szerző:
MTI

Megtagadta a munkakörének átadását a Pető Intézet január végéig hivatalban lévő főigazgatója, ezért veszélybe kerülhet a létesítmény működése - közölte Balázs Magdolna, a Nemzetközi Pető András Közalapítvány kurátora. Az új főigazgató kinevezését többen vitatják.

Nem tudott munkába állni február 1-én Makói Zita, a Pető Intézet kuratórium által megbízott új vezetője, miután előző nap megtagadta a munkakörének átadását Pásztorné Tass Ildikó. A 2006. január 31-ig hivatalban lévő főigazgató szobáját lezárta, a kulcsot a gazdasági igazgató őrzi - mondta Balázs Magdolna, a kuratórium képviselője. Nem tartja érvényesnek Makói Zita kinevezését az intézmény Főiskolai Tanácsa és a dolgozók nagy része sem - közölte Seres Márta, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének pr-marketing vezetője.  

"Az eljárási jogszabályok megsértése miatt a főigazgatói pályáztatási eljárást a Munka Törvénykönyve 8. paragrafusa alapján a Pető Intézet érvénytelennek, semmisnek tekinti, s a bejelentett új főigazgatót nem tartja legitimnek" - olvasható a vezető közleményében. Mint írja, a közalapítvány kuratóriuma január 19-én jelentette be, hogy február 1-jétől a korábban gyermekorvosként praktizáló Makói Zitát nevezi ki az intézet élére. A kinevezés előtt a tanács nem élhetett kötelező érvényű véleményezési, javaslattételi jogával - teszi hozzá.

Kérdéses, hogy az új főigazgató "a konduktív nevelést nem is érintő szakmai múltjával" hogyan képviseli majd a Pető-módszert - mutat rá a pr-marketing vezető, majd hozzáteszi: az intézet főiskolai tanácsa megteszi a jogi lépéseket ahhoz, hogy a főigazgatói posztot törvényes eljárás keretében töltsék be. 

Balázs Magdolna, a kuratórium képviselője viszont hangsúlyozta, a főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata - amire a tanács hivatkozik -, nem azonos a közalapítvány SzMSzével, ez utóbbi nem írja elő, hogy a főiskolai tanácsnak véleményezési, javaslattételi joga van a főigazgató megbízásakor. "Mindezek ellenére az új főigazgató megbízása előtt a Kuratórium a Főiskolai Tanácsot döntéséről tájékoztatta, a Tanács véleménynyilvánítási jogával élt, élhetett" - közölte Balázs Magdolna. 

A kuratórium tagja szerint ugyanezt az eljárást követték az előző vezető, Pásztorné Tass Ildikó 2005-ös megbízásakor is. A most vitatott pályázaton a korábbi főigazgató is indult - válaszolta Balázs Magdolna. Hozzátéve: "Ügy akkor lett a megbízásból, amikor Pásztorné Tass Ildikó megbízott főigazgató asszony számára kiderült, hogy nem ő lett a pályázat nyertese".

A kurátor hangsúlyozta, az újonnan megbízott főigazgató pályázata teljességgel megfelelt a kiírásban foglaltaknak. Hozzátette: a február 1-jén jogszerűen hivatalba lépett Makói Zita "minden nap megkísérli a munkába állást, s minden jogszerű eszközt igénybe vesz, hogy az intézmény korábbi vezetője által ma előállított önkényes helyzetet megszüntesse". Balázs Magdolna kiemelte, a kuratórium elítéli a volt főigazgató tettét és mérlegeli a rendelkezésre álló jogi lehetőségeket. A Pető Intézet Főiskolai Tanácsának vezetőjét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Karrier

Harminc számítógép a mozgássérültek továbbképzéséhez

Harminc multimédiás számítógépet adott át az IBM a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetségének a múlt héten. A komputerek segítségével számítógépes tanfolyamokat bonyolítanak majd le, amelyek segíthetik a mozgáskorlátozottak elhelyezkedését.

MTI Itthon

Perek sorozatát indították a mozgáskorlátozottak

Akadálymentesítési perek tárgyalásai zajlottak csütörtökön, reggeltől késő délutánig a Fővárosi Bíróságon. A perek jellemzője, hogy a felek többnyire megegyezésre törekednek, igaz, olykor kifogásokat keresve, illetékességi okokra hivatkozva, húzzák-halasztják az ügyet. Közben a legtöbb alperes pénzhiányról panaszkodik: véleményük szerint nem futja költségvetésükből az épületek mielőbbi akadálymentesítésére.

MTI Itthon

Mozgáskorlátozottak és kismamák tüntettek a Kossuth téren

"A fővárosban babakocsit tolva roppant nehéz, kerekesszékkel szinte lehetetlen a közlekedés, vidéken pedig még rosszabb a helyzet" - mondta Soproni Emőke, a demonstrációt szervező TAVASZ (Tegyünk a Világért! - Anyák Szövetsége) Egyesület vezetője.

MTI Wellness

A rendszeres mozgás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Az aktív tevékenység azoknak is hasznára válik, akiken már láthatók a demencia vagy az Alzheimer-kór jelei. A Group Health Cooperative elnevezésű szervezet kutatói hat éven keresztül ellenőrizték 1750 idős személy egészségi állapotát. Ezen idő alatt közülük 158-nál demencia, 107-nél pedig Alzheimer-kór lépett fel.

MTI Itthon

Bírság a mozgássérült-parkolókat elfoglaló autósoknak

Negyvenhárom autósra szabtak ki helyszíni bírságot egy hét alatt Fejér megyében, amiért elfoglalták a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyeket, emellett tizenegy sofőr ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek, negyvenkét autóst pedig figyelmeztettek emiatt - közölte a rendőrség.

MTI Itthon

Ombudsman vizsgálja a mozgássérült-igazolványok ügyét

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte Budapest rendőrfőkapitányát, hogy határozottan lépjen fel a mozgáskorlátozott személyek parkolási igazolványainak eltulajdonítása ellen - áll az ombudsman közleményében.

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak