szerző:
MTI

A száz lépés politikája foglalkoztatáspolitikát érintő elemeit ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt, hangsúlyozva: a cél az, hogy lehessen és megérje dolgozni Magyarországon.

A kormányfő  elsőként azoknak az állam által teremtett akadályoknak a lebontását javasolja, amelyek gátolják a munkavégzést a szociális, illetve munkanélküli ellátásban, család- és gyermektámogatásban részesülők számára. „Mondjuk azt, hogy a munka világa és a szociális ellátás közötti, ma nagyon kemény falat bontsuk le, tegyük sokkal rugalmasabbá és átjárhatóvá, és legyenek fokozatosak az átmenetek” - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Javasolta továbbá, hogy a munkanélküli ellátást, "ahol regisztrálunk és fizetünk", alakítsák át álláskeresési támogatássá. „Ez azt jelenti, hogy az első három hónapban, amikor még a legtöbb lehetőség van új munkahely megtalálására, adjunk sokkal több szolgáltatást, mint eddig” - közölte a kormányfő, hozzátéve: több pénzt is kell adni ehhez. Sokkal inkább legyen összefüggés a korábbi kereset és az első három hónap juttatásai között, mint ma - mondta.

Fehérítene

Indítványozta a háztartás körüli, tradicionálisan a feketemunkák közé sorolható tevékenységek kifehérítését.

A közérdekű és közterhet viselő munkát hívjuk "kékmunkának" mostantól, tegyük egyszerűvé és átláthatóvá, ösztönözzük a munkavállalót és a munkaadót is, hogy fehérítsék ki, mert tízezrek méltósága fog ezzel újra helyre állni - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a mezőgazdaságban oktalanul túlszabályozott az alkalmi munkavégzés, pedig – mint mondta - az idényjellegű munkák esetében nagy igény van a könnyen, kis adminisztrációval és teherrel járó, törvényes foglalkoztatásra.

„Papírok mögötti valós folyamatok”

A miniszterelnök elítélően szólt arról, hogy sok munkahelyen a teljesítmény-bérezésénél alkalmazott norma csak arra alkalmas, hogy a minimálbérnél kevesebbet lehessen törvényesen kifizetni. Leszögezte: védeni kell a munkavállalók minimálbérhez fűződő jogait, és a munkaügyi ellenőrzést úgy kell átalakítani, hogy az ne a papírokat, hanem a papírok mögötti, valóságos folyamatokat vizsgálja.

Gyurcsány Ferenc
Ha valaki ennek ellenére mégis azt mondja, hogy ő szürkén és feketén foglalkoztat, azt kell mondani, hogy nagyobb, erősebb és egyértelműbb szankciókkal kell fellépni, sőt, nem kell visszariadni a büntetőjogi fenyegetettségtől sem - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Szerinte célzottabbá kell tenni a közmunka, a közcélú és közhasznú munka támogatására rendelkezésre álló források felhasználását és el kell érni, hogy a szakképzés sokkal inkább a munkaerőpiac, mint az oktatási piac oldaláról legyen szabályozva.

Gyurcsány szerint az állami szerepvállalás bővítésével átmenetileg orvosolhatóak bizonyos problémák, nem alakítható át Magyarország a teljes lakosság számára élhető országgá, olyan hellyé, ahol a tisztességesen megfizetett munka teremti meg az élet lehetőségét.

A kormányfő rámutatott arra, hogy a foglalkoztatás- és munkaügyi politika mellett az oktatáspolitikának, az állam egész szerepvállalásának, az egészségügyi rendszernek, a társadalombiztosításnak, az adó- és járulékpolitikának is azt a célt kell támogatnia, hogy lehessen és érdemes legyen dolgozni Magyarországon. Kiemelte, hogy csak erős és tisztességes versenyre épülő gazdaság tud finanszírozni egy igazságos társadalompolitikát.

Lépni fognak?

Mint mondta, a következő hetekben a kormány az Országgyűlés elé terjeszti javaslatait, és saját jogalkotási felhatalmazásával is élni fog a meghirdetett kormányzati politika megvalósítása érdekében.

Ezek érinteni fogják a foglalkoztatáspolitikát, az egészségügyi rendszert, a nyugdíjrendszert, az oktatás szakképzés részét, az adó- és járulékpolitikát, az önkormányzatok világát, "majd minden fontos elemét a kormányzásnak és az állam működésének".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

"Ajándékot" hozott Gyurcsánynak három sugárfertőzött

Környezetvédelmi menedékjogért fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz két orosz állampolgár, akik magyar környezetvédőkkel közösen demonstráltak kedden a Parlament előtt. Három tüntetőt bevittek az V. kerületi rendőrségre.

MTI Itthon

Pokorni: ha Gyurcsánynak problémája van velem, pereljen

Pokorni Zoltán arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ha vele van problémája, ne fiatal újságírókat "vegzáljon" és idézzen a bíróság elé, hanem fogja perbe őt, nem fog a mentelmi joga mögé bújni. Gyurcsány a kormányszóvivő útján közölte, ha Pokorni vállalja a kijelentést, be lesz perelve ő is.

MTI Itthon

Gyurcsány Ferenc: változnának a gyes és a segélyezés szabályai

A jövő héten már elkezdhető a száz lépés programja konkrét lépéseinek ismertetése. A kormányzat elképzelései szerint változnának egyebek között a gyes és a segélyezés szabályai. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombati Népszabadságban beszélt.

MTI Itthon

Bejelentésre készül hétfőn Gyurcsány

Hétfőn számol be a parlamentben a miniszterelnök azokról a javaslatokról, intézkedésekről, amelyekkel - szavai szerint - egy élhetőbb Magyarországot, egy értelmes munkavégzésre ösztönző világot lehet teremteni.

MTI Itthon

Próbára bocsátották a Gyurcsányt rágalmazó újságírót

Nem jogerősen egy év próbára bocsátotta kedden meghozott ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság Török Lászlót, a Magyar Nemzet újságíróját, mert egy 2003-ban megjelent cikkben megrágalmazta az akkor még sportminiszter Gyurcsány Ferencet és cégét.

Génmódosított, sterilizált szúnyogokkal veszik fel a harcot a malária ellen

Génmódosított, sterilizált szúnyogokkal veszik fel a harcot a malária ellen

Akasztófára függesztett Dávid-csillagot rajzoltak egy ellenzéki képviselő plakátjára

Akasztófára függesztett Dávid-csillagot rajzoltak egy ellenzéki képviselő plakátjára

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Egy fideszes képviselőjelölt játszóházában kampányolt Klausmann Viktor és Novák Katalin

Egy fideszes képviselőjelölt játszóházában kampányolt Klausmann Viktor és Novák Katalin

Kósa Lajos ismét a Fidesz alelnöke lehet

Kósa Lajos ismét a Fidesz alelnöke lehet