szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közveszélyokozás előkészülete miatt nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a 19 éves fiatalembert, aki Molotov-koktélok készítéséhez szükséges anyagokat szerzett be és az ebből készített eszközöket rendőrök ellen használta volna március 15-én.

A fiatalembert még a nemzeti ünnepet megelőzően, március 13-án fogta el a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatallal együttműködve. Tartózkodási helyén benzint, üvegeket és más, a Molotov-koktél, vagyis robbanó benzines palack készítéséhez szükséges eszközöket foglaltak le.
 
A vádlott az eljárás során nem ismerte el bűnösségét, ugyanakkor azt elmondta, hogy Molotov-koktélokat akart gyártani, és azokat akkor használta volna március 15-én, ha álláspontja szerint a rendőrök jogellenes módon lépnek fel a tüntetőkkel szemben.
 
A bíró indoklásában kifejtette: álláspontja szerint a vádlott cselekménye előkészület, mivel a jogszabály szerint annak számít az eszközök beszerzése, illetve átalakítása. Így a vádlott azzal, hogy palackokat gyűjtött, és parafadugókat faragott megfelelő méretűre, már elkövette az előkészületet.
 
A közveszélyokozással kapcsolatban kifejtette: ha csak egyetlen Molotov-koktélt is eldobott volna a vádlott, akkor a felett elvesztette volna a kontrollt, nem tudhatta volna, hogy az nem ér-e el járókelőt vagy egyéb mást, amely ettől begyulladt volna. Hangsúlyozta: a Molotov-koktél útjának kiszámíthatatlansága váltja ki a közveszélyt.
 
A büntetés kiszabásával kapcsolatban azt mondta: súlyosbító körülményként vette számba, hogy a vádlott meggondolatlan cselekedetet hajtott végre, és hogy kiszámíthatatlan folyamatok indulhattak volna be, ha használja a Molotov-koktélokat. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott büntetlen előéletű, ténybeli feltáró vallomást tett, és hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt. Kitért arra is, hogy az eddig kifogástalan életvitelű fiatalember esetében nem látta indokoltnak a bíróság a letöltendő szabadságvesztést az egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegető bűncselekmény miatt.
 
A bíró indoklásában azt is bejelentette: minthogy a vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott, eddig érvényben lévő lakhelyelhagyási tilalma is megszűnhet. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a védelem téves jogi minősítés miatt nyújtott be fellebbezést, így a per várhatóan a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Vádemelési javaslat a Molotov-gyár ügyében

Alig egy hét alatt vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség azzal a fiatalemberrel szemben, akiket Molotov-koktélok gyártásának előkészülete miatt fogtak el a nemzeti ünnep előtt.

MTI Itthon

Lezárták a nyomozást a Molotov-koktélt gyártó férfi ellen

Iratismertetést követően lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az ellen a 19 éves fiatalember ellen, aki a gyanú szerint Molotov-koktélokat gyártott budapesti lakásában; ellene közveszélyokozás miatt várhatóan vádemelést javasol a rendőrség - közölte a gyanúsított védője.

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt