szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szabad Demokraták Szövetsége lezártnak tekinti az államfőválasztással kapcsolatos vitákat; a Magyar Köztársaságnak Sólyom László személyében van megválasztott elnöke, aki a pártok fölött áll és a nemzet egységét jeleníti meg - mondta Kuncze Gábor.

Mondja el véleményét!
Szóljon hozzá a köztársasági elnök megválasztásával kapcsolatos eseményekhez a hvg.hu Fórumán!
A pártelnök elmondta, hogy egyetértenek Sólyom Lászlóval abban, hogy megválasztását egyik párt sem érezheti kudarcnak.    "Mi Sólyom László eddigi pályafutása alapján azt tudjuk határozottan állítani, hogy egyik politikai oldalnak vagy pártnak sem lesz a bábja, hanem valóban egy olyan szuverén egyéniséget választott meg a parlament a tegnapi nap folyamán, aki az alkotmányra és a Magyar Köztársaság törvényeire lesz kizárólag tekintettel akkor, amikor különböző döntéseit meghozza majd" - jelentette ki.

A politikus kiemelte: itt az ideje annak, hogy az ország számára elsőrendű kérdésekkel foglalkozzanak, például, hogy mi lesz a szociálpolitikával, az egészségüggyel, a gazdasággal, az adókkal és egyáltalán miként tudják megvalósítani a Száz lépés programját. "Meggyőződésünk, hogy most erre kell koncentrálnia a koalíciónak" - mondta. Megismételte, hogy szerinte ez a vita nem érinti a két párt együttműködését, hiszen az államfőválasztás nem koalíciós feladat. Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ bizalma töretlen a miniszterelnök felé, így továbbra is tesznek azért, hogy a koalíció sikeres legyen. 

Kuncze kifejtette: meggyőződésük, hogy az államfőválasztásnak nincs köze a 2006-os országgyűlési választásokhoz, s nincs is arra hatással. "A Szabad Demokraták Szövetsége önállóan indul, önálló liberális programmal lép a választók elé a 2006-os kampányban" - mondta.  Arra a felvetésre, hogy az államfőválasztás kapcsán esetleg menesztenék a kormányból a liberális minisztereket, Kuncze Gábor azt mondta: "ha erre a választásra ilyen típusú reakciót akarna bárki - én, megjegyzem, a miniszterelnöknél ezt nem látom -, akkor ez kicsit a durcás gyerekhez tenné hasonlóvá a szocialista pártot, azt meg nem gondolom, hogy erre a pozícióra hajtanának". Leszögezte azt is: "nem kalkulálok előrehozott választásokkal sem, már csak azért sem, mert Magyarországon nagyon nagy érték a politikai stabilitás, és nem gondolom, hogy ez az ügy ér annyit, hogy ezt a fontos értéket veszélyeztessük általa".
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az SZDSZ-ből ismét csak Mécs Imre szavazott

A szabad demokrata képviselők közül az államfőválasztás második fordulójában ismét csak Mécs Imre szavazott. A liberális politikus ezt maga közölte az MTI kérdésére.

MTI Itthon

Horn: "az SZDSZ visszaélt a gyengeségével"

Horn Gyula volt miniszterelnök kedden az államfőválasztás után kételyének adott hangot abban a tekintetben, hogy helyreállítható-e a bizalom az MSZP-ben az SZDSZ iránt.

MTI Itthon

Kuncze: nem távoznak az SZDSZ miniszterei

Kuncze Gábor nemmel válaszolt szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy szabad demokrata miniszterek távozzanak a kormányból az államfőválasztás miatt.