A rendőr alezredes ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntette miatt indított eljárást a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Molnár Csaba jogerős ítélet hiányában egyelőre a posztján marad.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hétfőn nyújtotta be a vádiratot Molnár Csaba rendőr alezredes és két társa, D. Zoltán és T. Bassam ellen indított büntetőügyben. A Legfőbb Ügyészség közleményében leírtak szerint Molnár Csaba hivatali hatáskörében eljárva, pénzváltóknak tartott előadások során ismerkedett meg az ezzel foglalkozó D. Zoltánnal, aki őt irányító T. Bassam utasítására "egyre intenzívebbé tette kapcsolatát" az alezredessel. Amikor tudomást szereztek arról, hogy az őket ügynökként foglalkoztató bank a szerződést fel akarja mondani, ünnepnapon, egy benzinkútnál találkozva Molnár Csabával, neki ajándékot adva próbálták őt rávenni arra, hogy befolyását latba vetve a bankot más döntésre bírja.Molnár Csaba az ajándékot elfogadta és a találkozót követő nap felhívta a bankot és soron kívüli találkozót kért annak vezetőitől – áll a vádiratban. A benzinkútnál átadott csomagban egy körülbelül háromezer forint értékű arany karkötő, egy fa névtábla, szakértő által ötezer forint értékűnek véleményezett egzotikus faanyagokkal díszített ceruzatartó és sütemények voltak.Később Molnár Csaba, a már kialakult kapcsolatra tekintettel, a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben foglalt tilalmat megszegve, tájékoztatta D. Zoltánt az osztályához pénzmosási ügyben tett bejelentésről. A vád szerint ezzel a tájékoztatással az alezredes államtitkot közölt jogosulatlan személlyel, bár az ORFK utóbb ezt a titkos minősítést feloldotta. D. Zoltán és Bassam T. ellen társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.Az alezredest július 1-jével a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénzügyi nyomozó főosztályán a felderítő osztály vezetésével bízták meg. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője azt mondta: az osztályvezető a vádemelés tényétől függetlenül a helyén marad, mert még nincs jogerős ítélet ügyében. Hozzátette azt is: amikor Molnárt megbízták az a felderítő osztály vezetésével, már tudták, hogy várhatóan vádat emelnek ügyében.Végtelenül sajnálom, hogy az ügyészség a nyomozás megszüntetésének döntését nem vállalta fel, tekintettel arra, hogy a gyanúsításban közölt gyanút egyébként kívülálló tanúk cáfolták és cáfolják, emellett a rendelkezésre álló bizonyítékok sem támasztják alá - mondta Zamecsnik Péter, Molnár Csaba védője. Zamencsik emlékeztetett rá: már a gyanúsításkor is rendelkezésre állt a bank két alkalmazottjának tanúvallomása, akik egyértelműen cáfolták az ügyészi gyanúsítást; azt az adatot pedig, ami a vádban szerepel, az arra jogosult soha nem minősítette államtitokká.Molnár Csaba korábban a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság osztályvezetőjeként aktívan részt vett a K and H-ügy nyomozásában. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal ellene hivatali visszaélés gyanúja miatt december 9-én rendelt el nyomozást.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos