Tetszett a cikk?

Az SZDSZ, az MSZP és a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján a Terror Háza előtt tartandó megemlékezés előtt több helyszínen gyülekeznek. A Fidesz Sztehlo Gábor emléktábláját koszorúzza meg, aki a vészkorszakban zsidók életét mentette meg.

Az SZDSZ sajnálja, hogy a jobboldali pártok nem vesznek részt a pénteki MSZP és SZDSZ, valamint több civil szervezet demonstrációján a nyilas hatalomátvétel évfordulóján.Megmozdulást hirdetett az Andrássy úti Terror Háza elé a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport is. A Magyar Jövő Csoport nem demonstrálhat a Terror Háza előtt, mivel erre a területre az SZDSZ - Új Generáció területfoglalási engedélyt szerzett a fővárosi önkormányzattól – mondta Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya.Az SZDSZ - Új Generáció részéről a szabadságjogok korlátozásával kapcsolatban semmiféle igény nem merült fel, területfoglalásuk időpontját megelőzően vagy azután is felvonulhatnak a magát hungaristának valló csoport tagjai – reagált Csőzik László, az SZDSZ - Új Generáció elnöke Gergényi kijelentésére.Politikai pótcselekvésnek nevezte Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője, hogy a Fidesz péntek délután Orbán Viktor és Pokorni Zoltán részvételével Sztehlo Gábor emléktábláját koszorúzza meg aki a vészkorszakban zsidók életét mentette meg. "A Fidesznek ott lenne a helye a 60. évfordulón az Andrássy út 60. előtt, hogy valamennyi politikai parlamenti párttal közösen emlékezzen meg" – véli Gusztos.Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben jelezte, külföldi útja miatt nem tud részt venni a rendezvényen, ugyanakkor nagyra becsülését fejezte ki a szervezőknek.Dávid Ibolya virágot helyezett el csütörtökön a Terror Háza előtt, az egyik olyan táblánál, amelyet az újnyilasok ellen tiltakozók aláírásai borítanak. Mellette gyertyát gyújtott az emlékhelyen Szőke László, Herényi Károly és Almássy Kornél MDF-es politikus."Nem állítanánk azt, hogy aki nem jön el, az nem demokrata" - tette hozzá Csőzik László. Az SZDSZ Új Generáció hagyományőrző szándékkal tavaly is tartott megemlékezést az Andrássy út 60. előtt.Forgalomkorlátozásokat rendelt el a péntekre meghirdetett demonstrációk miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még adós a helyreigazítással két kormánylap is a perben, amelyben Matolcsy Gyöngyi csak terelt

Még adós a helyreigazítással két kormánylap is a perben, amelyben Matolcsy Gyöngyi csak terelt

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Pénzt kért betegeitől egy nőgyógyász, első fokon felfüggesztettet kapott

Pénzt kért betegeitől egy nőgyógyász, első fokon felfüggesztettet kapott