Holland rendőrök segítségével, Amszterdamban fogta el a rendőrség a 2000 óta szökésben lévő Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját. Vargára kétszer 2,5 évi börtön vár Magyarországon, harmadik, milliárdos áfacsalási perét még nem kezdték el tárgyalni.

Varga Tamás luxusautók
társaságában
© Benkő Imre
Noha rács mögött tartják, aligha lehet oka panaszra a Hollandiában kiadatási őrizetben lévő Varga Tamásnak, a Fidesz jelenleg 42 éves egykori gazdasági tanácsadójának: lakótársai az Amszterdamtól 70 kilométerre lévő börtönben nem elvetemült gonosztevők, zömüket tartózkodási engedély hiánya miatt tartják fogva. Az őrizetesek sportolhatnak, tévézhetnek. Vargának alighanem lesz ideje kiélvezni a holland hatóságok által kínált szolgáltatásokat, a magyar Igazságügyi Minisztériumnak 40 napja van kérni a kiadatást. Itthon kétszer 2,5 évi szabadságvesztés vár rá (amelyet vélhetően összbüntetésbe foglalnak, így kevesebbet kell majd ülnie), miközben a Fővárosi Bíróság még nem tűzte ki 3 milliárd forintos fiktív számlázási bűnperét.

A rendszerváltáskori pártszakértő (HVG, 1993. június 5.) öt éve gyakorlatilag fogságban él: 2000 májusában - miután két bíróságon is szabadságvesztésre ítélték gazdasági bűncselekmények miatt - saját papírjaival elhagyta az országot, a hatóságok csak hetekkel később kezdték körözni. Először Prágában telepedett le élettársával. Úgy tudni, ott-tartózkodása idején sikerült magyar névre szóló hamis papírokat szereznie, így néhány évig biztonságban tudhatta magát, kislánya a cseh fővárosban született. 2002 végén a magyar rendőrök fülest kaptak hollétéről, s cseh kollégáik segítségét kérték. Az akció azonban - magyar források szerint a prágaiak hibájából - balul sült el, Vargának sikerült kereket oldania. A cseh rendőrök a jelek szerint valóban nem voltak a helyzet magaslatán: miután a gyanúsítottat futni hagyták, néhány nappal később családja is eltűnt az országból.

Vargáék Amszterdamban kötöttek ki. A férfi - magyar inkognitóban - a holland város VIII. kerületében, egy nem túl előkelő negyed egyik jellegtelen házának emeleti lakásában élt. A prágai fiaskó a jelek szerint óvatossá tette: noha semmiben sem szenvedett hiányt (bérelt lakását meglehetős fényűzéssel rendezte be, állítják rendőri berkekben), autót nem használt, s a tömegközlekedést is ritkán vette igénybe; ha muszáj volt elhagynia otthonát, inkább kerékpárra szállt. Nem tudni, magyarországi ismerősei közül kikkel és milyen módon tartott kapcsolatot, egyikükkel azonban vélhetően elszámította magát: az Országos Rendőr-főkapitányság nemzeti nyomozó irodájának célkörözési alosztálya már hónapok óta ismerte búvóhelyét (úgy tudni, a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat segítségének is köszönhetően, de ennek részleteiről semmit sem árultak el). Az akciót a holland rendőrök hajtották végre múlt hét kedd este 7-kor - magyar kollégáik az azonosításban segédkeztek -, Varga azóta kiadatási őrizetben van.

2. rész (Oldaltörés)

