szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Szolnoknál a vízállás már 800 centiméter feletti értéket mutat, a tetőzés 970 centiméter körül várható – közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Varga László szerint az igazgatóság teljes területén összesen 531,1 kilométer hosszon védekeznek harmadfokon.

Tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán az áradás üteme a következő napokban az eddigi 20-30 centiméterről napi 30-50 centiméterre emelkedik. A Fekete- és a Fehér-Körösön pénteken újabb árhullám indult el, ami a Hármas-Körösön újabb vízszint-emelkedést nem idéz elő, de a magas vízállások tartósan megmaradnak. A Hármas-Körös vízállása Szarvasnál szombaton 826 centiméter volt, a harmadfokú készültség már 800 centiméternél életbe lépett.

A Köti-kövizig által védett gátak mentén fakadóvíz összesen 93 ezer, szivárgás közel 3 ezer méteren jelentkezik, csurgás 29 alakult ki. Az elmúlt 24 órában a védekezésben 2267 ember vett részt, valamint 397 közúti jármű, 88 építőipari gép és 3 vízi jármű.

A Tisza melletti Tószegen elkészült az új árvízvédelmi töltésszakasz. Több helyen megkezdődött a hullámverés elleni bevédés kiépítése, a gátak fóliázása az átázás ellen, valamint egyes magasparti szakaszokon a védvonal magasítása. A munkákhoz az elmúlt 24 órában 1072 tonna kavicsot, 12 ezer négyzetméter fóliát és 115 ezer darab földes zsákot használtak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, apad a Duna

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, a folyóba torkolló Lónyai-főcsatorna vízszintje viszont tovább emelkedik és az átázott töltések mellett fokozódik a vízszivárgás, a Duna vízállása 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. Közben az árvíz-sújtotta településeknek újabb soron kívüli támogatást utal a Belügyminisztérium.

hvg.hu Itthon

Segélyvonalon adakozhatunk az árvízkárosultak javára

Április 7-én 0 órától egy hónapon keresztül a 1749-es segélyvonalon hívásonként, illetve SMS-enként 200 forinttal támogathatják a Magyar Telekom (T-Com, T-Mobile), a Pannon és a Vodafone ügyfelei az árvíz és belvíz károsultjait.

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót