szerző:
hvg.hu

Az adatok közel teljes feldolgozottsága mellett egyértelműnek tűnik a koalíció győzelme, amelyhez Orbán Viktor és Dávid Ibolya is gratulált már. Kövesse nyomon a választási eredményeket a hvg.hu oldalán!

Cikkünket folyamatosan frissítjük; összefoglalónk legújabb verzióit billentyűzete F5 gombjára kattintva töltheti le.

08:50

Hiller: az MSZP dupla vagy semmi játékba kezdett

Hiller István szerint az új kormány május végére, június első napjaira állhat fel legkorábban, amikor is azonnal hozzálátnak az állam megreformálásának. Tovább.


08:36

DLF: történelmi eredmény

A Deutschlandfunk német közszolgálati rádióadó hétfő hajnali összefoglalójában több szempontból is történelminek nevezte a magyar szociálliberális koalíció sikerét, azon belül is a Gyurcsány Ferenccel kivívott MSZP-győzelmet a 2006-os országgyűlési választásokon. Tovább.


08:30

Dávid új jobboldalt akar

Ezt a választást nem a koalíció nyerte meg, hanem az ellenzék vesztette el - fejtette ki a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn reggel Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke. Tovább.


08:26

Orbán kitart a programja mellett

Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfőn a TV2 Mokka című műsorában közölte: pártja minden olyan javaslatot támogat a jövőben, ami benne van a Fidesz programjában. Tovább.


22:19

Horn Gábor a koalíciókötésről
 
A liberális párton belül már hétfőn elkezdenek tárgyalni a szocialistákkal kötendő koalíciós együttműködésről - közölte az SZDSZ kampányfőnöke újságírói kérdésre vasárnap.

22:17

Hiteles személyeket vár a piac a kormányzati pozíciókba

A piac számára a hiteles kormányzati személyek, a költségvetés kiigazítása és az átlátható gazdaságpolitika fontos – vélik gazdasági szakemberek. Kóka János a merev struktúrák megváltoztatását ígéri. Bővebben.

22:00

Sólyom László: mielőbbi kormányalakítást
 
Sólyom László államfő a választási eredmény ismeretében azt mondta, a köztársasági elnöki hivatal a legrövidebb időn belül felveszi a kapcsolatot a parlamentbe jutott pártok vezetőivel annak érdekében, hogy megkezdődjön az országgyűlés alakuló ülésének előkészítése. Az államfő vasárnap este hangsúlyozta: annak ellenére, hogy még nincs végleges eredmény, külön-külön tárgyalni fog a pártok vezetőivel és a miniszterelnök-jelöltekkel annak érdekében, hogy a kormányfő jelölése és a kormány alakítása minél hamarabb megtörténhessen.

21:53

Az MSZP kapta a legtöbb mandátumot
 
Az MSZP várhatóan 57, a Fidesz-KDNP pedig 36 körzetben kaphat egyéni mandátumot az országgyűlési választás második fordulójának vasárnap esti, nem végleges adatai szerint - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az Országos Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján, Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében.

21:48

Szerénységet kér Dávid

Dávid Ibolya arra hívta fel a választásokon nyertes pártokat, hogy kellő mértéktartással, kellő szerénységgel viseljék győzelmüket. Az MDF elnöke a választásokon alulmaradt jobboldalnak méltóságot kívánt az elkövetkező napokban, hetekben a vereség elviseléséhez. Bővebben.

21:42

Mi lesz a fideszes tortával?

Szállingóznak el az emberek a Fidesz választási központjából, a téren a hangszórokból Demjén Rózsi hallatszik. Az a hír járja, hogy a Fidesz választási központjában győzelem esetére elő volt készítve egy hatalmas torta, Hajrá Magyarország! felirattal. Azt azonban, hogy mi lesz az édesség sorsa, nem tudtuk meg. De négy évig biztos nem áll el.

(21:48) A tortáról aztán kiderült, hogy az új frakció tagjai fogják elfogyasztani.

21:41

Várhatóan 209 koalíciós képviselő az Országgyűlésben
 
Az MSZP 185, a Fidesz-KDNP 165, az SZDSZ 18, az MDF 11, a Somogyért Egyesület 1 mandátumot szerez az új parlamentben, a koalíció közös jelöltjei pedig 6 helyet szereznek meg a szavazatok 98,07 százalékos feldolgozottsága alapján. Az Országos Választási Bizottság honlapján közzétett becslés szerint tehát a kormánykoalíció 209 helyet szerezhet meg a 386 képviselői székből. Ez éppen annyi, mint amennyi 1998-ban a Fidesz vezette koalíció többsége volt.

A folytatáshoz kattintson ide! (Oldaltörés)

21:38

Gyurcsány: egész Magyarország nyerjen

© hvg.hu

Aki össze tud fogni az nyer, aki nem, az veszít - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hozzátéve: akiknek könny van a szemükben, azoknak minden okuk megvan erre, hogy így legyen.

A pártvezető május 1-jén a Várba vár mindenkit, aki a polgári erőre szavazott.

"Alkotó ellenzékként kell politizálnunk az elkövetkeztő négy évben" - mondta Orbán Viktor. A pártelnök közölte: a programok maradnak (munka, otthon, család), ugyanakkor új politikai programra van szükség, amelynek középpontjában az a kérdés áll: hogyan teremtsük meg azt az egységet, amely nélkül nem lehet választást nyerni.

Szerinte azok tudnak ma választásokat nyerni Magyarországon, akik összefognak. "Akik nem, azok veszítenek" - mondta, s egyben közölte azt is, hogy a Polgári Szövetség "mindenkit meg fog védeni", aki rá szavazott.

Orbán azt nem mondta ki, hogy a választásokat elveszítették, csupán annyit, hogy az "eredményeket mindenki ismeri". Nem mondta ki azt sem, hogy gratulál a szocialista-liberális pártok győzelmének, csak annyit közölt, hogy úgy illő, hogy gratuláljanak a győztesnek.

21:01

Öröm az SZDSZ-nél

"Az eredmény önmagáért beszél" - válaszolta Rogán Antal arra a kérdésre, hogyan értékeli a Fidesz Új Tempó néven - a két forduló között - futott kampányát. Rogán a hvg.hu-nak ugyanakkor elmondta: a koalíció az együttműködésnek köszönheti győzelmét - utalva egyben arra is, hogy az MDF nem volt hajlandó együttműködni a Fidesszel az első forduló után, miközben az SZDSZ és az MSZP azonnal megegyezett. A mozgósítás - mint mondta - "nem csodadolog", hiszen azzal csak a saját szimpatizánsaikat érhették el. Szerinte az aktivisták mindent megtettek, amit csak tudtak. A hvg.hu azon kérdésére, hogy nem tart-e attól, hogy kampányfőnökként a Fidesz vezetése őt teszi meg bűnbakként, úgy nyilatkozott, hogy egy kampányfőnöknek vállalnia kell a felelősséget a kampányért.

20:38

Ünnepelnek a szocialisták

© Kádár Mónika
Hiller István szerint Orbán Viktor néhány perccel előtt felhívta Gyurcsány Ferencet, és gratulált a szocialisták győzelméhez. "Magyarország a nyugalmat választotta, arra szavazott, hogy megalakuljon a második Gyurcsány-kormány. Köszönjük mindenkinek, akik részt vettek a választáson és a koalíció jelöltjeit választották" - a pártelnök szavait vastapssal fogadta a székház előtti tömeg.

"A szabad Magyarország történetében először fordul elő, hogy egy kormány a választáson ismét elnyerte a szavazók bizalmát. Az eredmény megkérdőjelezhetetlenül törvényes" - mondta Hiller.

