szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A költségvetés vitáját ajánlja parlamenti megszólalásra Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének Hiller István, az MSZP elnöke az ellenzéki politikusnak írott levelében. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a jövő évi költségvetés már a parlamenti vita megkezdése előtt megbukott.

Orbán: csak fontos ügyben

Orbán az Indexnek nyilatkozva azt mondta, eddig is tervezte, hogy felszólal, de azt várta, hogy legyen egy olyan fontos kérdés, ahol az ügy eldöntését befolyásolhatja az, hogy mit mond.

"Nekem nincs arra szükségem, hogy színpadként használjam a parlamentet, és csak azért mondjam el ott az álláspontomat, mert akkor esetleg többen hallják. Mert el tudom mondani így is, hogy többen hallják. Ha az embereknek akarom elmondani az álláspontomat, akkor nem alacsonyítom le egy ócska ripacskodó színházzá a parlamentet. Ha egy olyan ügy van, amiről úgy gondolom, hogy megváltozhat a dolog, ha elmondom az álláspontom, megteszem." - fejtette ki álláspontját az országgyűlésről a politikus.

A Fidesz-elnök szerint a közeli jövőben ismét várhatóak olyan témák - az euró ügye, vagy a költségvetés -, amelyek tárgyalásánál "a javaslatokat is tartalmazó egyértelmű beszéd hasznos lehet és befolyásolhat dolgokat".

"A költségvetés nem csupán számok halmaza, hanem egy jövőkép megvalósítási programja is, mindannyiunkat érint, hogy Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja, és annak vezetője hogyan gondolkodik" - írja a kormánypárti politikus a levélben, amelyben több témát is figyelmébe ajánl Orbán Viktornak.

Hiller István emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor egy interjúban világossá tette: nem zárja ki, hogy a november 2-án kezdődő költségvetési vitában személyesen is részt kíván venni az Országgyűlésben. A pártelnök azt írja, megtisztelné, ha az ellenzéki pártvezér parlamenti felszólalásában kitérne arra, melyek azok a hivatalok, intézmények, amelyek megszüntetése szóba jöhet.

Az MSZP elnöke tudni szeretné azt is, jelenti-e a megyei közgyűlések, önkormányzati képviselő-testületek létszámának radikális csökkentése, hogy "a Fidesz ezúttal hajlandó lesz a kistérségekről szóló 2/3-os jogszabály-módosításokat is támogatni". A pártelnök szerint az a kérdés is felmerül, hogy Orbán Viktor az áfa-csökkentéssel szemben miért a személyi jövedelemadó csökkentését tartja a leginkább igazságos lépésnek akkor, "amikor nyilvánvaló, hogy az áfa voltaképp 'a szegények adója', hiszen éppen azokat sújtja leginkább, akik egyik napról a másikra élnek".

Hiller István arra kéri az ellenzéki pártelnököt, hogy felszólalásában térjen ki arra, mi a véleménye a nyugdíjrendszer igazságosabbá tételének kívánatos irányáról. Hozzáfűzte: az MSZP álláspontja az, hogy a nyugdíjasok biztonságát a mindenkinek járó 13. havi nyugdíj kiteljesítése, rendszerének megőrzése, a nyugdíjak összegében tapasztalható "elfogadhatatlan és érthetetlen" különbségek folyamatos enyhítése növelheti.

Hiller István azt írja, "a közügyeket figyelő polgárokkal szemben a politika akkor jár el a lehető legnagyobb szakmai gondossággal, ha jövőképét világosan, és az annak megvalósítására kigondolt program részletgazdag, összehasonlítható bemutatásával fejti ki".

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közleményben reagált Hiller István levelére. "Itt lenne az ideje, hogy Hiller István és az MSZP végre szembenézzen a valósággal! A jövő évi költségvetés ugyanis már a parlamenti vita megkezdése előtt megbukott. Ha Hiller István és Gyurcsány Ferenc nem akarja, hogy a 2006-os büdzsé kártyavárként omoljon össze, ezzel a ténnyel szembe kell nézniük és új, az Európai Unió számára is meggyőző, valós számokon alapuló költségvetést kell beterjeszteniük" - olvasható a közleményben.

Hiller Istvánnak ahelyett, hogy az ellenzékkel foglalkozna, el kell mondania, Gyurcsány Ferencnek az utóbbi időben tett ígéretei közül melyek nem valósulnak meg. A nagyobbik kormánypárt elnökétől joggal várják el az emberek, hogy megtudják, mire számíthatnak a jövő évben - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!