szerző:
MTI

Egész oldalas, fényképes interjút közölt Sólyom László köztársasági elnökkel a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteken, a címben azt az államfői megállapítást emelve ki, hogy az, aki teljesíti a koppenhágai kritériumokat, tagja lehet az uniónak.

Sólyom László annak a véleményének adott hangot, hogy a gyakorlatban meg lehetett volna lenni európai alkotmány nélkül, de az integráció elmélyítése, a politikai integráció szempontjából szükség volt a szerinte túlságosan terjedelmes, jogilag is bonyolult, inkább szakemberek számára készült alkotmányos szerződésre.

A magyar államfő kifejtette: az Európai Unió keleti bővítésekor Magyarország arra számított, hogy ez a bővítés is olyan lesz, mint a korábbiak, de hirtelen minden megváltozott. Manapság főleg a nagy egységekről, a hatalmi politikáról, a biztonságpolitikáról, a globalizációról beszélnek. Sólyom László szerint nem volt helyes, hogy a tagjelölteket nem egymás után, hanem egyetlen nagy tömbben vették fel az EU-ba 2004 májusában.

A köztársasági elnök rámutatott: keveset gondolnak arra, hogy mit is jelentenek manapság az európai gondolat eredeti céljai, például a kibékülés. Ebből a szempontból Magyarország a szomszédos országokban élő magyar kisebbség miatt különleges helyzetben van, "e kérdés megoldását mi mindig az EU-n keresztül képzeltük el" - mondta Sólyom László. E kérdések mellett vannak azonban mások is, amelyek a teljesen megváltozott világpolitikai helyzetből adódnak. Ezért megértést tanúsít az iránt, ha az Európai Unió Ukrajnát és Törökországot is felölelve szeretne bővülni.

A magyar alkotmánybíróság egykori elnöke az interjúban határozottan kiállt a politikai integráció mellett, mert meg kell akadályozni, hogy jövőben az EU-n belül olyan szakadás jöjjön létre, mint amilyen Irak ügyében kialakult.

Sólyom államfő szerint egy későbbi vitának kell eldöntenie, hogy Európa szövetségi állam, vagy államszövetség legyen. "Abszolút fontosnak" tartja azonban, hogy bizonyos dolgokban már most közös álláspontot képviseljen, például a külpolitikában.

A magyar politikus álvitának tartja azt a diskurzust, hogy hol is húzódnak Európa határai. Szerinte a határok ott húzódnak, ahol a biztonsági és a gazdasági érdekek végződnek. Ezen kívül léteznek a koppenhágai kritériumok. "Mindazok, akik teljesítik ezeket a kritériumokat, tagok lehetnek. Amellett vagyunk, hogy az EU bővüljön" - hangsúlyozta Sólyom László, hozzátéve, hogy ellenzi a kétlépcsős, vagy a kétsebességű integrációs modelleket.

Az interjú egy másik részében megjegyezte, hogy nem fél a törököktől, Magyarország is színként fogható fel az európai kultúrában a maga mozgalmas múltjával.

A politikus kifejtette, az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai országokat hátrányosan érinti, hogy esetükben hosszú időre kvótával korlátozzák a munkaerő-áramlást. "Ezt most éppen meghosszabbítják, ami nem tesz bennünket különösen boldoggá" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy alaptalanoknak bizonyultak azok a félelmek, amelyek szerint népvándorlás indul meg keletről, lengyelek és magyarok milliói lepik el Németországot.

A külhoni magyarok kettős állampolgárságának kérdésére kitérve Sólyom László ismét rámutatott arra, hogy az EU-tagságtól Magyarország sokat várt, s joggal várt sokat, de ez sem old meg minden problémát. Szerinte vannak jó példák az unióban, s vannak
EU-államok, amelyek nem tudták rendezni nemzetiségi problémáikat. Ezeket a kérdéseket azonban csak akkor szabad szóba hozni és megítélni, ha valaki tisztában van a történelmi okokkal és az aktuális helyzettel - szögezte le.

Az államfő a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban kívánatosnak tartotta, hogy egységes álláspont alakuljon ki az EU-n belül az alapérték-vitákban, például a gyógyítást szolgáló klónozás kérdésében, s az egységes álláspontot hajtsák végre az egyes tagállamok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Sólyom szerint megreformált ENSZ-re van szükség

A magyar köztársasági elnök szerint az ENSZ elismerésre méltó módon szolgálja az emberiség legjobb törekvéseit, megújításának lehetősége és szükségessége ugyanakkor erőteljesebb, mint valaha, hogy megfelelő választ tudjon adni a globális kihívásokra, a régi és az új fenyegetésekre.

MTI Itthon

Sólyom László ünnepi beszéde (teljes szöveg)

Új egyensúlyra van szükség egyrészt a megszokott mintákhoz való alkalmazkodás, másrészt pedig a jól megalapozott saját kezdeményezések között - fogalmazott az államalapítás ünnepének nyitórendezvényén szombaton, a Parlament épülete előtti tisztavatón a köztársasági elnök, a hadsereg főparancsnoka. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a beszédet.

Hét nap

SÓLYOM SZŰZBESZÉDE

Újfajta államfői karaktert felmutató, a hagyományos augusztus 20-ai protokolláris szónoklatok hagyományaival szakító...

Vélemény

Sólyom szárnyán

Fel sem melegedett a váltás miatt kihűlt bársonyszék az új köztársasági elnök alatt, a médiában rögvest találgatás indult az államfő új, aktívabb szerepfelfogását illetően.

MTI Itthon

Sólyom első külföldi útja Bécsbe vezet

Sólyom László köztársasági elnök első külföldi útja Bécsbe vezet, így az államfő pénteken viszonozza Heinz Fischer osztrák államfő tavalyi gesztusát, akinek első külföldi államfői látogatása Budapestre vezetett.

MTI Itthon

Sólyomhoz fordult Esztergom a szennyezés miatt

Az Esztergom lakosságát veszélyeztető környezetszennyezésekre levélben hívta fel a köztársasági elnök figyelmét Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere. Az ivóvíz-szolgáltatást végző ÉDV Rt. szerint a vízminőség kifogástalan Esztergom térségében.

Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

Kiképezik az angol és walesi tanárokat a mentális betegségek felismerésére

Kiképezik az angol és walesi tanárokat a mentális betegségek felismerésére

Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen

Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Budapest határában

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Budapest határában

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt