szerző:
EduPress

Ha ma lennék egyetemista, ugyanazt gondolnám a fer-ről, mint most miniszterként, úgyhogy továbbra is támogatom annak bevezetését – mondta Hiller István. A szaktárca vezetője Gyurcsány Ferenccel és a HÖOK elnökével tartott fórumot a felsőoktatási hallgatók előtt csütörtök délután az EFOTT-on.

"Aláírná a tandíjellenes petíciónkat?" - fordult egy hallgató Gyurcsány Ferenchez, miután véget értek a szakminiszter, a kormányfő, és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöksége közötti tárgyalások. A miniszterelnök úgy válaszolt, nem áll módjában aláírni, de elmondta, a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetését támogató petíció is létezik.

Egyetértenek.
© Fazekas István
A vártnál hosszabbra nyúlt egyeztetések után rövid sajtótájékoztatót tartottak az érintettek, amelyen ugyanazok hangzottak el, mint az ezt követő hallgatói fórumon: az álláspontok nem közeledtek. Ugyan a végső célokban, vagyis a minőségi felsőoktatásban egyetértés van, a HÖOK továbbra is elutasítja a tandíj bevezetését. Továbbra is egyetértenek a képzési struktúra átalakításának szükségességében, a keretszámok csökkentésében pedig még radikálisabbak a hallgatói érdekképviselet elképzelései. A szervezet azonban ezt a fer elkerülése mellett képzeli el.

A miniszterelnök kijelentését, hogy csupán néhány percet szeretne beszélni, a hallgatóság tapssal fogadta. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy azok a politikák sikeresek a világban, amelyek versenyelvűek. "Ugyanakkor mi nem csak "vagy"-okban gondolkodunk, hanem "és"-ekben is. A felsőoktatás reformja nagyon konfliktusos út, a tandíj dolgában jelentősek a nézetkülönbségek, annak hatásában pedig félreértések vannak." - fogalmazott a kormányfő.

Ha a július 24-i hétfői zárószavazáson elfogadják a tandíj bevezetését, akkor őszre demonstrációt szerveznek - mondta Ekler Gergely, a HOÖK elnöke. A közönség ovációval, vastapssal, és ütemes "Ott leszünk!" skandálással válaszolt a kijelentésre. A HÖOK elnöke indoklásul úgy fogalmazott, a felsőoktatási reform kérdésében és a tandíj kapcsán a kormány fordítva ül a lovon. "Előbb hatástanulmány kell, és utána nyújtani be a törvényjavaslatot, most épp fordítva történik" - mondta.

"A tíz évvel ezelőtti tandíjtüntetésekkor Fodor Gábor, az akkori szakminiszter úgy nyilatkozott, hallgatóként ő is biztos a demonstrálók között lenne. Ha Hiller István ma lenne egyetemista, mit gondolna a bevezetendő fer-ről?" - kérdezte az Educatio Press, amelyre a szaktárca vezetője úgy válaszolt, véleménye független a státuszától, tehát mindenképpen támogatja a fejlesztési részhozzájárulást.

Arra a hallgatói kérdésre, hogy miért csak egy hónapja kezdték meg a tárgyalásokat a HÖOK-kal, Hiller István elmondta: "mikor letettük az esküt, már másnap megkezdődtek a szakmai egyeztetések." Erre Ekler Gergely azt válaszolta, a Magyar Rektori Konferencia ülésén találkoztak a miniszterrel, amikor összesen két perc jutott az egyeztetésre, amely a kormány szándékának felvázolásából állt. "Ez nem szakmai egyeztetés" - fogalmazott a HÖOK elnöke.

Az azt firtató hallgatói kérdésre, hogy a hatástanulmányok elkészítésének érdekében miért nem döntöttek már februárban a tandíj bevezetéséről, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy csak mostanra lett kész a koncepció.

"Kell-e számítani az utazási diákkedvezmények csorbítására?" - hangzott egy másik kérdés, amelyre a kormányfő azt felelte: "Nem kell rá számítani, de megkezdtük a kérdésről zajló egyeztetést. Összetett átalakítások lesznek az utazási díjak tekintetében, ezek a kedvezményeket is érinteni fogják."

Zárásul a miniszterelnök az új Magyarországról vallott elképzeléseit vázolta. "Ne csak beszéljünk arról, hogy úgy éljünk, mint Nagy-Britanniában, Dániában vagy Németországban, hanem tegyünk is érte" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A vendéglátó HÖOK elnöke búcsúzásképpen hozzáfűzte: azt szeretnék, ha nem csak azért közelítenénk ezekhez az államokhoz, mert ott magasabbak a jövedelmek, hanem mert például az említett országokban nincsen tandíj.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mégis lesz tandíj, csak más elnevezéssel

Egyfajta tandíjat, hivatalos nevén fejlesztési részhozzájárulást (fer) vezetnek be a felsőoktatásban, eszerint 2008. szeptembertől az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell évente fizetni.

Itthon

Tandíjellenesek a magyarok

A felnőtt magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási tandíj bevezetését, és az ún. ausztrál modellt, vagyis a tandíj utólagos megfizetését is 57 százalék ellenzi – derül ki a Marketing Centrum május közepén készült felméréséből.

MTI Itthon

Már szervezik a tüntetést a hallgatói önkormányzatok

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) megkezdi egy ősszel tartandó hallgatói demonstráció előkészítését, amennyiben a felsőoktatási törvényt a Parlament úgy fogadja el, hogy az az államilag támogatott hallgatókat bármilyen tandíjjellegű hozzájárulás megfizetésére kötelezi - jelentette be a szervezet elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Nem akarnak tandíjat a parlamenti pártok

Egyértelmű nemet mondott a négy parlamenti párt képviselője a tandíj bevezetésére azon a felsőoktatási kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében tartottak.

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe