szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)

"Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: azért, hogy legyen, és azért hogy ne legyen gyereke" - fogalmaz a Sejtjeink című magyar dokumentumfilm mottója. Gyakran halljuk, hogy a mai fiatalok nem vállalnak gyereket, ám kevés szó esik azokról a párokról, akik örömmel megtennék ezt, de számos akadállyal kell megküzdeniük.

Érdemes-e várni, hátha összejön? És ha igen, meddig? Mi a teendő, ha mégsem? Talán ezek a leggyakoribb kérdések, amelyek felmerülnek egy párkapcsolatban, ha elmarad a kívánt gyermekáldás.

Meddőség
Akkor beszélhetünk meddőségről, ha a rendszeres próbálkozás mellett sem következik be a terhesség egy éven belül - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazásából. Korábban elsősorban a női meddőségre figyeltek oda, ma már tudjuk, hogy az esetek 40 százalékánál a nők, 40 százalékánál a férfiak, míg 20 százalékánál mindketten okozói a beavatkozás nélküli fogamzás elmaradásának. Ha másfél-két évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett elmarad a kívánt terhesség, indokolt a pár meddőségi kivizsgálása. Hamarabb kell kivizsgálásra gondolni, ha a pár bármely tagja idősebb - a nőknél 35, férfiaknál 45 év a korhatár. Az is oka lehet a gyorsabb cselekvésnek, ha a párosból bármelyiküknek már volt korábbi gyermektelen kapcsolata vagy súlyosabb betegsége.
"Szokásos kezdet volt a miénk is: a nőgyógyász utasítására hőmérőzés, görbék rajzolgatása, s mindez másfél éven keresztül. Semmi eredmény" - meséli M. Zsuzsanna,  a hvg.hu-nak küldött elektronikus levelében, aki párjával tizenhárom évi próbálkozás után sem lehetnek boldog szülők. A különféle gyógyszeres kezelések sem hozták meg a kívánt eredményt. "A lombikprogramot vezető orvos irodájába lépve " a kisbabák fényképe elhitette velem, mégiscsak vannak csodák, hamarosan nekem is lesz kisbabám" - emlékszik vissza a kezdetre. "Ám az orvos szerint akkor még túl fiatalok voltunk a beavatkozáshoz. Így maradt a gyógyszeres kezelés, hőmérőzések, hőgörbék." Majd következtek az inszeminációk - méhen belüli mesterséges megtermékenyítés -, "egy pincehelyiségben, kőkori szülőágyon, kórházinak nem mondható körülmények között végzett beavatkozások."

Ám időközben kiderült, hogy a férjénél sincs minden rendben, így antibiotikus kezeléseket írtak fel, aminek eredményeként szinte teljesen tönkrement a mája. "Ez nem gond, a gyermeknemzéshez ennek semmi köze" - "nyugtatta meg" őket a kezelőorvos. Ám ekkor sem történt meg a fogamzás. Erő- és  pénzgyűjtés - 60-250 ezer forintba kerül egy beavatkozás - után tavaly Zsuzsannáék ismét elölről kezdték a hormonális kivizsgálásokat. Azonnal lombikot javasoltak, három beavatkozás után is elmaradt a kívánt eredmény. "Ha még lesz rá pénzünk, erőnk és munkahelyünk ismét próbálkozunk" - fűzte hozzá.

Magyarországon a statisztikák szerint több mint egymillió fogamzó korban lévő házaspár él, s ezek közül évente valamivel kevesebb, mint százezer vállal gyereket. A meddőség gyakorisága ma 15 százalék - világszerte hasonló adatok mutathatók ki. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 150 ezer pár érintett ebben az ügyben. Évente körülbelül 20 ezer pár keres orvosi segítséget, hogy gyermeke lehessen, de mindössze háromezer pár kezdi el a kezeléseket. A fennmaradó párokról csak feltételezhető, hogy egy részük részt vesz valamilyen inszeminációs kezelésben. Így feltételezhető, hogy 30-40 százalékuk nem jut el orvoshoz. A nyugat-európai országokban a születések 3-4 százaléka lombikbébiprogram eredménye, míg Magyarországon 1,4 százalék ez az arány.

