Juhász: a Gyurcsány-beszéd nem ok, hanem ürügy volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került beszéde nem okként, hanem ürügyként jelent meg a mostani konfliktusok kirobbanásakor - mondta Balassagyarmaton lakossági fórumon az MSZP alelnöke szerdán.

Juhász Ferenc arra emlékeztette a mintegy 200 résztvevőt, hogy Orbán Viktor már két hónappal ezelőtt a kormánnyal szembeni engedetlenségre szólított fel, az önkormányzati választást már jóval korábban egyfajta népszavazásnak nevezte, a kormányt pedig illegitimnek.

Az MSZP alelnöke szerint a Fidesz már nem tudja kezelni az indulatokat, "képtelenek megállítani a sajátjaikat", a Kossuth téren azt mondják a szónokok, hogy Orbán Viktor nem főszereplője, csak szereplője az ügynek. A szocialista politikus hangsúlyozta: a Fidesznek színt kell majd vallania, hogy mit gondol a parlamenti demokráciáról.

Juhász Ferenc a fórum előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "Úgy látszik, hogy négyévente az országra rátör a meleg ősz. A Fidesz most próbálja visszaszerezni az országgyűlési választáson veszett lehetőségeit, így volt ez négy évvel ezelőtt is". Hozzátette: a forgatókönyv alig változott, akkor Erzsébet-hidat foglaltak, majd a Kossuth térre vonultak, "az Oktogont egy kicsit feldúlták".

Most drámaibb képet látott az ország, de emögött ugyanaz a politikai szándék volt, Orbán Viktor hatalmának bármi áron történő megszerzése, és a szervezők is majdnem ugyanazok, mint négy évvel ezelőtt - mondta.

Juhász Ferenc kitért rá: "az alkotmányos rend elleni minden fellépés, ami a fideszes képviselőktől jön, Magyarország későbbi esélyeit gyengíti". Hozzátette: Magyarország versenyben áll számos európai országgal. Ebben a versenyben  hihetetlenül nagy károkat és veszélyeket okoz a megosztó, az országot lejárató politikai magatartás.