szerző:
MTI

Sólyom László köztársasági elnök március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást.

"Sólyom László köztársasági elnök a mai napon döntött a kórházi napidíj, a vizitdíj és a képzési hozzájárulás ügyében kezdeményezett országos ügydöntő népszavazás kiírásának időpontjáról, a határozatokban az államfő a népszavazást 2008. március 9-ére, vasárnapra tűzte ki" - olvasható Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke közleményében.

Az Alkotmánybíróság keddi ülésén elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat.

A Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezések nyomán az Országgyűlés december 17-ei határozataiban rendelte el a népszavazást. Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője kedden azt nyilatkozta: "az államfő bármiféle indokolatlan késedelem nélkül meghozza döntését".

Jól áll az OVI

Az Országos Választási Iroda (OVI) jól áll a népszavazási előkészületekkel - közölte a hivatal vezetője szerdán Budapesten, nem sokkal azt követően, hogy Sólyom László köztársasági elnök bejelentette: március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást. A választók a három kérdésről három külön, várhatóan eltérő színű lapon szavazhatnak. A kormány 4,47 milliárd forintot biztosított a népszavazás lebonyolítására, és az e feladattal megbízott önkormányzati és területfejlesztési miniszter is aláírta már valamennyi, a végrehajtáshoz kapcsolódó rendeletet - mondta el sajtótájékoztatóján Rytkó Emília.

A választók akkor értesülhetnek a népszavazáshoz kapcsolódó határnapokról, amikor az államfő határozata megjelenik a Magyar Közlönyben - fűzte hozzá az irodavezető. Utalt arra, hogy az OVI a felkészülést még december 12-én kezdte meg, azóta Magyarország valamennyi településén kialakították a szavazóköröket, és mindenhol kijelölték azt a szavazókört is, ahol igazolással lehet majd szavazni.

Közölte, a választópolgároknak február 22-éig meg kell kapniuk azt az értesítést, amelyből megtudhatják, melyik szavazókörben adhatják le voksukat, és ebből tudhatják meg azt is, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A fontos változások között említette, hogy aki a névjegyzékből kimaradt és a törvényes időn belül nem emel ez ellen kifogást, az a szavazás napján már nem kérheti a névjegyzékbe vételét. Ugyancsak február 22-éig kell a választópolgároknak kérniük, ha nem Magyarországon, hanem külföldön tartózkodnak, hogy az adott külképviseleten leadhassák a szavazatukat. E "jogvesztő" időpont után már nem lehet ilyen kérelmet benyújtani - figyelmeztetett.

A népszavazáson is lehet majd igazolással szavazni: aki a lakóhelyétől távol, ám Magyarországon tartózkodik, az a szavazás napját megelőző pénteken délig kérheti a települési jegyzőtől, hogy adjon számára igazolást. Az említett 4,47 milliárd forintos költségvetési keret felosztásáról szólva elmondta: csaknem 2 milliárd forintot a helyi
települési feladatokra fordítanak, így például a szavazatszámláló bizottságokban részt vevők díjaira, a szavazókörök kialakítására, a feltételek megteremtésére.

A területi külképviseleti kiadásokra mintegy 400 millió forintot költenek, míg a fennmaradó 2 milliárd forintot a központi kiadásokra biztosítják. Ez utóbbit döntően közbeszerzésekre költik el, így például a nyomdai feladatokra, az informatikai, biztonsági és logisztikai szolgáltatásokra. 

Rytkó Emília kitért arra is: a népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 8 millió választó közül két millióan "igennel" vagy kétmillióan "nemmel" kell hogy voksoljanak kérdésenként. Jelezte: az eredményességet nem befolyásolja, hányan mennek el szavazni, a lényeg, hogy mintegy kétmillió azonos érvényes válasz szülessen. Közölte, a népszavazás előzetes, "99 százalékos" adatai március 9-én este, várhatóan fél tíz előtt megismerhetőek lesznek. A választási központ pedig, ahogy a korábbi választások és népszavazások során is, a Duna Palotában lesz.

Nem lepődtek meg

Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Juhász Attila, a Political Capital szakértője is egyetértett, hogy Sólyom László döntése azért sem meglepő, mert az államfő már korábban jelezte: a legkorábbi időpontra szeretné kiírni a referendumot. A köztársasági elnök a március 9-i időpont kiválasztásánál valószínűleg figyelembe vette, hogy a rövid kampány miatt kevesebbe kerülhet a népszavazás - tették hozzá.

Juhász Attila szerint a pártok nyilatkozataiból kiderül, hogy későbbi időpontra számítottak, legkorábban egy áprilisi referendumra készültek. Az államfő hétfői döntése felborította a pártok ütemtervét, mindegyiknek változtatni kell a kampánystratégiáján. Ezért előrébb kell hozniuk az intenzívebb szakaszokat, így fel fog erősödni a népszavazási kérdésekről szóló vita - tette hozzá. A politológus szerint nem lehet egyértelműen kimondani, melyik pártnak kedvez és melyiknek nem a korai időpont, hiszen a kampány már másfél éve tart.

Szomszéd Orsolya úgy vélte, a Fidesznek nem feltétlenül kedvez a korai dátum, hiszen számára csak az elsöprő erejű győzelem jelenti a teljes siker, ezért az ellenzéki párt a szavazók mobilizációjára építi a kampányát. A mozgósításra így most kevesebb idő van - mondta a szakértő. Szerinte s kormánypártoknak azért lehet jobb a március eleji népszavazás, mert így hamarabb túleshetnek a számukra várhatóan kedvezőtlen kimenetelű referendumon. Juhász Attila kitért arra, hogy a mozgósítás szempontjából a választások előtti egy hét a legfontosabb. Megjegyezte: az MSZP esetében hátrányt jelenthet, hogy a konkrét kampányt csak most kezdték el a szocialisták. Ráadásul erről elterelte a figyelmet Gál J. Zoltán távozásának bejelentése, sőt a hír azt mutatja a választóknak, hogy nincs minden rendben a kormányoldalon - fűzte hozzá. A két politológus abban is egyetértett, hogy a március 9-i népszavazás éreztetni fogja hatását március 15-én is.

Bár a nemzeti ünnep kívül esik a kampányon, mondta Szomszéd Orsolya, ez nem azt jelenti, hogy a népszavazás utóhatásai ne érintenék március 15-ét. Juhász Attila kétli, hogy olyan elsöprő eredménye lenne a népszavazásnak, ami után ne lenne vita. Március 15-én még bőven értelmezni fogják az eredményt tömegrendezvényeiken a pártok - vélekedett. A szakértők szerint a korai népszavazás növeli annak esélyét, hogy a Fidesz feladja az egészségbiztosítási törvényhez kapcsolódó népszavazási kérdését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Népszavazás: a szkeptikusok inkább otthon maradnak majd

A Fidesz három kérdésről szóló tavaszi népszavazásra a jogosultak 44 százaléka menne el, ha most vasárnap tartanák, és a jogosultak több mint 30 százaléka minden kérdésre igennel szavazna, amely a népszavazás eredményességét jelentené; a népszavazás kimenetele azonban még nem lefutott - tájékoztatta a Marketing Centrum közvélemény-kutató cég januári felmérése alapján.

MTI Itthon

Gyurcsány is részt vesz a népszavazási kampányban

Országos pártértekezletet hív össze tavaszra az MSZP annak érdekében, hogy elemezzék, értékeljék a kormány és a baloldali közélet állapotát, valamint javaslatokat fogalmazzanak meg a következő két évre.

Megható posztban búcsúzik Emilia Clarke a Trónok harcától

Megható posztban búcsúzik Emilia Clarke a Trónok harcától

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

Sem a genetika, sem a hormonvizsgálat nem képes eldönteni, mennyire lehet férfi egy nő

Sem a genetika, sem a hormonvizsgálat nem képes eldönteni, mennyire lehet férfi egy nő

"Már rég túlhaladtunk az egy ember – egy asztal felálláson"

"Már rég túlhaladtunk az egy ember – egy asztal felálláson"

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban

Új módszer segíti az orvosokat az érszűkületes lábak megmentésében

Új módszer segíti az orvosokat az érszűkületes lábak megmentésében