Évente 1000-1200 lombikbaba születik
Magyarországon egy év alatt 5-6 ezer beavatkozást végeznek a jelenleg tizenegy működő meddőségi centrumban. Ezekből a beavatkozásokból 1000-1200 sikeres, azaz ennyi gyerek születik évente.

"A magyarországi népességfogyást önmagában ez a program nem képes megállítani, ám jelentősége mégis óriási" - mondta a hvg.hu-nak Dévai István, a Dévai Klinika Ambuláns Nőgyógyászati Centrum alapító főorvosa, akinek nevéhez fűződik az első budapesti lombikbébi megszületése.

A beavatkozással járó kezelések ingyenesek, pontosan öt beültetést áll saját kasszából az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ám csak ötven százalékos támogatás jár a kezelésekhez szükséges gyógyszerek megvásárlásakor, ami alkalmanként legalább 150 ezer forintba kerül. "Nálunk három gyógyszercsomagból lehet választani, általában anyagi helyzetükhöz mérten választanak a párok, noha gyakran előfordul, hogy a rossz hormonális eredmény miatt drágább gyógyszerekre lenne szükség" - mondta Dévai.

Több központ kellene (Oldaltörés)


Védettség
© sxc.hu
A jelenlegi helyzeten kíván változtani az a politikai nézetektől mentes petíció, amelyet a napokban fogalmazott meg a Lombik Baba Civil Szervezet, s eddig 1300-an írták alá elektronikus uton és papíron. Eddig 24 politikusnak küldték el, és közülük néhánnyal már tárgyaltak is. "Szili Katalin házelnök például nagyon pozitívan fogadta megkeresésünket, és ígéretet kaptunk arra, hogy mielőbb foglalkoznak a törvénymódosítás kérdésével, többek között azért, hogy a lombikprogramban résztvevő leendő anyák ugyanolyan védettségben részesüljenek mint a természetes úton szülő anyák" - mondta a hvg.hu-nak T. Bernadett, a szervezet tagja, aki másfél évig tartó kezelések, több beavatkozás után hármas ikreknek ad életet néhány hónapon belül.

A petíció szerint több meddőségi központra lenne szükség, mert a szakorvosok egyre nehezebben birkóznak meg a növekvő igényekkel, az egyes betegekre, azok egyedi problémájára egyre kevesebb idő és odafigyelés jut. Az lenne az ideális, ha bizonyos várakozási idő elteltével a nőgyógyásznak kötelessége lenne szakemberhez, illetve meddőségi szakkezelésre irányítani azt a párt, aki addig hiába várt a fogamzásra - fogalmazott Bernadett.

A civil szervezet azt is szeretné elérni, hogy már a kezelés kezdetekor egységesített alapkivizsgálásban részesüljön minden rászoruló pár. Jelenleg 50 százalékos támogatást kapnak, míg a civilek 90 százalékot akarnak. Az anyagi korlátok miatt sokszor el sem tudják kezdeni a kezeléseket. Mivel a statisztikák szerint mindössze 24 százalék az esélye annak, hogy egyetlen kezelés után életképes gyerek születik, így igen kevés az öt támogatott megtermékenyítési kísérlet. Ha a pár kimeríti ezt a keretet, támogatás nélkül akár egymillió forintot is fizethet egyetlen kezelésért.

