Tetszett a cikk?

"Készek vagyunk a lehető legrövidebb időn belül megkezdeni a tárgyalásokat az amerikai féllel, még akkor is, ha a kölcsönös vízummentesség elérése nem várható a közeljövőben" - jelentette ki Polgár Viktor külügyi szóvivő.

A magyar külügyminisztérium abból indul ki, hogy az amerikai elnök által felvázolt vízum-útiterv Magyarországra is érvényes lesz, ezért várja a részletes és pontos feltételek közlését Washingtontól ezzel kapcsolatban.

A vízum-útitervről Aleksander Kwasniewski lengyel államfő nemrégiben tett washingtoni látogatásakor esett szó. A külügyi szóvivő szólt arról, hogy  magyar részről sok teendő van még a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kölcsönös vízummentesség megszületéséig.
   
"Magyarország vállalja, hogy társadalmi párbeszédet indít az illegális bevándorlás és a túltartózkodás visszaszorítására, annak okainak feltárására" - jelentette ki a szóvivő. Megjegyezte, hogy ez a két legfontosabb amerikai ellenérv a vízummentesség kialakítására irányuló magyar felvetésekre.
   
Polgár Viktor kiemelte: Magyarország arra is készen áll, hogy biztosítsa a vízummentesség majdani bevezetéséhez szükséges technikai és jogi feltételeket, így a biometrikus adatokkal ellátott útlevél kibocsátását.
   
Budapest emellett folyamatos tájékoztatást ad az amerikai félnek annak érdekében, hogy tényekkel alátámasztva bebizonyítsa: alaptalan félelem a magyar munkaerő kiáramlásától tartani a vízummentesség bevezetésekor.
   
A külügyi szóvivő kitért arra: a magyar-amerikai tárgyalásokon a statisztikák egyeztetése is szükséges, tekintettel arra, hogy "a becslésen alapuló amerikai adatok nem feltétlenül fedik a valós helyzetet".
   
Problémának nevezte ugyanakkor, hogy Magyarországon mintegy 20 százalékos az itteni amerikai nagykövetségen elutasított vízumkérelmek száma, miközben Washington 3 százalék alatti arányt vár el a jelenlegi vízumrezsim gyökeres megváltoztatásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Az amerikai vízumbeszerzés tantaluszi kínjai

A budapesti amerikai nagykövetség konzuli osztálya megalázó procedúrának veti alá a vízumkérőket. A magyar utazók elvárhatnák, hogy a nyugat-európai állampolgárokkal azonos bánásmódban részesüljenek. Véget kellene vetni a gyötrelmes amerikai vízumbeszerzésnek - véli a cikk szerzője.

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Új népbetegség: szétmorzsolódnak a gyerekek metszőfogai

Új népbetegség: szétmorzsolódnak a gyerekek metszőfogai

Index: Koronavírusos Szőcs Géza, súlyos állapotban van

Index: Koronavírusos Szőcs Géza, súlyos állapotban van