20:32

Rogán elismerte az MSZP és az SZDSZ együttes győzelmét

A mostani adatok alapján egyértelműen látszik, hogy az MSZP és az SZDSZ együtt megőrizte kormányzati pozícióját - mondta Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke vasárnap. A tv2-nek adott interjúban Rogán Antal azt mondta: "most már csak az a kérdés, hogy a pontos mandátumeloszlás hogyan fog kinézni".

A Fidesz választási központjában kezdik tudomásul venni, hogy a választást a koalíció nyerte. A meghívott vendégeken kívül szinte csak a sajtó munkatársai követik figyelemmel az eseményeket a plazmaképernyőkön, a párt holdudvara inkább beszélgetéssel, borozással, pogácsázással tölti az időt.

Ugyanakkor letargiának nyoma sincs, nyugalom érződik. Bár azért volt egy apró közjáték, ami a pártvezetés feszültségét jelezheti: az RTL Klub éppen Rogán Antalt készült meginterjúvolni, amikor a kampányfőnök kissé idegesen utasította vissza ("Bocs, fiúk, de ezt azért nem!" - mondta Rogán), hogy egy másik riporter is a zakójára csiptesse a mikrofonját.

20:27

94,15 százalékos feldolgozottságnál, az OVB becslése szerint az MSZP-nek 185, a Fidesz-KDNP-nek 165, az SZDSZ-nek 18, az MDF-nek 11 az MSZP-SZDSZ-nek pedig 6 közös jelöltje szerez mandátumot. Folyamatos eredményfrissítés a hvg.hu címlapján.

20:15

Ünnepi hangulat a Köztársaság téren

Este nyolc óra körül lassan-lassan megtelik az MSZP Köztársaság téri székháza előtti terület a párt szimpatizánsaival; a szocialisták hívei kivetítőn követhetik figyelemmel az események alakulását.

A téren összegyűlt szocialista hívek - akik közül sokan  "Húzzunk bele!" feliratú piros pólót viselnek - ugyancsak óriási üdvrivalgással fogadják az MSZP vezetéséről szóló politológusi kommentárokat.

20:10

SZDSZ: 7-ből 5?

"A közvélemény-kutatók előrejelzései szerint az SZDSZ hét egyéni jelöltjéből öt nyeri meg a második fordulót a körzetében" - nyilatkozta Pető Iván. Az SZDSZ politikusa elmondta, ő 54 százalékon áll jelenleg. A kampánysátorban telt ház van, s a tévéközvetítés nyomán a baloldali jelöltek győzelmét hangos ovációval és tapssal jutalmazzák az SZDSZ szimpatizánsok, míg a Fidesz-vezetést fújjolással és füttyel kísérik.

20:08
 
A Fidesznek fontos a választások tisztasága


Sok bejelentés érkezett a Demokrácia Központba a kampánycsend megsértésével kapcsolatban, de konkrét esetről még nem tudok - mondta Szijjártó Péter.

A politikus szerint a Fidesznek fontos a választások tisztasága, ezért lajstromba veszik és kategorizálják majd a központjukba érkezett bejelentéseket.

Bár konkrét esetről nem tud, közölte: több olyan bejelentés érkezett hozzájuk, miszerint Gyurcsány Ferenc a kampánycsend idején telefonon szavazásra buzdította a választópolgárakat. 

20:04

Az MSZP 63, a Fidesz 41 körzetben vezet
 
Az MSZP egyéni jelöltjei 63, a Fideszé 41-ben vezetett 76,68 százalékos feldolgozottság után, egy órával az urnazárás után. Az SZDSZ jelöltjei három, az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjei kettő, a Somogyért Egyesület jelöltje egy körzetben vezetett az Országos Választási Bizottság internetes honlapja szerint.

