szerző:
MTI

Pénteken mindenütt lezárulnak az középszintű szóbeli érettségi vizsgák, s ezzel befejeződik az idei érettségi. A felsőoktatási felvételi pontokról július 26-án döntenek.

Az oktatási tárca korábbi tájékoztatása szerint az idén összesen 116 250 diák jelentkezett érettségi vizsgákra, közülük 102.507 áll tanulói jogviszonyban és 11 694 azoknak a száma, akiknek vagy nincs középfokú végzettségük, vagy kiegészítő, szintemelő, ismétlő vizsgára jelentkeztek.

A diákok 491 500 vizsgára jelentkeztek, s nekik 480 ezer tantárgyi vizsgát szerveztek. Csak középszinten 103 tárgyból 69 899 diák adott számot tudásáról június 20. és július 1. között.

A legtöbben – 85 538-an - magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak. Második helyen a matematika áll, 84 486 érettségizővel. Történelemből 84 230-an adtak számot tudásukról, angolból 33 967-en, németből 24 611-en tettek érettségit. A diákok a középszintű szóbeliket a saját iskolájukban működő vizsgabizottságok előtt tették le.

Az emelt szintű vizsgákat június 8-14. között szervezték. Az új rendszerben emelt szinten 16 758 diák adott számot tudásáról, a legtöbben történelemből (5720) vizsgáztak. Második helyen az angol áll (3736), amelyet a matematika (3604), a biológia (3331), a magyar nyelv és irodalom (3325) és a német nyelv (1751) követ.

Az emelt szintű vizsgákat 78 tantárgyból a hat nap alatt országosan 182 vizsgahelyszínen, összesen 2 075 tantárgyi bizottság előtt tették le a tanulók. Az emelt szintű írásbeli vizsgákkal kapcsolatban minden tizedik diák tett észrevételt.

A vizsga minősítése pontszámmal történik, tehát külön szóbeli osztályzat az új vizsgarendszerben nincs. A vizsga minősítése úgy alakul ki, hogy az írásbelin és a szóbelin elért pontszámokat összeadják, és ezt az elérhető összpontszám százalékában fejezik ki. A százalékérték alapján osztályzatot is meghatároznak, de a felsőoktatási felvételi pontok kiszámításához a százalékos eredményt használják.

A diákokkal az eredményeket a középszintű érettségi vizsgák befejezése után közlik hivatalosan - tájékoztatta korábban a sajtót az oktatási tárca sajtóosztálya.

A felsőoktatási felvételi pontszámokról a július 26-i "ponthúzó értekezleten" döntenek a rektorok és a tárca képviselői. Az idén érettségizők és szüleik közül többen attól tartanak, hogy az új érettségi pontszámítási metódusa miatt több szakon az előre meghirdetett helyek megtelnek a korábban maturálókkal. Példaként a Semmelweis Egyetem általános orvos szakát és az ELTE pszichológia szakát említik többek között, arra számítva, hogy ezekre csak igen magas, 130 feletti pontszámmal lehet majd bekerülni.

A pontszámítás miatt a Tüskevár Szülői Egyesület korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. A beadványuk szerint a pontszám a most érettségizőknél 28-30 között mozoghat egy ötös érettséginél, míg a korábban maturálók egy ötös osztályzatra automatikusan 30 pontot kapnak. Ha egy régebben érettségiző diák most emelt szintű érettségire is jelentkezik, és azt 33 százalékosra teljesíti, akkor kérheti az ezért járó plusz hét pontot, így összesen akár 127 pontot is elérhet, míg az idén vizsgázóknál ehhez kilencven százalékos emelt szintű érettségi kell.

A Városmajori Gimnázium 12/a osztályának szülői közössége 1.500 tiltakozó aláírást adott át a tárcának. A kormány áprilisban módosította a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletét, melynek értelmében az oktatási miniszternek lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizettek javára, amennyiben hátrányosan érintené őket a felvételi pontok számítása a korábban maturálókkal szemben. A szakminiszter akkor azt mondta: a pontszámítás metódusát már nem lehet megváltoztatni, hiszen azzal jogbizonytalanság állna elő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Hatvanezret fizettek az érettségi tételekért

Hatvanezer forintért vásárolta meg egy diáktársaság az érettségi tételeket, amelyeket feltettek az internetre - erősítette meg az RTL Klub Híradójának a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője.

MTI Itthon

250 millióba kerültek az új érettségi tételek

A kormányzatnak 249,5 millió forintjába került, hogy az érettségi tételek ellopását és nyilvánosságra hozatalát követően új tételsorokat gyártsanak és azokat eljuttassák az iskolákhoz - mondta a kormányszóvivő.

hvg.hu Média

A köztévé kuratóriuma nem vizsgálódik érettségi-botrány ügyben

A hvg.hu szerdai értesülését cáfolva, a Magyar Televízió kuratóriumának elnökségi tagja, Kozák Márton kijelentette, nem igaz, hogy foglalkozni kívánnak az érettségitétel-botrány köztelevíziós interpretációjával. Ez olyan szerkesztési kérdés, amelyben a kuratórium nem is vizsgálódhat.

MTI Itthon

KEHI-vizsgálat érettségi-ügyben

A miniszterelnök felkérte a Központi Ellenőrzési Hivatalt, hogy egy hónapon belül folytasson le vizsgálatot az érettségi lebonyolítása ügyében.

MTI Itthon

Három embert gyanúsítanak az érettségi-ügyben

Három embert hallgatott ki a Nemzeti Nyomozó Iroda az érettségi tételek világhálóra kerülése miatt; a pénteki német nyelvi érettségit 60 iskolában felfüggesztették, mert nem illett egymáshoz a hanganyag és a szöveges feladat; Magyar Bálint szerint nem bukott meg a kétszintű érettségi.

MTI Itthon

Érettségi-ügy: nem történt szolgálatititok-sértés

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint nem volt megfelelő az érettségi feladatlapok minősítése, mivel nem vezették rá a minősítésre utaló jelölést. Az LÜ utasította a rendőrséget, hogy a szolgálati titoksértés vétsége miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában szüntesse meg - közölte szerdán az LÜ. A rendőrség a három gyanúsítottal szemben megszünteti az eljárást, de tovább nyomoz.

MTI Itthon

Nem crackerek lopták el az érettségi tételeket

A Magyar Televízió úgy értesült, hogy nem törték fel internetes kalózok az Oktatási Minisztérium honlapját, az érettségi tételek nem így kerültek idő előtt napvilágra - közölte a szombat esti Híradó. A Híradó úgy tudja, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálata ezt már biztosan megállapította.

MTI Itthon

Informatikából az eredeti tételekből érettségiztek

Az eredeti vizsgatételekből tettek emelt és középszintű érettségi vizsgát a diákok csütörtökön informatikából - közölte a fővárosi Bolyai János Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollégium szakközépiskola igazgatója csütörtökön.

Itthon

Érettségi után, felvételi előtt

Újabb viharok várhatók az - önmagában is vizsgázó - kétszintű érettségi e heti lezárása után. Az új szabályok miatt ugyanis irreálisan magasak lehetnek az idei felvételi ponthatárok.

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?