szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi folyókon összesen 2878 kilométer hosszon folynak árvízvédelmi munkálatok, a legmagasabb, harmadfokú készültség 1397 kilométeren van érvényben.

A Duna Budapestnél. Apad. Nézze meg képeinket,
kattintson!
© hvg.hu
A Duna Bátánál vasárnap reggel 6 órakor már 740 centiméterre apadt, de ez a lassú apadás még két-három napig eltart. A folyó mostani bátai tetőzési szintje alacsonyabb volt mint a 1965-ben, akkor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

A Tisza Tokajnál már több mint egy napja, 892 centiméterrel tetőzik, a kisebb árhullám levonulása vízszintemelkedést nem okozott. A Bodrog a felső szakaszon és Sárospataknál lassan apad. Kedvez a csapadékmentes, napsütéses időjárás a Felső-Tiszán vonuló árhullám levonulásának; a folyó kárpátaljai és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán egyaránt csökken a vízszint.

A Tisza tivadari részén a vízállás szombaton késő este már a készültségi szint alá csökkent, így az országhatár és Vásárosnamény között meg is szüntethették a készenlétet. Vásárosnamény-Záhony között első-, Záhony-Tiszatelek között másod-, míg Tiszatelek-Tiszabercel között pedig harmadfokú készültséget tartanak, de a Tisza ezeken a szakaszokon is folyamatosan apad, s a meteorológusok nem jeleznek keddig csapadékot a térségben.

A tiszaberceli vízállásához hasonlóan nyolc méter feletti a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna vízszintje is, ezért ott szintén harmadfokú árvízvédelmi készültségre van szükség.

A legmagasabb készenlét keretében vasárnap ötszázan vesznek részt a védekezési munkálatokban Szabolcsban, az átázott gátaknál fokozottan figyelik az árvízi jelenségeket, és elvezetik a szivárgó vizeket a töltésektől.

A Fekete- és a Fehér-Körösön mérsékelt árhullám indult el, ami a Hármas-Körösön már nem idéz elő újabb vízszintemelkedést, itt igen lassú apadás tapasztalható. A Maros végig árad, Makónál várhatóan eléri a harmadfokú készültségi szintet.

A Duna felső szakasza lassan apad, Nagybajcsnál reggel 6 órakor 547 centiméter, Nagymarosnál 564 centiméter, Budapestnél 750 centiméter, Paksnál 827 centiméter a Duna vízállása. Rendkívüli védekezési fokozat van érvényben a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon.

Harmadfokú a készültséget 1397 kilométeren, másodfokú készültséget 745 kilométeren, elsőfokú a készültség 484 kilométer hosszon tartanak fenn a folyók magyarországi szakaszain.

A kitelepítettek száma nem változott, eddig 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt, jelenleg 182 települést, 9500 épületet és mintegy 20 500 embert veszélyeztet az árvíz és a belvíz. A védekezésben összesen 14 500 ember vesz részt, önkéntesek csak Tószegnél, Tiszaligetnél és Bátánál dolgoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Közép-Tisza-vidéken harmadfokú az árvízvédelmi készültség

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Szolnoknál a vízállás már 800 centiméter feletti értéket mutat, a tetőzés 970 centiméter körül várható – közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Varga László szerint az igazgatóság teljes területén összesen 531,1 kilométer hosszon védekeznek harmadfokon.

MTI Választás 2006

Befolyásolja-e az árvíz a választásokat?

Most először fordul elő Magyarországon, hogy a parlamenti választások egyik fordulóját súlyos árvízi helyzetben rendezik meg. A négy évvel ezelőtti nagy árhullám már lemenőben volt a választások első fordulójának idejére, így helyi előzmények nélkül, csak a külföldi tapasztalatokból kiindulva lehet választ keresni arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az árvíz egy választás eredményét.

hvg.hu Itthon

Segélyvonalon adakozhatunk az árvízkárosultak javára

Április 7-én 0 órától egy hónapon keresztül a 1749-es segélyvonalon hívásonként, illetve SMS-enként 200 forinttal támogathatják a Magyar Telekom (T-Com, T-Mobile), a Pannon és a Vodafone ügyfelei az árvíz és belvíz károsultjait.

MTI/hvg.hu Itthon

Árvízhelyzet óráról órára - csütörtök

Fokozott figyelőszolgálatot tartanak a Római-parton a védelmi szakemberek, konkrét védekezésre jelenleg nincs szükség. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

MTI Itthon

Az árvízi védekezésre eddig 3,9 milliárd forintot fordítottak

Eddig mintegy 3,9 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi munkálatokra, míg a védművekben, az épületekben és az egyéb infrastruktúrában keletkezett károk felmérése csak a víz levonulása után kezdődhet meg – mondta el Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók