Gyurcsány kirúgta Gergényit és Benét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közbizalom visszaszerzése reményében Gyurcsány Ferenc kirúgta Gergényi Péter budapesti és Bene László országos rendőrfőkapitányokat. A REBISZ vezetője is vélhetően csak az új kapitány kinevezéséig maradhat helyén. A Fidesz a rendészeti minisztert is kirúgatná. A hvg. információi szerint Ármos Sándor, Nógrád megyei rendőrfőkapitány lesz Bene László utóda.

"Ahhoz, hogy a megbomlott közbizalom helyreálljon, többre van szükség, mint a konkrét esetekben érintettek felelősségre vonásához. (...) Ahhoz, hogy a (közbizalom) helyreálljon, az szükséges, hogy távozzon posztjáról az országos és a budapesti főkapitány" - fogalmazott a miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén.

Gyurcsány Ferenc szerint azok az ismertté vált cselekmények, amelyeket az utóbbi időszakban rendőrök követtek el, menthetetlenek, nincs mit magyarázni rajtuk. A politikus szerint mára már mindenki tudja, hogy a rendőrségnél valami nincs rendben, a testület elveszített valamit, amit a tavalyi őszi fővárosi zavargások sem tudtak elvenni.

A végén az emberek minden járőrtől, meg az igazoltatástól is félni fognak. Olyan rendőrség kell, ami véd, nem olyan, amitől félni kell - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: mindig megvédte a rendőrséget, ha politikai támadás érte. Mint mondta, soha nem engedte, hogy méltatlan politikai támadások érjék a testületet. "A rendőrséget az ellenzék megalapozatlan, öncélú politikai támadásától meg tudom és meg fogom védeni, önmagától viszont nem tudom" - fűzte hozzá a miniszterelnök.

A REBISZ vezetője is vélhetõen csak az új kapitány kinevezéséig maradhat helyén, hiszen az ő parancsnoksága alá tartozó rendőrök követték el a Múzeum körúti, példa nélkül álló bűncselekményt, valamint annak a 13 autópálya-rendőrnek is felettese, kiket vesztegetésért és hivatali visszaélésért helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság tegnap.

A hvg. információi szerint Ármos Sándor, Nógrád megyei rendőrfőkapitány lesz Bene László utóda.

Bene László elődje, Salgó László távozását követően 2004. szeptember 16-a óta látta el az országos rendőrfőkapitányi tisztséget vezérőrnagyi, majd 2005. október 23-a óta altábornagyi rangban. 2005. május 20-án a Szolgálati Érdemjel arany fokozatával tüntették ki.

A Fidesz reagálása

Elfogadhatatlan félmegoldásnak tartjuk Gyurcsány Ferenc mai döntését. Határozottan felszólítjuk a kormányfőt, hogy a kialakult súlyos helyzetben azonnal menessze a rendészeti minisztert - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A párt közleménye szerint a rendőrség – az országhoz hasonlóan – morális válságba került, mely nem oldható meg teljes szervezeti, irányítási és erkölcsi megújulás nélkül. Ennek kormányzati szinten kell elkezdődnie.

"A Fidesz álláspontja változatlan: a kialakult helyzet miatt nemcsak a rendőri vezetőknek, hanem az őket felügyelő rendészeti miniszternek is azonnal távoznia kell. Gyurcsány Ferenc felelőssége is egyértelmű, hiszen korábban ő maga dicsérte meg és tartotta a BRFK élén azt a Gergényi Pétert, akit most a sorozatos rendőrségi botrányok egyik felelősének tart" - zárul a közlemény.