszterizálták annyira a közéletet, hogy fontos intézmények vezetőit lehessen névtelen üzenetekkel támadni. Medgyessy úgy véli, "valamifajta folyamat" kezdődött, amikor Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionáléval (CDI) Magyarországot elítélő határozatot fogadtatott el, majd felbukkantak a törvénytelen állapotokat sugalló iratok.
Polt Péter legfőbb ügyész és a nemrégiben az utcán ismeretlenek által megvert Szász Károly PSZÁF-elnök saját tevékenységükről szóló névtelen jelentéseket kaptak; mindketten eljuttatták a szövegeket Medgyessy Péter miniszterelnöknek és más közjogi méltóságoknak. Polt nehezményezte, hogy ő már két hónapja elküldte a dokumentumot - Medgyessy szerint az irat hozzá nem érkezett meg -, egy levél kíséretében, melyben a kormány segítségét kérte. Hol volt a legfőbb ügyész által elküldött anyag két hónapig, Medgyessy Péter miért nem látta, ha pedig mégis látta, miért mondta, hogy nem kapta meg? Miért nem kezdett a kormányfő vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatalban, és ki a felelős mindezért? - tette fel a kérdést erre Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. Csakhogy hamarosan kiderült: a levél kézhezvételét követően Medgyessy megbízásából Draskovits Tibor kabinetfőnök beszélt telefonon Polttal, hogy milyen segítséget kér a dokumentummal kapcsolatban. "E telefonbeszélgetésben tisztázódott, hogy a kormánynak nincsen semmilyen teendője egy ismeretlenek által készített, nem a kormány felügyelete alatt álló szerv tevékenységére vonatkozó irattal kapcsolatban. Tisztázódott az is, hogy amennyiben a Legfőbb Ügyészség megítélése szerint e dokumentum elkészítése büntetőjogi minősítést igényel, úgy az ezzel kapcsolatos kezdeményezések megtétele is az Ügyészség hatáskörébe tartozik" - írta Draskovits a legfőbb ügyészhez intézett levelében.
Mivel az utóbbi hónapokban folyamatosan napirenden voltak elsősorban a főügyész, de a PFÁSZ-elnök elleni, kormányoldali bírálatok is - Polt interpellációkra adott válaszait több alkalommal le is szavazták a parlamentben, Keller László közpénzügyi államtitkár pedig elismerte, korábban kezdeményezte Szász menesztését -, az ellenzék meggyőződése szerint a jelenlegi kormány ürügyet keres Polt és Szász eltávolítására. "Bizonyítéka a Fidesznek nincs arra, hogy a kormány, illetve a szocialisták állnak a megfigyelési és lejárató akciók mögött (...), de fel kell tenni a kérdést, hogy kinek az érdeke. A szocialisták felelősek azért, hogy olyan közállapotok alakultak ki Magyarországon, amikor a hatalom megszerzése és megtartása érdekében minden eszközt a maguk számára megengedhetőnek tartanak" - jelentette ki Áder János.
A névtelen iratok - a bennük foglaltak és előkerülésük módja - önmagukban mindkét álláspont alátámasztására alkalmasak. A vádak jó része azonos azokkal a bírálatokkal, amelyeket a baloldal vetett - már az Orbán-kormány-idején is - a legfőbb ügyész szemére, s amelyek lényege, hogy Polt Péter tendenciózusan, a Fidesz érdekeit tekintetbe véve mulaszt el vizsgálatot indítani bizonyos ügyekben, s olyan mozzanatok is akadnak a jelentésekben, melyekhez csak a kormány közeléből lehet jutni; Szász Károly szerint például a róla szóló irat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal titkos jelentéstervezetének elferdített változata. Ráadásul, korántsem mellékesen, az efféle titkos adatgyűjtés törvénytelen. Másfelől nem tudni, ki, hogyan és miért juttatta az iratokat a bennük bírált tisztségviselőkhöz az állítólagos megrendelők helyett: semmivel sem következik kevésbé ebből, hogy a Fidesz akarja az adatgyűjtés látszatának keltésével bebetonozni embereit és befeketíteni a kormányt, amelyet a lisszaboni CDI-határozattal nem sikerült elmeszelnie. E forgatókönyv erősen emlékeztetne a Fidesz 1998-as "megfigyelési" botrányára, amelynek lényege ugyanez a vád volt: hogy törvénytelenül gyűjtött adatokat róluk a szocialisták vezette kormány. Igaz, akkor végül kiderült, nem a Fidesz vezetőiről, egyedül Pokorniról volt szó, s nem a kormány, hanem egyetlen személy állt a figyeltetés mögött.
Önnek mi a véleménye minderről?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Koronavírus: Lecsapott az Amazon, törölte a megtévesztő hirdetéseket

Koronavírus: Lecsapott az Amazon, törölte a megtévesztő hirdetéseket

Szeretettel Erdélyből: Gumiszőnyeg-vélemény – a gyergyóditrói ügy személyes lenyomata

Szeretettel Erdélyből: Gumiszőnyeg-vélemény – a gyergyóditrói ügy személyes lenyomata

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát