szerző:
MTI

Az Élet és Irodalom főszerkesztője a hetilap pénteki számában megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint az újság a Fidesz elnökével foglalkozó cikksorozata alapjául szolgáló bizonyítékokat csak a bíróságnak, vagy hivatalos vizsgálóbizottságnak hajlandó bemutatni.

Kovács Zoltán a Fiúk a szőlőben című cikkében hangsúlyozza: a szerkesztőség tisztában van állításainak súlyával, a lap vezetői a felelősségükkel, s azzal is, hogy az olvasók bizonyítékokat várnak, de ezeket a bizonyítékokat a szerkesztőség "elsősorban az ilyenkor várható jogi processzus keretében, a bíróság előtt, vagy ha azt jogi kötelezettség írja elő, hivatalos vizsgálóbizottság előtt kívánja bemutatni".

A főszerkesztő megjegyzi, hogy az újsághoz lapzártáig nem érkezett helyreigazítási kérelem, perindításról sincs tudomása a március 11-én megjelent cikk miatt, amelyben "jegyzőkönyvi kivonatokat közölt az Orbán Viktor feleségének érdekeltségi körébe tartozó kft taggyűléséről, azt állítva, hogy az akkor hivatalban lévő miniszterelnök személyesen is részt vett a kft némely taggyűlésén és érdemi észrevételeket tett".

"A lap fenntartja a riportban foglalt állításait", de azért nem hozza nyilvánosságra bizonyítékait, mert azok rendszert alkotnak, s nem akarja gyengíteni e rendszert egyes bizonyítékok kiemelésével, továbbá megállapodást kötött a lap informátoraival, "mely szerint személyüket csak hivatalos eljárásban, tanúvallomás keretében hozzuk nyilvánosságra".

A főszerkesztő kitér a cikksorozattal kapcsolatos egyes megnyilatkozásokra - fideszes "jogi képtelenségeket", valamint a konzervatív publicisták "rettenetes mennyiségű zagyvalékait" emlegetve -, majd felhívja a figyelmet a cikk utolsó mondatára, a kft egyik taggyűlésén részt vevő ügyvéd szavaira - "dolgozom a hegyalja-törvényen" -, amelyekből arra a szándékra következtet, hogy a "törvényhozást magát rendelnék alá a kft tulajdonszerzésének". A lap főszerkesztője azért bírálja Orbán Viktort, mert nem reflektált erre a megjegyzésre, pedig - Kovács Zoltán szerint - ha a törvények igazodnak a magántársaság érdekeihez, akkor azt az "államhatalmi-államszervezési modellt nevezik oligarchiális modellnek".

Az Élet és Irodalom egy birtokába jutott taggyűlési jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta: "a volt miniszterelnök és barátai szeme előtt a 43 hektáros Szarvas-dűlő spekulatív megszerzése lebegett, nem pedig az, hogy ezt az egyedülálló nemzeti kincset egyben kell tartani".

A Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben az Élet és Irodalom adatai szerint tulajdonostárs volt Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége is. E kft állítólagos 2001. június 4-i taggyűlési jegyzőkönyvéből idézett a hetilap olyan, Orbán Viktornak tulajdonított kijelentést, amely szerint az akkori kormányfő azt mondta volna: "Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a kereskedőháztól".

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy héttel a cikksorozat első részének megjelenése után újságíróknak cáfolta, hogy részt vett volna a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. taggyűlésén.

"Soha semmilyen taggyűlésen nem vettem részt, sem miniszterelnök koromban, sem azóta" - jelentette ki, hozzátéve: nem tagja semmilyen társaságnak, egy taggyűlésen viszont csak a tagok vehetnek részt.

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága szerdán egyhangúan általános vitára alkalmasnak találta azt a szocialista határozati javaslatot, amely "az Orbán-család állami forrásokból történő gazdagodása, különös tekintettel a szőlőbirtokokra" elnevezésű parlamenti vizsgálóbizottság felállítására irányul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Orbán privatizált volna Tokajban

A Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációját Orbán Viktor – bízva a Fidesz győzelmében – a 2002-es választások utánra tervezte – állítja az Élet és Irodalom riportja.

MTI Itthon

MSZP: "Orbán úr lapít, mint nyuszi a fűben"

Az MSZP szóvivője azt mondta: a miniszterelnöki intézmény hitele múlik azon, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök tisztázza magát a Tokaj Kereskedőház Rt.-vel kapcsolatos ügyben.

Itthon

Új házat épít Orbán Felcsúton

Orbán Viktor és felesége újabb házat épít, ezúttal Felcsúton, azok után, hogy 2002-ben átépítették a Svábhegyen a választások után vásárolt villát.

Itthon

Lobbigyanú Orbánnal szemben

Hamisítványnak mondja az okiratokat állítólagosan ellenjegyző ügyvéd azon jegyzőkönyveket, amelyek szerint Orbán Viktor exminiszterelnök még hivatali idejében gazdálkodási tanácsokkal látta el felesége és barátai szőlészetét. A Fidesz-MPSZ és az MSZP is parlamenti vizsgálóbizottságot állíttatna fel az ügyben.

Itthon

Pillantás az Orbán család pénztárcájába

Az Orbán család életében komoly szerepük lehet a tokaji befektetéseknek, hiszen a volt miniszterelnöknek és öt gyermeküket nevelő feleségének vagyonbevallásuk alapján Orbán Viktor képviselői fizetése és pártelnöki tiszteletdíja nyújt állandó havi jövedelmet.

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban