szerző:
MTI/hvg.hu

Véget ért a két párhuzamos nagygyűlés Budapesten, A jövő színe, illetve az Összegzés napja. Gyurcsány és Szili a győzelemről beszéltek, Orbán pedig arról, szenved az ország.

A szegénység leküzdését, egy igazságos és biztonságos Magyarország megteremtését nevezte fontos feladatnak Gyurcsány Ferenc vasárnap Budapesten, az MSZP nagygyűlésén. "Tudom, hogy jó úton járunk..." - kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc.
   
A miniszterelnök - akinek beszédét több alkalommal vastaps szakította meg - úgy fogalmazott: az épülő ország mögött észre kell venni a szegénységet. Szombaton indult el az első olyan program Magyarországon, amelynek célja a szegénység felszámolása. Ebben kiemelten figyelünk a gyermekekre - tette hozzá. 
   
Gyurcsány Ferenc szerint ehhez egy dübörgő gazdaságra van szükség, ám ez önmagában nem elegendő, hiszen összetartó társadalom nélkül nem lehet eredményt elérni.

Korábban Hiller István pártelnök és Szili Katalin az Országgyűlés elnöke is felszólalt. Az új magyar szociáldemokrácia útja az egyetlen, amely az élhető világnak esélyt ad, nincs versenyképesség társadalmi szolidaritás nélkül - jelentette ki Szili Katalin. Tetteinkben, nemcsak szavainkban úgy kell balra fordulnunk, hogy a jobboldali populizmus ne előzhessen be bennünket - fogalmazott. "Ki kell mondanunk: a baloldal egyértelműen a társadalom pártja. Ki kell mondanunk, hogy számunkra a vidék fontos" - mondta. A házelnök szerint világossá kell tenni, hogy a nemzet nem jobb és baloldal kérdése; a nemzet az, amellyel a világhoz kapcsolódhatunk, természetes közösségünk, egyszerre teljesítmény-, szolidaritás- és kulturális közösség.
   
"Nem engedjük, hogy bárki kitépje a szívünkből a hazaszeretetet és a nemzetet" - közölte, hozzátéve, hogy "a magyar nép akkor nyer, ha mi győzünk 2006-ban". Szili Katalin háromszor is megkérdezte a résztvevőktől, hogy győzni akarunk-e, amire a válasz mindháromszor igen és hosszas taps volt. A rendezvényen mintegy 15 ezren vettek részt, a gyűlés Gyurcsány Ferenc beszédével zár.

Délután a Hősök terén
A Nemzeti Konzultációs Központ munkatársa az MTI-nek rendőrségi forrásokra hivatkozva azt mondta, mintegy 30.000 ember van jelen. A hvg.hu délután helyszínen járt tudósítója ennél kevesebbre, de minimálisan 15-20 ezer fősre becsülte a tömeget. A tudósító beszámolója szerint a beszédeknek helyet adó sátorba nem lehetett beférni. A beszédekben nagy szerepet kapott, hogy "az emberek félnek", az országban félelem uralkodik, legfőképpen is a munkahely elvesztésétől való szorongás. A téren egyébként - amint a hvg.hu tudósítója látta - az árusok standjai között megjelentek a jobboldali rendezvényekről már ismerős szélsőséges anyagok, könyvek is.
A kulturális műsorok után politikai programmal folytatódott a Fidesz Összegzés napja címmel meghirdetett rendezvénye vasárnap délután 3 órától a budapesti Felvonulási téren.
   
A nemzeti konzultációt lezáró rendezvényen - szólt az előzetes program - négy órától Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is beszédet mond. A tér közepén felállított 3500 férőhelyes sátor előtt kígyózó sorokban vártak az emberek arra, hogy bebocsátást nyerjenek. Sokan két és fél órát is sorban álltak ezért, bár két kivetítőn is figyelemmel lehet majd kísérni a Fidesz elnökének, és a Nemzeti Konzultációs Testület négy tagjának beszédét.

"Ha az államot igazi gazdává tesszük, akkor ebben a társadalomban lesz
védelmezője a szuverenitásnak, a nemzeti függetlenségnek, lesz becsülete a nemzeti ügynek, és lesz az egész Kárpát-medence magyarságának egyetlen közös állampolgársága" - mondta Pozsgay Imre.
   
A politikus beszéde elején a Nemzeti Konzultációs Testületben vállalt szerepéről megjegyezte: bár Orbán Viktorral más úton indultak, a nemzet érdekében találtak közös ügyet a kézfogásra.

Orbán Viktor a rendezvény végén mondott beszédet. Kijelentette, lezárult a rendszerváltás, áttértünk a demokráciára. Orbán szerint "szenved az ország", Magyarország "szekere elakadt" s ideje, hogy az elmúlt tizenöt évet eltegyük a vitrinbe. Beszéde elején köszönetet mondott annak a több mint 1,5 millió polgárnak, akik részt vettek a konzultációban.  A Nemzeti Konzultáció küldetése az volt, hogy kiderítse, miért akadt el Magyarország szekere - mondta Orbán Viktor.  "A Nemzeti Konzultáció összességében teljesítette küldetését, mert több mint egymillió ötszázezer ember mondta el véleményét múltról, jelenről, jövőről" - fogalmazott az ellenzék vezére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nagygyűlésezik az MSZP és a Fidesz is

Zajlik az MSZP A jövő színe című nagygyűlése a Papp László Sportarénában és az Összegzés Napja, a Fidesz-féle Nemzeti Konzultáció zárása a Hősök terén. Előbbin a NOX és Szentpéteri Csilla, utóbbin a Nova Kultúrzenekar és az Edda melegíti be a közönséget. Gyurcsány és Orbán is felszólal övéi előtt a nap folyamán.

Már a GreenGo autóival is el lehet jutni Ferihegyre

Már a GreenGo autóival is el lehet jutni Ferihegyre

Tényleg akkorát hibázott a MÁV az emeletes vonatok megvásárlásával?

Tényleg akkorát hibázott a MÁV az emeletes vonatok megvásárlásával?

Az Arsenal is akarja a magyar tehetséget

Az Arsenal is akarja a magyar tehetséget

Ha van fölös 4 milliója, most vehet magának egy tuktukot Vajna Tímeától

Ha van fölös 4 milliója, most vehet magának egy tuktukot Vajna Tímeától

Balaton: 400 ezer forintos bér alatt nem találni pincért

Balaton: 400 ezer forintos bér alatt nem találni pincért

„Meg voltam győződve, hogy lezuhanunk” – brutális turbulenciába került egy repülőgép

„Meg voltam győződve, hogy lezuhanunk” – brutális turbulenciába került egy repülőgép