Tetszett a cikk?

Libéria tiszteletbeli konzulja azért választotta sofőrjének a K and H Equities sikkasztással vádolt brókerét, mert ő volt a bankban az uniós ügyekért felelős igazgató. Ezt maga a konzul nyilatkozta, s ezzel a kijelentéssel alighanem veri a közéleti cinizmus mezőnyét. Pedig igencsak szoros a verseny, Pokorni kormánybuktató ajánlatától az SZDSZ-nek egészen a Magyar Labdarúgóliga fellebbviteli bizottságának döntéséig. Vajon mi az oka a közéleti szemtelenség elharapódzásának?

Sem a nyugdíjasok, sem a költségvetési szektorban dolgozók nem juthatnak hozzá az idén a 13. havi illetményükhöz, amelyet csak januárban kapnak meg – az előbbiek egyelőre csak egyheti járandóságukról kényszerülnek néhány hétre lemondani –, mert a kormány "átalakítja és egységesíti a kifizetés rendszerét." A válasz merő cinizmus, amelyre egyetlen viszontkérdéssel fény derülhetne: miért nem a decemberi kifizetés lesz az egységes rendező elv? Azért, mert idén már nincs elég pénz. Igaz, ezzel az erővel azt is a képünkbe vághatnák, azért marad el a kifizetés, mert most installálják az új számítógépes programot, vagy azt, hogy decemberben úgyis hiány lesz a megfelelő címletekből, ez utóbbinak legalább lenne valami köze az igazsághoz.

Ám ez korántsem napjaink egyetlen cinikus megnyilvánulása. Pokorni Zoltán alelnök ajánlata, miszerint a Fidesz-MPSZ fogjon össze az SZDSZ-szel, és a kormány akarata ellenére verjék át közösen a jövő évi adócsökkentést, szintén ebbe a kategóriába tartozik. Bár e táborban korántsem példátlan: az ellenzék egyrészt folyamatosan aggódik a költségvetési hiány miatt, másrészt állandóan rálicitál a kormányra, legyen szó aszálykárkártérítésről, a kismamáknak járó jövedelempótlékról – amelyet kamatostul, s nem csak három évre kellene lepergetnie a kormányzatnak –, vagy éppen a 4-es metró felépítéséről, már első ütemben is egészen a Bosnyák-térig. Miért nem mindjárt a Holdig, mielőtt Anettka ott landol, kérdezhetnénk.

Ám a listavezető e héten kétségkívül Nagy Károly, Libéria tiszteletbeli konzulja, aki EU-ügyekben jártas sofőrt keresett maga mellé, s véletlenül éppen Kulcsár Attilára, a K and H brókerére bukkant rá. Képzeljük el, amint az afrikai ország uniós ügyeit - vannak ilyenek? - intéző konzul a tárgyalásokat egy pillanatra felfüggesztve a tárgyalóterembe rendeli sofőrjét, mondaná meg, hogyan is tudna országa az EU-ban gyorsan és hatásosan "politikailag és gazdaságilag terjeszkedni". Villámválasz, s Kulcsár máris szaladhat vissza gépkocsit suvikszolni. Vagy néhány milliót átutalni egy off-shore céghez, azt is nyilván dicsérendő ügybuzgalommal.

Ezt is lehet. Mindent lehet. Vagy mégsem? Mert a hét meglepetése, hogy épp ott szakadt el a cérna, ahol a papírforma szerint a legkevésbé lehetett volna számítani rá. A Magyar Labdarúgóliga fellebbviteli bizottságának cinikus döntését, miszerint három zárt körű mérkőzés után visszaengedné a szurkolókat a Fradi-pályára, az elnökség visszadobta, s szétzavarta az egész bizottságot – kivéve az elnököt, mert az ő menesztése a közgyűlés feladata –, és új eljárást rendelt el.
Namármost: ki szalad bele legközelebb hasonló atyai pofonba?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját

Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját