szerző:
MTI

A miniszterelnök szerint az egészségügyi reform kapcsán leginkább egy dolgot kell és szabad a kormány szemére vetni: az ágazat legnagyobb hazugságával, a hálapénz problémájával nem mert bátran szembenézni.

Gyurcsány Ferenc kormányfő interjújában hangsúlyozta: ezt ő is felrója saját maguknak, mert ami eddig történt az ügyben, az a lényegét nem érintette meg. Beszélni kell a hálapénzről, mert most úgy tesz a társadalom, mintha ez a százmilliárdos nagyságrendű jövedelem nem is létezne. Ameddig ez nincs rendben, addig az egészségügyben mondott minden állításunk és mondatunk nélkülözni fogja a teljes igazságot - közölte.
 
A miniszterelnök azt mondta, beszélni kell az orvosokkal, a betegekkel, a civil szervezetekkel, az egészségügyi intézményekkel, illetve a szakmai kamarával is, és egy-két hónap elég lehet arra, hogy a javaslatok elkészüljenek. "Játsszuk le: azok, akik azt mondják, nem értenek egyet azzal, hogy van vizitdíj, azoknak muszáj válaszolniuk arra, mit gondolnak a paraszolvenciáról, nem általánosságban, hanem konkrétan" - jelentette ki a kormányfő.
 
Gyurcsány Ferenc szerint az embereknek el kell mondaniuk, mi a véleményük arról, hogy "az egyik meg tudja fizetni a bonyolult szívműtét százezer forintos paraszolvenciáját, a másik meg vagy összekaparja a pénzt, vagy szégyenkezik, mert egyébként a kórteremben beszélik, mennyibe kerül a dolog".
 
A miniszterelnök a koalíciós partner SZDSZ-szel zajló, az egészségügyi reformra vonatkozó egyeztetések kapcsán csupán annyit mondott, természetesnek tartja, hogy a biztosítási rendszerrel kapcsolatban vita van a két koalíciós párt között. Leszögezte: június végéig meglesz a végleges, kompromisszumos megállapodás.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

HÁLAPÉNZPROGRAM

A hálapénz visszaszorítására, illetve szabályainak tisztázására hat pontból álló programot hirdetett az egészségügyi...

hvg.hu Itthon

Szülés hálapénz nélkül

A vajúdó kismama a kórházban szembesülhet azzal, hogy régóta felkért orvosa helyett az ügyeletben lévő ismeretlen szülész keze alá kerül. Az egészségügyi törvény módosítása korlátozza, illetve térítéshez köti a felkért szüléseket, egyben megteremti annak legális kereteit.

Itthon

Adatvédelmi biztos: a hálapénz személyes adat

„Jogi értelemben a közérdeklődés nem minősít át egy személyes adatot közérdekű adattá” – áll az adatvédelmi biztos a halapenz.hu ügyében tett vizsgálatának összefoglalójában.

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

Eső- és pénzhiány: nem kapták meg az előleget, nagy bajba kerültek a gazdák

Eső- és pénzhiány: nem kapták meg az előleget, nagy bajba kerültek a gazdák

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Bekérették a szkopjei magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

Bekérették a szkopjei magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót