szerző:
MTI

A fővárosi önkormányzat elutasította a Fidelitas beadványát, amelyben Budapest egyik közterületén plakátkiállítás engedélyezését kérték. Erről a Városháza épületében, Demszky Gábor főpolgármester irodája előtt tájékoztatta Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke és Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezető-helyettese a sajtó képviselőit csütörtökön.

Sajnálatos módon, "a demokrácia  megcsúfolásaként" 16 évvel a rendszerváltás után is tovább él a korábbi világ nyílt politikai cenzúrájának időszaka a fővárosi önkormányzat kormánypárti vezetésénél - jelentette ki Wintermantel Zsolt. A politikus országgyűlési képviselőtársával, Szijjártó Péterrel felháborító dolognak tartotta, hogy a BKV területéről eltávolított plakátok után szerdán a kormánypártiak nem adtak közterület-használati engedélyt annak a plakátkiállításnak, amit egy civil szervezet, a Fidelitas tervezett a Flórián térre. 

A Fidelitas két politikusa szerint ez az újabb eset a bizonysága annak, hogy nem volt véletlen, nem tekinthető egy munkatárs túlbuzgóságának az, ami a BKV-nál történt. (BKV egyik főosztályvezetőjének kérésére januárban eltávolították a megállókból a főpolgármestert kritizáló plakátokat, amit Demszky Gábor későbbi nyilatkozataiban helytelenített.) 

A demokrácia oldaláról nézve különösen aggasztó, hogy mindezen lépések egy olyan főpolgármester regnálása alatt történtek, aki a rendszerváltás előtt a demokratikus ellenzékhez tartozott - jegyezte meg Wintermantel Zsolt. A két országgyűlési képviselő sikertelen kísérletet tett arra, hogy Demszky Gábornak átadja betekintésre a Flórián térre tervezett plakátkiállítás vázlatát. Wintermantel Zsolt közölte: szerették volna megismerni a főpolgármester álláspontját ezekről a képekről, amelyek szerinte még a választási kampányban sem sértik a közízlést, s beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába. A főpolgármester nem volt már az irodájában, titkársága pedig a postázóba irányította a képviselőket, akik ehelyett a titkárságon hagyták a vázlatokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

A miskolci plakátügy és érintettjei

Nem gyakorolt nyomást a rendőrségre a Fiatal Baloldal miskolci vezetője, aki a fideszes plakátok letépkedésére, átragasztására buzdított - állapította meg a napokban lezárult rendőrségi vizsgálat. Az ifjú politikusnak azonban valóban lehettek rendőrségi kapcsolatai.

MTI Itthon

Téma lett a Fidesz "vadplakátozása"

Jogi eszközökkel lép fel a Fővárosi Önkormányzat a Fidesz ellen a "vadplakátozás" miatt – közölte az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője.

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers