szerző:
MTI

Négyezer eurós, azaz több mint egymillió forintnak megfelelő közrendvédelmi bírságot szabtak ki a határőrök Rábafüzesen egy Ausztria irányából belépésre jelentkező román autóbusz üzemeltetőjére, mivel a jármű egyik utasának nem volt érvényes vízuma.

Az okmányok ellenőrzésekor derült ki, hogy az utaslistán egyébként szereplő marokkói állampolgár sem tudta felmutatni az utazáshoz szükséges vízumot - mondta Dolgos Tamás, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság sajtóreferense.

A jogszabályok szerint az utazást lebonyolító cégnek kötelessége az összes utazási okmány meglétének az ellenőrzése, ha ezt nem teszi meg, közrendvédelmi bírsággal sújtható.

Béndek József altábornagy, a Határőrség Országos Parancsnoka, aki éppen hétfőn tartott évértékelő állománygyűlést Szombathelyen, külön is kitért arra, hogy a határőrségnek kötelessége a közrendvédelmi bírság kiszabása, ha az ellenőrzéskor jogszabálysértést tapasztalnak.

Magyarország uniós csatlakozásával lépett életbe az az uniós jogszabály, amely szerint az utaztató köteles még az utazás megkezdése előtt ellenőrizni, hogy megvan-e az összes feltétele az utazásnak, rendelkezik-e az utas érvényes okmányokkal, tartózkodási engedéllyel, illetve az Európai Unió területére érvényes vízummal. 

Béndek hangsúlyozta, fokozatosan vezették be ennek a szabálynak az alkalmazását, de mint mondta, ma már az Európai Unió ajánlásában szereplő fejenkénti négyezer eurós büntetést szabják ki a magyar határőrök is. Tavaly ennek okán összesen 300 millió forint közrendvédelmi bírságot róttak ki személyszállítással foglalkozó fuvarozókra.

Az altábornagy tájékoztatása szerint a hamisított útlevelet, érvénytelen tartózkodási engedélyt felmutató, vagy vízum nélkül utazó személyek gyakran az utaslistán sem szerepelnek, előfordul az is, hogy egyébként legálisan Magyarországra érkezetteket vesz fel az autóbusz és próbál meg tovább utaztatni az Európai Unió más országaiba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Megkezdődik az európai multi-biometrikus vízum bevezetése

Még az első felében elkezdődik és egy évig tart majd Biodev néven ismert multi-biometrikus azonosító rendszer próbája, amely az új európai határellenőrzési- és vízumrendszer technikai hátterét adja. A teszthez a francia Sagem elektronikai konszern konzulátusokat és határállomásokat szerel fel berendezéseivel.

MTI Itthon

Január 1-től bevezetik a nemzeti vízumot

Magyarország 2006. január 1-től bevezeti a nemzeti vízumot, a külügyi tárca erről szerdán jegyzéket adott át az érintett Ukrajna, Szerbia-Montenegró, Románia és Horvátország budapesti nagykövetének.

MTI Itthon

Gyurcsány vízumkönnyítésre kapott ígéretet Bushtól

Gyurcsány Ferenc pénteken George Bush amerikai elnökkel tartott ötvenperces fehér házi találkozóján megerősítette Magyarország korábbi iraki és afganisztáni vállalásait, újabb hozzájárulást az amerikai fél nem kért, s a tárgyaláson megállapodtak egy olyan terv kidolgozásában, amely megkönnyíti a magyarok amerikai vízumkérelmét.

MTI Itthon

A nemzeti vízum nem az elvándorlást szolgálja

A január 1-től életbe lépő nemzeti vízum semmilyen formában nem szolgálja az elvándorlást, és nem diszkriminatív, mivel nem etnikai jellegű vízum – jelentette ki Gémesi Ferenc, helyettes külügyi államtitkár.

Hét nap

AZ EU A VÍZUMOKRÓL

Az uniós "vízumszolidaritás" enyhítéséről, egyszersmind hatékonyabbá tételéről állapodtak meg a múlt héten az EU...

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat