Tetszett a cikk?

Libéria tiszteletbeli konzulja azért választotta sofőrjének a K and H Equities sikkasztással vádolt brókerét, mert ő volt a bankban az uniós ügyekért felelős igazgató. Ezt maga a konzul nyilatkozta, s ezzel a kijelentéssel alighanem veri a közéleti cinizmus mezőnyét. Pedig igencsak szoros a verseny, Pokorni kormánybuktató ajánlatától az SZDSZ-nek egészen a Magyar Labdarúgóliga fellebbviteli bizottságának döntéséig. Vajon mi az oka a közéleti szemtelenség elharapódzásának?

Sem a nyugdíjasok, sem a költségvetési szektorban dolgozók nem juthatnak hozzá az idén a 13. havi illetményükhöz, amelyet csak januárban kapnak meg – az előbbiek egyelőre csak egyheti járandóságukról kényszerülnek néhány hétre lemondani –, mert a kormány "átalakítja és egységesíti a kifizetés rendszerét." A válasz merő cinizmus, amelyre egyetlen viszontkérdéssel fény derülhetne: miért nem a decemberi kifizetés lesz az egységes rendező elv? Azért, mert idén már nincs elég pénz. Igaz, ezzel az erővel azt is a képünkbe vághatnák, azért marad el a kifizetés, mert most installálják az új számítógépes programot, vagy azt, hogy decemberben úgyis hiány lesz a megfelelő címletekből, ez utóbbinak legalább lenne valami köze az igazsághoz.

Ám ez korántsem napjaink egyetlen cinikus megnyilvánulása. Pokorni Zoltán alelnök ajánlata, miszerint a Fidesz-MPSZ fogjon össze az SZDSZ-szel, és a kormány akarata ellenére verjék át közösen a jövő évi adócsökkentést, szintén ebbe a kategóriába tartozik. Bár e táborban korántsem példátlan: az ellenzék egyrészt folyamatosan aggódik a költségvetési hiány miatt, másrészt állandóan rálicitál a kormányra, legyen szó aszálykárkártérítésről, a kismamáknak járó jövedelempótlékról – amelyet kamatostul, s nem csak három évre kellene lepergetnie a kormányzatnak –, vagy éppen a 4-es metró felépítéséről, már első ütemben is egészen a Bosnyák-térig. Miért nem mindjárt a Holdig, mielőtt Anettka ott landol, kérdezhetnénk.

Ám a listavezető e héten kétségkívül Nagy Károly, Libéria tiszteletbeli konzulja, aki EU-ügyekben jártas sofőrt keresett maga mellé, s véletlenül éppen Kulcsár Attilára, a K and H brókerére bukkant rá. Képzeljük el, amint az afrikai ország uniós ügyeit - vannak ilyenek? - intéző konzul a tárgyalásokat egy pillanatra felfüggesztve a tárgyalóterembe rendeli sofőrjét, mondaná meg, hogyan is tudna országa az EU-ban gyorsan és hatásosan "politikailag és gazdaságilag terjeszkedni". Villámválasz, s Kulcsár máris szaladhat vissza gépkocsit suvikszolni. Vagy néhány milliót átutalni egy off-shore céghez, azt is nyilván dicsérendő ügybuzgalommal.

Ezt is lehet. Mindent lehet. Vagy mégsem? Mert a hét meglepetése, hogy épp ott szakadt el a cérna, ahol a papírforma szerint a legkevésbé lehetett volna számítani rá. A Magyar Labdarúgóliga fellebbviteli bizottságának cinikus döntését, miszerint három zárt körű mérkőzés után visszaengedné a szurkolókat a Fradi-pályára, az elnökség visszadobta, s szétzavarta az egész bizottságot – kivéve az elnököt, mert az ő menesztése a közgyűlés feladata –, és új eljárást rendelt el.
Namármost: ki szalad bele legközelebb hasonló atyai pofonba?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az emberiség hamarosan kiirthatja a cebu szigeti disznót, de program indult a megmentésére

Az emberiség hamarosan kiirthatja a cebu szigeti disznót, de program indult a megmentésére

Autó és motoros ütközött az M3-as bevezető szakaszán

Autó és motoros ütközött az M3-as bevezető szakaszán

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t