Bár a kilencvenes évek elejétől fogva szóltak hírek az extanácsadó megkérdőjelezhető üzleti ügyeiről (cégeiről lásd táblázatunkat), az első bűnesetre 1997-ben derült fény: Varga cége, az International Finance Consulting Kft. (IFC; jelenlegi nevén West Part Point Kft.) olyan, a dunaújvárosi önkormányzat tulajdonában lévő részvényeket, a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. 247 millió forint névértékű csomagját kívánta bizományosként értékesíteni, amelyek jogosulatlanul kerültek a birtokába. Mint kiderült, az - akkoriban baloldali többségű - önkormányzat pénzügyi irodavezetője, Kaszás Gábor elsőrendű vádlott az általa elsikkasztott, ekkoriban egyébként a városi rendőrség trezorjában őrzött részvényeket juttatta az IFC-nek (Dunaújvárosban máig nem értik a helyi ellenzéki politikusok, hogy a város miért nem nézett jobban a büntetését azóta letöltött Kaszás körmére). Vargát a Dunaújvárosi Városi Bíróság orgazdaságban marasztalta el 1999-ben, az ítélet 2002-ben vált jogerőssé. Egy évvel később a Pest Megyei Bíróság ítélte el Vargát másodfokon csempészet miatt. A jelenleg is Varga és édesapja, Varga Sándor - 1990- 1993 között a fideszes pártcég Fico Kft. könyvvizsgálója - tulajdonában álló Lux Trading Kft. olyan luxusautókat kínált, amelyeket külföldről hazatelepülő magyarok hoztak be vámmentesen az országba (HVG, 1998. október 3.). A budapesti Aranykéz utcai parkolóházban lévő Classic Auto szalon ügyfele volt például Palotás János egyik cége, illetve Lupis József is.

A börtön elől külföldre menekült Varga elleni legvaskosabb vád tárgyalása még várat magára. A Fővárosi Főügyészség 2003 tavaszán rótt különösen nagy értékre elkövetett csalást a férfi terhére a Dunaferr-ügyben már felmerült IFC-cégcsoport tevékenységéhez kötődően (HVG, 2003. március 15.). Az ügyészség szerint az építőipari beruházások kapcsán 3 milliárd forint áfát jogosulatlanul visszaigénylő cégcsoport központi vállalkozása, az IFC Kft. és a Varga által képviselt, az USA Delaware államában bejegyzett International Finance Consulting Ltd. által egy utóbb meg nem valósult fonyódi szálloda- és szabadidőcentrum építésére és majdani üzemeltetésére 1996-ban alakított, 2003-ban csaknem félmilliárd forint köztartozással felszámolt IFC Rt. volt. Az értelmi szerzőnek Vargát tekintik (igaz, "csak" bűnsegédletet rónak a terhére), az ügynek 24 vádlottja van, köztük a több cégben, így Fidesz-közeli vállalkozásokban is felbukkant Brunner István. A legnagyobb tételben, 9 milliárd forint értékben a MÁV Rt. tulajdonában lévő MÁV Építészeti, Hídépítési és Kertészeti Kft. bocsátott ki hamis számlákat, a kft volt ügyvezetője, Boa Árpád szintén a vádlottak padjára került.

Varga lefogása kényesen érintheti a Fidesz politikusait, hiszen a férfi bizalmi ember volt, 1992 végéig semmi sem dőlt el nélküle a párt gazdasági ügyeiben. Orbán Viktor pártelnökkel és Simicska Lajos egykori gazdasági igazgatóval még a székesfehérvári gimnáziumi években ismerkedtek meg, barátságuk-szövetségük a rendszerváltás után is megmaradt. Noha Varga - bár többször is belefogott a közgazdaság-tudományok hallgatásába - nem végzett egyetemet, a Bibó István szakkollégiumos jurátuscsapat elválaszthatatlan tagja volt, az ő nevéhez fűződik például a szakkollégiumi folyóirat, a Századvég 1984-es születése. A kiadói üzletben Varga ekkor már kipróbálta magát: gazdasági vénáját antik könyvekkel üzletelve tette próbára. A lapot egy időben az 1989-ben mások - így például Orbán, Kövér László, Stumpf István - mellett általa is alakított Centum Kft. adta ki, amely utóbb Kaya Ibrahimé lett, hasonlóan több egykori Varga-érdekeltséghez, például a Simicskával közösen birtokolt Quality Invest Rt.-hez (HVG, 1998. szeptember 12.).

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Kasszagyúrók

Hamarosan kiderülhet, mennyire mer baloldali lenni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A tátrai hegyimentők szerint "nagyon valószínű", hogy a másik barlangász sem él már

A tátrai hegyimentők szerint "nagyon valószínű", hogy a másik barlangász sem él már

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

"Európa nyilvános vécéje" – Magyarország betiltja a szlovén szennyvíziszap importját

"Európa nyilvános vécéje" – Magyarország betiltja a szlovén szennyvíziszap importját

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet