szerző:
MTI

Újabb egészségügyi törvényeket terjeszt az Országgyűlés elé a kormány, a jogszabálytervezetben egyebek mellett az egészségügyi önrész, a betegszámla, az ellátási csomagok és a várólista-rendszer kialakítása szerepel – közölte Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi önrész, vagyis a vizitdíj bevezetésével több pénz kerül az egészségügybe, átláthatóbb és ellenőrizhetőbb lesz a rendszer, a díjfizetés segít visszaszorítani a hálapénzt. Kérdésre válaszolva elmondta: a vizit- és a napidíjból összesen 30 milliárd forintos bevétel növekedést várnak. "Ez a háziorvosi rendszerben nagyjából húszszázalékos forrásbővülést jelent, ugyanígy a járóbeteg-ellátásban. A kórházi ellátásoknál (...) ez lényegesen kisebb" – tette hozzá Molnár.

A miniszter szavai szerint a szolgáltatók maguk döntik el, hogyan szedik be a vizitdíjat, ezt nem fogják törvényben rögzíteni. A vizitdíj adózásával kapcsolatosan úgy fogalmazott, az általános adózási szabályok érvényesek rá.

Az egészségügyi tárca vezetője úgy tájékoztatott, a vizitdíj bevezetésével párhuzamosan kötelezővé válik a teljesítésigazolással egybekötött számlaadás. Ennek az a lényege, hogy a beteg közérthető, magyar nyelvű elszámolási nyilatkozatot kap kézhez, amelynek alapján ellenőrizni tudja, a szolgáltató milyen beavatkozást, kezelést kíván a biztosító felé elszámolni, és ezért milyen összeget igényel. "Ha a szolgáltató ellenőrzése során kiderül, hogy a biztosítottal nem íratta alá az elszámolást, a szolgáltató köteles az ellátás finanszírozási tételének tíz százalékát visszafizetni" – tette hozzá a miniszter.

Ehhez kapcsolódva kitért arra, hogy a szolgáltató 6000, illetve 2000 forint ellenében a vizitdíj és a napidíj megfizetésére alkalmas kártyát bocsáthat ki. Molnár Lajos megemlítette: a vizitdíj 300 forintos összege a kétszerese lehet, ha valaki háziorvosi ellátást saját kezdeményezésére nem a rendelőben, hanem más helyszínen vesz igénybe, nem a választott háziorvosnál, nem sürgős ellátást igényel, ha a beutalóval igénybe vehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül veszi igénybe, valamint 1000 forint lehet a vizitdíj összege, ha valaki ügyeleti ellátást indokolatlanul igényel.

A rászorulók, akiknek jogosultságát a jegyző hatósági bizonyítvánnyal igazolja, csökkentett összegű vizitdíjat fizetnek – mondta a miniszter.

Három biztosítási csomagot javasol meghatározni a törvénytervezet: az alapcsomag minden állampolgárt megillet, a biztosítási csomagba olyan ellátások tartoznak, amelyeket térítésmentesen, vagy részleges térítés mellett lehet igénybe venni, a kiegészítő csomag a biztosítás útján megvásárolható többletszolgáltatásokat tartalmazza.

A sajtótájékoztatón Molnár Lajos a várólista rendszer kialakításáról is beszélt. Kiemelte: a várólistával átlátható és ellenőrizhető a gyógykezelés menete. Mint mondta, a várólistára a kezelőorvos veteti fel a beteget; a lista nyilvános, a sorrendet a felkerülés sorrendje határozza meg, és lényeges, hogy nem kérheti a beteg a várólista szerinti rendtől való eltérést.

A transzplantációs várólistáról szólva kitért arra, különleges eljárásrendet dolgoznak ki rá, az országos vérellátónál fogják vezetni szigorú rend szerint.

"Tovább folyik a rombolás az egészségügyben", a kormány "a vak ló bátorságával nyomul" – így értékelte az elhangzottakat Mikola István, az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere.

A fideszes politikus a bevezetendő vizitdíj kapcsán azt mondta: egyre szégyenletesebb, ahogyan a kormány elüzletiesíti az egészségügyet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a változtatásokkal lényegében megszűnik a szabad orvosválasztás, hiszen megnövelt vizitdíjat kell fizetni annak, aki nem számára kijelölt orvost vagy intézetet választja.

Kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, és nem határozta meg, mi kerülne pontosan a járulékfizetés fejében járó, illetve a kiegészítő ellátáscsomagba.

Mikola István a várólistára vonatkozó kormányzati elképzelésekről azt mondta: különösen fájdalmas, hogy a költségvetési megszorításokat a betegek várakoztatásával hajtják végre, így például előfordulhat, hogy a korán kiszűrt emlődaganatos beteg kezelését csak fél év után kezdik meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Januártól 300 forintos vizitdíjat kell fizetni

Jövő januártól alkalmanként 300 forintot kell fizetni a betegeknek a háziorvosnál és a szakrendelőkben, ugyanekkora összeget a kórházban eltöltött napok után. Ezt az egészségügyi miniszter jelentette be a kormány balatonőszödi ülését követő pénteki sajtótájékoztatón.

hvg.hu Itthon

Kinek jó a vizitdíj?

Míg Szlovákiában a vizitdíj eltörléséről döntöttek, nálunk ma bejelentették, hogy társadalmi vitára bocsátják a kérdést. Gyurcsány Ferenc és Molnár Lajos már többször jelezték, hogy támogatják a díj bevezetését, de a kritikákra még kevés válasz érkezett. Sokak szerint nem lehet a hálapénz alternatívája, illetve távol tartja majd a szegényebbeket és betegebbeket az orvosi rendelőktől.

MTI Itthon

Molnár felmentette az egészségbiztosítási pénztár vezetőjét

Az egészségügyi miniszter javaslatára a kormány szerdai ülésén felmentette Kiss József főigazgatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) éléről - közölte az Egészségügyi Minisztérium. Ezzel egyidejűleg október 1-jétől Major Zoltánt nevezi ki a feladat ellátására - olvasható a tárca közleményében.

MTI Itthon

Molnár Lajos szerint jogsértő a patikusok csütörtöki sztrájkja

Csütörtökön csaknem az összes magyarországi patika reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyit ki - jelentette be Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnökségi tagja szerdán Budapesten. Az egészségügyi miniszter törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezve munkaügyi bírósághoz fordul, és a sztrájk visszavonására szólít fel.

MTI Itthon

Molnár: a vizitdíjből befolyó pénzt bérekre kell fordítani

Az egészségügyi reform első szakaszának hét lépése között szerepel a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, ezeket 2007. január 1-től kell fizetniük a betegeknek; négymillió ember részben, vagy teljesen mentesül a fizetési kötelezettség alól - erősítette meg a már bejelentett intézkedéseket Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

hvg.hu Itthon

Molnár a legnépszerűtlenebb, de Gyurcsány is zuhan

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen kedvezőtlen a magyar politikai elit megítélése. Már a legkedveltebb személyiségek is csak közepes pontszámokat kapnak, és egyre többen tartoznak a negatívan értékeltek közé – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásaiból, melyet a Népszabadság ismertetett.

MTI Itthon

Az MSZP frakció nem vizitdíjat, hanem számlázást szeretne

Az MSZP-frakció nem támogatja az egységes vizitdíj bevezetését; azt szeretnék, ha minden beteg számlát kapna az ellátásról, és ennek jelképes hányadát fizetné ki – mondta Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Kökény Mihállyal közösen tartott sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Bevezeti a kormány a vizitdíjat

Bevezeti a kormány a vizitdíjat - derül ki a Magyarország konvergenciaprogramja 2005-2009 nevet viselő dokumentumból, amelyet pénteken tett fel a Pénzügyminisztérium a honlapjára.

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

Valaki 2012-ben megírta, hogy Kobe Bryant helikopter-balesetben fog meghalni

Valaki 2012-ben megírta, hogy Kobe Bryant helikopter-balesetben fog meghalni

Különleges Ikarust kapott a Közlekedési Múzeum

Különleges Ikarust kapott a Közlekedési Múzeum

Rabosították Varju Lászlót – videó

Rabosították Varju Lászlót – videó

Az államtitkár szerint nemzeti érdek növelni Magyarország részesedését az űriparban

Az államtitkár szerint nemzeti érdek növelni Magyarország részesedését az űriparban

Zuhant egy nagyot a forint, miután Matolcsyék kiadták a kamatdöntés indoklását

Zuhant egy nagyot a forint, miután Matolcsyék kiadták a kamatdöntés indoklását