szerző:
MTI

Választási részvételre hív fel és felelős döntést kér a hívekről szerdán kiadott körlevelében a Magyarországi Református Egyház, egyben arra is inti őket, ne engedjenek utat a megosztó indulatoknak.

"Nemzetünk boldogulása érdekében buzdítunk a választásokon való részvételre" - olvasható az egyház internetes honlapján közzétett dokumentumban, amelyet a Zsinati Tanács nevében Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Nagy Sándor főgondnok, világi elnök jegyez. Az egyház vezetői arra kérnek mindenkit: "az erő, a szeretet és a józanság lelkével mérlegelje a választások előtt megjelenő programokat, és tapasztalataira alapozva döntsön".

Az aláírók emlékeztetik az egyház tagjait a szűkebb és tágabb közösség iránti felelősségre, a keresztyén erkölcsi értékekre és a hazaszeretetből fakadó kötelességre. Arra intik a gyülekezeteket: ne engedjenek utat "sem a megosztó indulatoknak, sem a választás tétjét kisebbítő hangoknak".

A körlevélben hangsúlyozzák: minden körülmények között őrizzük meg ünnepeink méltóságát, így készüljünk az idén is virágvasárnap, nagypéntek és húsvét megünneplésére. (Húsvét az országgyűlési képviselőválasztás két fordulója között lesz.) "Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ünneplésünk és a tavaszi választások is az erő, a szeretet és a józanság lelkéről tanúskodjanak!" - szólítanak fel. A választási körlevelet a jövő héten küldik el a református egyház gyülekezeteinek - mondta Csoma Áron szóvivő.

A Zsinati Tanács szerdai ülésén a körlevél mellett szó volt arról is, hogy a költségvetési normatívák és kiegészítő támogatások kapcsán a történelmi egyházak az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A résztvevők tárgyaltak a nyáron esedékes V. Magyar Református Világtalálkozóról is, és megemlékeztek a volt német elnök, a református Johannes Rau haláláról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A református egyház bírálja az oktatási tárcát

Az individualizálódó, globalizálódó és liberalizálódó társadalmi környezet nem kedvez a keresztyén értékrendű református nevelésnek – fogalmaz a Magyarországi Református Egyház tavalyi évről szóló jelentése.

MTI Média

Összerúgta a port a köztévével a református egyház

A református egyház szerint az MTV nem engedte, hogy a vallási műsorban adásba kerüljön az egyház álláspontja a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról; az egyház az ORTT-hez fordul. Az MTV elnöke szerint a szerkesztő helyesen járt el.

MTI Itthon

A reformátusok politikai manipulációtól tartanak az ügynökügyben

Várakozással tekint az úgynevezett ügynöktörvény módosítása elé a Magyarországi Református Egyház, ám attól tart, hogy a föltárás már nem lehet teljes és a hiányosságok miatt önző politikai manipulációra és visszaélésre válik alkalmassá - olvasható az egyház zsinatának kommunikációs szolgálata által közölt nyilatkozatban.

Hét nap

REFORMÁTUS RÁDIÓ

A miskolci Európa Rádió megvásárlásával saját vallási csatornát indít a református egyház.

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé