A TASZ képviseli Orbán Viktort

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet elvállata Orbán Viktor jogi képviseletét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) elleni jogi perben, amelyet holnap tárgyal másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.

Orbán Viktor
Ismert, az akkor még Petrétei József vezette rendészeti minisztérium azért indított személyiségi jogi pert Orbán Viktor ellen, mert a Fidesz elnöke politikai nyomást és utasítást vélt felfedezni a rendőrség október 23-i brutális fellépése mögött. Petréteiék a jogsértés megállapításán túl 3,6 millió forintos nem vagyoni kártérítés kiszabását is kérték, amelyet "megsérült rendőrök javára" fordítottak volna.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság viszont július elején megállapította: a politikus csak véleményét mondta el, méghozzá a jogszabályi kereteken belül, és az nem volt indokolatlanul bántó, sértő és burkoltan nem fejezett ki tényállítást.

A bíróság rámutatott: az Alkotmánybíróság több határozatban szögezte le, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára való tekintet nélkül védi, és egy közhatalmat gyakorló szervnek jobban kell tűrnie az őt érő kritikákat. A minisztérium fellebbezett az ítélet ellen.