Próbaper a munkáltatók ellen
Több tucat próbapert indít a Mag-óra Alapítvány az időigényes meddőségi kezelésekre járó nőket elbocsátó munkáltatók ellen. A lombikbébi-programban  résztvevőknek a hormonkezelések után heteket kell betegállományban tölteniük. Sikeres beavatkozáskor pedig sokesetben veszélyeztetett terhessé válnak, ami több hónapos betegállományt is jelenthet.
A munkaadók diszkriminatív viselkedésén is változtani kell valamilyen módon, hiszen a lombikprogramban fél évnél tovább résztvevők igen nagy része elveszíti az állását. "Sokan közülünk hazugságra kényszerülnek munkahelyükön, mivel félnek attól, ha kiderül, hogy rendszeres kezelésre járnak, elbocsájtják őket" - fűzte hozzá Bernadett.

"Akár már tavasszal szigoríthatják a munka törvénykönyvét, a lombik-programban részt vevő nőket ugyanolyan védettség illesse meg, mint azokat, akik hagyományos úton esnek teherbe" - mondta a hvg.hu-nak Török Zsolt, az MSZP parlamenti frakciója ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetője. A jelenlegi szabályok szerint egy 8-12 hetes kismamát nem lehet elbocsátani munkahelyéről, míg a mesterségesen megtermékenyített nőket a terhesség 15 hetéig elküldhetik. A mostani javaslat szerint őket már a beültetés időpontjától kezdve védelem illetné meg. "A lombikprogram résztvevőivel folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy évente ezer gyerekkel születik kevesebb csak azért, mert a szülők nem kapnak elegendő segítséget. Támogatjuk a civil szervezet azon kezdeményezését is, hogy az egészségbiztosító vállalja a gyógyszerek 90 százalékos támogatását - mondta Török.

A politikus azért azt is fontosnak tartaná, hogy a meddőségi intézmények nyilvánosságra hozzák eredményességi mutatóikat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Rohamosan csökken Magyarország népessége

A Washingtoni Népességkutató Intézet szerint Magyarország népessége a század derekára huszonöt százalékkal, 7,6 milliósra apad. A jelentés szerint Európa össznépessége nyolc százalékkal, 614,56 millióra csökken a jelenlegi 668 millióról, az Egyesült Államoké pedig 43 százalékkal nő majd, elérve a 419,9 milliót.

Hét nap

CSÖKKENŐ NÉPESSÉG

A halálozási szám csökkenésének köszönhetően demográfiai szempontból valószínűleg mégsem a tavalyi lesz minden idők...

MTI Itthon

Lassult januárban a népességfogyás üteme

Az év első hónapjában enyhén emelkedett a születések és jelentősen csökkent a halálozások száma, míg a házasságkötési kedv nem változott, a népességfogyás üteme pedig mérsékeltebb volt, mint 2004 januárjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Világ

Kína népessége 1,3 milliárdosra duzzadt

A kínai kormány népességpolitikájának köszönhető, hogy az ország lakossága nem négy évvel ezelőtt lett 1,3 milliárdos, hanem hivatalosan helyi idő szerint csütörtök hajnalban, amikor világra jött az 1,3 milliárdodik kínai csecsemő.

Itthon

A népesség fele jogellenesnek tartja a hálapénz-tarifákat

A megkérdezettek 45 százaléka jogellenesnek tartja a tarifaszerűen elvárt hálapénzt és több mint egy tizedük szerint bíróság elé kellene állítani a paraszolvenciát kiprovokáló orvosokat - derül ki a Tárki által az egészségügyi tárca megbízásából készült felmérésből.

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt

A beidézett ellenzéki politikusok szerint törvénytelen Hassay Zsófia feljelentése

A beidézett ellenzéki politikusok szerint törvénytelen Hassay Zsófia feljelentése

Forradalmi módszerrel hosszabbították meg egy magyar férfi bal lábát

Forradalmi módszerrel hosszabbították meg egy magyar férfi bal lábát

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

14 milliárd helyett 101 milliárdot költött egyetlen év alatt a Nemzeti Sportközpontok

14 milliárd helyett 101 milliárdot költött egyetlen év alatt a Nemzeti Sportközpontok