19:54

Az MDF két hete elérte célját
 
A párt számára tulajdonképpen az első fordulóban eldőlt a választás - mondta Hock Zoltán elnökhelyettes. A részvételnek már nem volt jelentősége az MDF szempontjából, mandátum szempontjából kicsi volt a tétje - mondta az elnökhelyettes, aki önmagában eredménynek nevezte, hogy a választók több mint 60 százaléka elment szavazni. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a két nagy pártnak nem sikerült mozgósítania "szunnyadó szimpatizánsait". Olvassa el helyszíni tudósításunkat.

19:48

A Fidesznél bíznak az MDF-esekben

Selmeczi Gabriella a hvg.hu-nak elmondta: a Fidesznek később kell elemeznie, hogy mi az oka az alacsony részvételi aránynak. Számít arra, hogy az első fordulóban az MDF-re szavazók most a Fideszre adták le a voksukat, ugyanakkor tippelni sem tud, s egyelőre nem is akar arról, hogy hány százaléknyi átszavazó volt.

19:34

Századvég: huszonnéggyel több MSZP-mandátum

A Századvég az MSZP-nek 189, a Fidesz-KDNP-nek 165, az SZDSZ-nek 20, az MDF-nek 11 mandátumot valószínűsít. Bővebben.

19:30

Medián: az MSZP-nek lesz több mandátuma

A Medián azt valószínűsíti, hogy az MSZP-nek 190, a Fidesz-KDNP-nek 164 képviselői mandátuma lehet az országgyűlési választások vasárnapi második fordulója után a parlamentben. Bővebben.

19:28

Szonda Ipsos: tizenhárommal több mandátum az MSZP-nek

Az MSZP tizenhárommal több egyéni mandátumot szerez az országgyűlési választások második fordulójában, mint a Fidesz-KDNP – ez a Szonda Ipsos választási előrejelzése, amelyet a Magyar Televízióban ismertettek 19 óra után. Bővebben.

19:23

Gallup: nincs áttörés a billegő körzetekben

A Gallup Intézet a "billegő" körzetekben végzett április 10-i és április 20-i telefonos vizsgálat eredményei között nem volt lényeges különbség, ami arra utalhat, hogy ezekben a körzetekben továbbra is néhány szavazat dönthet a győztesről. Bővebben.

19:22

Fidesz-központ

© hvg.hu
A Fidesz választási központjában 7 órától bukkant fel néhány pártpolitikus: Selmeczi Gabriella, Szijjártó Péter, Deutsch Tamás, Rogán Antal, illetve a párt ismert szimpatizánsai közül például Bayer Zsolt, Kun Miklós, Csókai András agysebész.

Deutsch Tamás a részvételi arányokról úgy nyilatkozott, hogy bár a két forduló között mindkét párt a választási részvétel mellett kampányolt, mégis kevesen mentek el szavazni.

Arra a kérdésre, hogy hétvégén a párt aktivistái felkeresték-e a választókat, Deutsch azt mondta, hogy ha valaki a szomszédját felkeresi, az szerinte még nem jelent kampányolást.

19:20

Szocialista bizakodás

"A magyar választók felnőttek a demokráciához" - kommentálta Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a második forduló részvételi eredményeit. A helyszíni tudósítónk szerint a politikus elmondta: először fordult elő, hogy már az első fordulóban ennyi mandátum sorsa eldőlt. Lendvai szerint a magas részvételi arány a választások legitimitását támasztja alá.

© Cziglán Tamás
"Mi is, és elsősorban az Országos Választási Bizottság is kapott értesítést incidensenkről, úgy látszik a Fidesz-aktivisták komolyan vették Orbán Viktor néhány nappal ezelőtti, törvényszegésre buzdító felszólításainak, s még a hétvégén is bekopogtak, becsöngettek különböző helyszínekre. Ezek az esetek azonban a választások végeredményét aligha befolyásolják, így ez nem a választásokat, hanem Orbán Viktort és csapatát minősítik" - mondta a frakcióvezető.

"Mi készen állunk a kormányzásra, s egyelőre derűlátóan tekintünk a jövőbe. Amennyiben a koalíció alakíthat kormányt, szeretnénk meghonosítani a kézfogás kultúráját. A kampánynak vége, most a kormányzás jön majd, ahol ez a kézfogás kell legyen az első" - zárta szavait Lendvai Ildikó.

19:14

TÁRKI: három forgatókönyv
 
Három forgatókönyvet dolgozott ki a TÁRKI: mindhárom változat a koalíció győzelmét jósolja, annak mértéke az egyes pártok szavazóinak részvételi hajlandóságán múlik; a közvélemény-kutató cég mandátumbecslését a tv2 kereskedelmi televízió tette közzé vasárnap. Bővebben.

19:08

Kuncze és Horn a Fidesz kampánycsendsértéséről
 
Az SZDSZ elnöke szerint a Fidesz ebben a kampányban bemutatta, hogy sem az írott, sem az iratlan szabályok nem érdeklik. Kuncze Gábor ezt annak kapcsán mondta, hogy Eperjes Károly színművész hangfelvételről buzdította szavazásra a választópolgárokat telefonon, a kampánycsend idején.

19:05

Érvényes a második forduló
 
Mind a 110 egyéni választókerületben érvényes az országgyűlési választások vasárnapi, második fordulója; este fél hatig a választásra jogosultak 57,63 százaléka adta le szavazatát. A részvételi arány a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban a mostaninál magasabb, 61,72 százalék volt. (Négy éve, a parlamenti választás második fordulójában három százalékponttal többen vettek részt, mint az elsőben.) Bővebben.

19:03

Gyurcsány Ferenc 55-65 koalíciós mandátumra számít
 
Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra számít, hogy a koalíció jelöltjei az egyéni választókerületekben 55-65 mandátumot szereznek meg a parlamenti választások második fordulójában; ezt a politikus vasárnap Budapesten közölte újságírókkal.

17:30

Az előző fordulónál lanyhább részvétel

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában délután fél hatig a választásra jogosultak 57,63 százaléka adta le szavazatát. Ez kevesebb, mint négy éve és két héttel ezelpőtt, de jelentősen meghaladja az érvényességhez szükséges 25 százalék pusz egy szavazatos határt. Bővebben itt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Választás 2006

Rendben zajlanak a külképviseleti választasok

Rendben zajlik a választás a külföldi magyar képviseleteken, a részévteli arány vasárnap délelőtt 11.00 óráig volt ahol – Belgrádban, Pozsonyban, Bukarestben, Moszkva, Szentpétervár – a negyven százalékot is meghaladta, Münchenben viszont alig több mint 10 százalékos volt.

Választás 2006

Választási trükkök - két évezrede

Szorgalmas kampányolásra, beválthatatlan ígéretek szemérmetlen terjesztésére és az ellenfél befeketítésére biztat Quintus Tullius Cicero több mint kétezer évvel ezelőtt megírt, a minap magyarul is megjelent műve. A köztársaságkori Rómában a kampányfogások mellett számos választási trükkel is éltek - és visszaéltek.

MTI Választás 2006

A Fidesz "soviniszta" és "kokettál"

A magyar szociálliberális koalíció valószínűleg a parlamenti választás második fordulóját is a maga javára dönti el, s ily módon a magyarok az 1989-es rendszerváltás óta először erősítenének meg kormányt hivatalában – írja a Welt am Sonntag A szocialisták Magyarországon magabiztosnak mutatják magukat című jelentésében.

Ugyanaz az Orbán-interjú söpör végig a megyei lapokban és a Magyar Nemzetben

Ugyanaz az Orbán-interjú söpör végig a megyei lapokban és a Magyar Nemzetben

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról

Kovács Gergely: "Nekünk oké az eredmény"

Kovács Gergely: "Nekünk oké az eredmény"

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

Tarol a Fidesz a Facebookon

Tarol a Fidesz a Facebookon